Türkiye'de, Hz. İsa'nın doğumu ve vafti

Türkiye'de, Hz. İsa'nın doğumu ve vaftiz edilişi 2006. yılını kutlamaya çalışan Fener Rum Patrikanesi'nin ayinini ülkücüler bastı.

Hıristiyan inancına göre Hz. İsa'nın doğumu ve vaftiz edilişinin 2006. yılı, Fener Rum Patrikanesi'nde düzenlenen ayin ve denizden haç çıkarma töreniyle kutlandı.

Fener Rum Patrikhanesi'nin bahçesindeki Aya Yorgi Kilisesi'ndeki ayin, Konya Metropoliti ve Patrik Vekili Teoliptos (Fenerli) yönetiminde başladı. Mumlar yakı larak duaların okunduğu ayine, Yunanistan'dan 30 otobüsle gelen turistler ile Ortodoks Rum cemaatinden çok sayıda kişi katıldı. 3 saat 50 dakika süren ayinin ardı ndan Patrik Vekili Teoliptos ve kilise görevlileri, ilahiler eşliğinde Patrikhane'nin karşısındaki Haliç Fener İskelesi'ne yürüdü. Daha sonra burada, Hıristiyan inancına göre Hz. İsa'nın Ürdün Nehri'nde vaftiz edilişinin anısına ''kutsal haçın denize atılarak suların kutsanması'' töreni yapıldı. Teoliptos, tahta haçı denize attı. Tekneden 3'ü genç 4 kişi, denize atlayarak su üstündeki haçı almak için birbirleriyle yarıştı. Bu yıl da haça, 2 yıldır olduğu gibi Yunanistan'ın İstanbul Başkonsolosluğ u'nda görevli Karlos Tarinas ulaştı. Haçı öptükten sonra Patrik Vekili'ne veren Tarinas'a, Teoliptos altın bir haç hediye etti. Barışı simgelemek amacıyla beyaz güvercin uçuruldu.

Kendilerine ''Türk Haliç Platformu'' adını veren ve aralarında Hukukçular Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Avukat Kemal Kerinçsiz'in de bulunduğu bir grup, Haliç'teki Balat İskelesi'nde toplanarak töreni protesto etti. Tekbir getiren grup, ''Patrik defol'', ''İstanbul Türktür, Türk kalacak'' şeklinde slogan attı. ''Fatih Sultan Mehmet''i temsil ettiğini kaydeden Mustafa Saatçi adlı kişi de, atı ile göstericilerin arasında yer aldı. Saatçi'ye, ''yeniçeri askeri'' kıyafetli ve başında takke bulunan bazı kişiler de eşlik etti.

Ayrıca denizden 2 tekneyle tören yerine yaklaşarak protesto gösterisi yapmak isteyen bir gruba, Deniz Polisi müdahale etti. Gruptakiler, daha sonra polislerin kontrolünde tören alanının uzağında kıyıya çıktı. Bu kişiler, polis minibüsüne bindirilerek diğer göstericilerin yanına götürüldü.

‘PROTESTO NORMAL’
Patrik Vekili Teoliptos da, bu tür protestoların normal olduğunu dile getirerek, ''Dünyanın her yerinde oluyor'' dedi. Bu arada, ayin ve tören dolayısıyla Fener Rum Patrikhanesi çevresinde geniş güvenlik önlemleri alındı. Patrikhane'nin bulunduğu caddenin her iki yönü, bariyerlerle araç trafiğine kapatıldı.

ALMANYA 'TEST’E ISRARLI
Baden Württemberg eyaletinin, Alman vatandaşı olmak isteyen Müslümanlara yönelik 2006'dan itibaren uygulamaya başladığı ''vicdan testi''ni, gelen yoğun eleştirilere rağmen kaldırmak istemediğ i bildirildi. Almanya Türk Toplumu (ATT) ise ''Konuyu Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Konseyi'ne getireceklerini'' açıklayarak, vatandaşlığa başvuruda bulunanlara, vicdan testi sorularına cevap vermeme tavsiyesinde bulundu.

Alman vatandaşlığına başvuran kişilerin, uygulanan ve 30 sorudan oluşan testte, ''Kadın eşine itaat etmelidir ve kadın eşi tarafından dövülebilir şeklindeki görüşler hakkında düş hakkında ne düşünüyorsunuz düşünceleriniz nelerdir? 11 Eylül saldırıları ? Kızınız Müslüman olmayan biriyle evlenmek istese tepkiniz ne olur?'' gibi sorular bulunuyor.

İstanbul Fener Rum Patriği Bartolomeos, ABD'ye yaptığı ziyaret sırasında, Papa 16. Benediktus'un bu yıl içinde İstanbul'a ziyarette bulunacağını söyledi.

Haç atma töreni
ORTODOKSLARIN Hz. İsa’nın vaftiz günü olarak kabul ettikleri 6 Ocak günü, sular da takdis edilmesini simgeleyen haç atma töreni yapılıyor. Haç atma töreni, Ortodoksların yaşadığı, Yunanistan, Ukrayna’da gibi deniz kenarı olan tüm ülkelerde kutlanıyor. Tören sırasında suya atılan haçı alıp çıkarmak için gençler yarışırlar. Haçı getiren genç imtiyazlı olur ve bütün yılının iyi geçeceğine inanılır. 1600 yıldır yapılan tören bu yıl, Arnavutköy, Çengelköy, Burgazada, Yeşilköy ve Haliç’te gerçekleştirildi. 1950’lerde 6-7 Eylül olayları sonrasında Hıristiyanlar bu kutlama için bir kaç yıl çekindiler. Ancak Yeşilköy’deki törene hiç ara verilmedi. Sonra zamanla yeniden değişik yerlerde kutlama başladı. Geçen yıl da ülkücülerin protesto ettiği tören Avrupa basınında yer almıştı.