Yeni Türkiye’nin sağlık ve hekimlik eğitimi: Fıtrata ve İslami adaba uygun tıp

ERK ACARER erkacarer@birgun.net @eacarer

İstanbul Sağlık Fuarı açılış programı belli oldu. CNR’de düzenlenecek ve 28 Kasım Salı günü başlayacak organizasyonun açılışına, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım, Sağlık Bakanı Ahmet Demircan’ın yanı sıra Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Eyüp Gümüş ve Sağlık-Der Genel Başkanı Kazım Sezen katılacak.

Peygamber tıbbı!
Sağlık Fuarı’nın açılış programında bilimsel eğitim, laiklik ve modern tıptan uzak uygulamalar üzerine toplantılar yapılacak. Sağlık-Der tarafından düzenlenen programda tıp eğitiminin yaradılış amaçlarına uygun hale getirilmesi ve peygamber tıbbı anlatılacak.

İstanbul Sağlık Fuarı açılış programı, Türkiye’nin gericilikte geldiği yeri tanımlaması açısından önemli. ‘Bilimsel Program’ adı altında düzenlenen etkinlikte yapılacak toplantılar, gerçekte etkinliğin ne denli çağdaş ve bilimsel perspektiften uzak olduğunu gösteriyor.

Tıbbın yaradılışa uygun hale getirilmesi
Kongredeki ana başlıklar ne modern tıp ne de laiklikle bağdaşıyor. İstanbul Sağlık Fuarı açılış programının toplantı başlıkları arasında; “Tıbbi Nebevi (Peygamber tıbbı)”, “Tıbbi Yaklaşımlarda İslami Adap”, “Tıp Eğitiminin Yaradılış Amaçlarına Uygun Hale Getirilmesi”, “21. Yüzyıl Şartlarında Tıbbi, Dini İçtihatlar”, “Doğru Geleneksel Tamamlayıcı ve Alternatif Tıp” konuları yer alıyor. “Tıp Eğitiminin Yaradılış Amaçlarına Uygun Hale Getirilmesi” konusunu anlatacak kişinin ise Pakistan’da bulunan Shifa Tameer e Millat Üniversitesi’nden Prof. Dr. Muhammet İkbal Khan olduğu belirtiliyor.

Helal sigortacılık da anlatılacak
Daha çok İslam ülkelerinin sağlık sistemlerinin incelendiği açılışta, “Sigortacılık Sisteminde İslami Model: Helal Sigortacılık” ve “Helal Sağlık” gibi konular da işleniyor. Seminerlerde, İHH Başkanı Bülent Yıldırım gibi isimler ise afet şartlarında tıbbi müdahaleler konularında bilgi verecek. Toplantılarda; “Kanayan Yara Suriye Deneyimi” ve “Arakan Trajedisi” gibi başlıklar bulunuyor.