Yeni sistemle imam hatiplere öğrenci bulunmak isteniyor

MUSTAFA KÖMÜŞ

Öğrenci Veli Derneği (Veli-Der) dün İstanbul’da TEOG sınavının kaldırılmasının ardından gelen yeni sınav sistemine ilişkin kaygılarını bir basın toplantısıyla anlattı.

Yeni sistemin imam hatip yoğunluklu bir eğitim darbesi olduğunu aktaran Veli-Der Başkanı İlknur Kaya Bahadır, “Eğitim bir kaos ile karşı karşıya kaldı. Bakan Yılmaz’ın yaptığı açıklamada en çok dikkat çeken nokta, ‘nitelikli’ ve ‘niteliksiz ayrımı’ oldu. Bakan bu açıklamasında, 15 yıldır AKP’nin yönettiği ülkede okulların % 90’ının niteliksiz olduğunu itiraf etti” dedi.


Baskıyı ve stresi artıracak
Öğrencilerin ve velilerin stresinin sınavın kaldırılmasıyla arttığını ifade eden Bahadır şöyle devam etti:
“Yeni sistem, iddia edilenin aksine baskıyı ve stresi artıracak. Getirilen yeni sistem ile yüzde 10 oranında öğrencinin yerleştirileceği okul sayısının 600 olacağı tartışılıyor. Bu okulların hangileri olduğu, okul türlerinin ne olduğu ve hangi okul türünde kaç okul olacağı sorularının cevabı neden kamuoyuyla paylaşılmıyor? Yine MEB’in bu öğrencilerin yerleşeceği okulların ‘fen liseleri, bazı anadolu liseleri ve proje okulları’ olarak belirsiz bir ifade kullanması velileri tedirgin eden başka bir durum olarak karşımızda duruyor. Eylül ayında yayımlanan MEB Kurum Açma-Kapama Yönetmeliği düşünüldüğünde ise, haziran ayında yapılacak sınava yakın tarihte, imam hatip lisesi yoğunluklu bir eğitim darbesi yaşanacağı kaygısını taşıyoruz.”

Okul dışı kaynak ihtiyacı artacak
Yeni sistemin dershane ve özel okul ihtiyacını azaltmadığını da aktaran İlknur Kaya Bahadır, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Okul dışı kaynaklara ihtiyaç artacaktır. Sınavla girilen okul sayısı azalacağına göre, yarış ve rekabet daha acımasız olacak, bu nedenle velilerin baskısı da yükselecektir. Öğrenciler bir okula yerleştirilemediğinde ya yaygın eğitime mecbur bırakılacak ya da özel okula mecbur bırakılacaktır. Bu sistemle öğrenci bulamayan imam hatipler için öğrenci bulunması amaçlanmaktadır. Yeni getirilen sistemle, her adrese yakın ve yeterli sayıda anadolu lisesi ile meslek lisesi olmadığına göre, imam hatiplerin zorunlu tercih yapılmasından kaygılıyız” diye konuştu.

Eğitim göçüne mecbur bırakılacağız
Yeni sistemle velilerin ve öğrencilerin ya imam hatiplere gitmek zorunda bırakılacağı ya da eğitim göçüne mecbur kalacağını vurgulayan Bahadır, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bizler çocuklarımızın okula yürüyerek gitmesini istiyoruz, fakat bunun için başka yerlere taşınmak istemiyoruz. Öyle anlaşılıyor ki; ülkemize yerleştirilmeye çalışılan sistemle, ya çocuklarımız tarikatların denetimindeki okullarda okutulacak ya meslek liselerinde ucuz iş gücü olarak kullanılacak ya da özel okul müşterisi yapılarak sermayenin insafına terk edilecek. Kamunun kaynakları eğitime aktarılmalıdır. Özel okullara teşvik ve kaynak aktarımına son verilmelidir.”

***

‘Lise’ kelimesi ile emlak aramaları 15 kat arttı!

Liselere geçişte TEOG yerine getirilen “en yakın okula yerleştirmeye” dayalı sistem, emlak ilanlarının içeriğini de değiştirmeye başladı. Fen liseleri, proje okulları gibi başarı ortalaması daha yüksek olan liselerin bulunduğu bölgelerdeki emlak ilanlarında, “liseye yakın” ibaresi önemli bir emlak arama kriteri olarak öne çıkarken, kullanıcıların sahibinden.com’da yaptıkları kelime bazlı emlak aramalarında “lise” içeren sorgular 4 günde ortalama 15 kat arttı.