Yeni Türkiye’de yargı kararları tanınmıyor

Hüseyin Şimşek

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi, Devlet Tiyatroları ile Devlet Opera ve Balesi’nde sözleşmeli olarak uzun yıllar hizmet verdikten sonra “güvenlik soruşturması” gerekçesiyle işten atılan sanat emekçilerinin mahkeme tarafından verilen geri dönüş kararına rağmen mesleklerine dönememelerini Meclis gündemine taşıdı.

CHP’li İlgezdi, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un yanıtlaması istemiyle hazırladığı yazılı soru önergesinde mahkemelerin kararlarının neden uygulanmadığını sordu.

İlgezdi, “Yaşanan hukuksuzluklar ile ilgili dava açan kültür sanat emekçilerini bir kısmı yürütmeyi durdurma kararı alarak işe dönmeye hak kazandılar. Ancak sanat kurumlarının başındaki yöneticiler, mahkeme kararlarını uygulamamaya çalışmakta, hakları olan yıllık sözleşmeler yerine aylık ya da 6 aylık sözleşme yapılmaktadır” dedi. “Bu hukuksuzluğa son verin” diyen İlgezdi, “ Yılın başında işten atılan sekiz yıllık Devlet Tiyatrosu çalışanı Lütfü Subaşıgülle mahkeme tarafından yürütmeyi durdurma kararı aldı. Devlet Tiyatrosu ise yıllık sözleşme yerine aylık sözleşme yaptı ve bir ay sonra Subaşıgülle’yi yeniden işten çıkardı. Bakanlık ve bağlı kurumlar mahkeme kararlarına karşı geliyor. Yıllarca kurumlarına emek vermiş sanatçıları, çalışanları işten atarak neyi amaçlıyorlar” diye sordu.

AYLIK SÖZLEŞME NEDEN?

Ocak ayından bu yana Kültür ve Turizm Bakanlığı ile bağlı ve ilgili kuruluşlarında sözleşmeli kaç personelin sözleşmelerinin iptal edildiğini soran İlgezdi, önergesinde ayrıca şu sorulara yer verdi:

► Sözleşmeleri iptal edilen kaç çalışana başvurdukları mahkemelerce yürütmeyi durdurma kararı verilmiştir? Sözleşmeleri iptal edilen kaç çalışana başvurdukları mahkemelerce işe iade kararı verilmiştir?

► Yürütmeyi durdurma kararı verilen kaç çalışana yıllık, kaç çalışana altı aylık, kaç çalışana ise aylık sözleşme imzalanmıştır?

► İşe iade kararı verilen kaç çalışana yıllık, kaç çalışana altı aylık, kaç çalışana ise aylık sözleşme imzalanmıştır?

► Yıllık sözleşme imzalanmak yerine 6 aylık ya da aylık sözleşme imzalanmasının gerekçesi nedir?

► Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) iptal ettiği güvenlik soruşturması gerekçesi ile sözleşmesi iptal edilen ve mahkeme kararı ile işe iade edilen çalışanlarınızı işten çıkaran yöneticileriniz hakkında idari bir soruşturma yapılmış mıdır?