Yeni yıl hak ihlalleri ile başladı

BirGün - Ankara

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkan Vekili, CHP Ankara Milletvekili Şenal Sarıhan, haftalık hak ihlalleri raporunu yayımladı. Sarıhan’ın tespitleri, 2018 yılının da tıpkı geride bıraktığımız yıllarda olduğu gibi hak ihlalleri ile başladığını gözler önüne serdi.

Türkiye’nin 2018’e AKP eliyle sürekli hale getirilen OHAL rejiminin iki yeni KHK’sinin oluşturduğu hak ihlallerinin gölgesinde girdiğini ifade eden CHP’li Sarıhan, “Hukuka ve demokrasiye darbe niteliğindeki 695 ve 696 sayılı KHK’de en çok tartışma yaratan madde ‘darbe girişimi ve terör eylemlerinin bastırılması için hareket eden sivillere cezai sorumsuzluk’ getiren düzenleme oldu” dedi.

Düzenleme ile bir kesime açıkça “cezasızlık” getirildiğini ifade eden Sarıhan, “İfadeler paramiliter güçlerin sahaya çıkacağının sinyali olarak yorumlandı” şeklinde konuştu.

yeni-yil-hak-ihlalleri-ile-basladi-411002-1.
CHP Ankara Milletvekili Şenal Sarıhan

Madde madde hak ihlalleri

Sarıhan’ın 1 Ocak-7 Ocak arası tespit ettiği hat ihlallerinden bir kısmı şunlar:

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun sözleri hukuk devletinin yerini çete kurallarının aldığını bir kez daha gösterdi. Bakan Soylu, polislere ‘Uyuşturucu satıcılarının ayağını kırın’ talimatını verdi. Soylu’nun suça teşvik eden ve işkenceyi meşrulaştıran bu sözleri için kamuoyu tarafından göreve çağrılan Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı ise harekete geçmedi.

HDP Diyarbakır Milletvekili İdris Baluken’e örgüt üyeliği iddiasıyla 16 yıl 8 ay hapis cezası verildi.

İstanbul'da Ataşehir Belediye Başkanı Battal İlgezdi'nin ardından CHP'li Beşiktaş Belediye Başkanı Murat Hazinedar ile CHP'li Belediye Meclisi üyeleri Hüseyin Avni Sipahi ve Çetin Kırışgil de İçişleri Bakanlığı kararıyla görevlerinden uzaklaştırıldı.

OHAL süresince 94 belediyeye kayyum atandı.

HDP Şırnak Milletvekili Leyla Birlik, ‘Erdoğan’a hakaret’ gerekçesiyle yargılandığı davada bir yıl dokuz ay hapis cezası aldı. 2015’te düzenlenen bir basın açıklamasıyla Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a hakaret ettiği iddiasıyla yargılanan Birlik’in konuşmasının hakaret içerip içermediğine dair bilimsel görüş alma talebini Mahkeme reddetti.

Özgür Gazeteciler İnisiyatifi’nin raporu 2017 yılının gazeteciler açısından nasıl geçtiğini ortaya koydu. Rapora göre 187 gazeteci gözaltına alındı. Gazetecilerin çoğu ya haber takibi sırasında ya da “ihbar” üzerine evine yapılan baskınla gözaltına alınırken, 58 gazeteci tutuklandı. Şu anda tutuklu bulunan gazeteci sayısı ise 165.

OHAL sonrasında yaygın sevk ve hak ihlalleriyle gündemden düşmeyen Elazığ T Tipi Cezaevinde yaşanan hak ihlallerine karşı 10 kadın tutuklunun başlattığı açlık grevi 60. gününe girdi. İhlallere ilişkin iddialar ise şöyle;

  • Fiziki ve psikolojik baskı, cinsel şiddet, kötü muamele ve işkence,
  • Sağlık hakkına erişimin engellenmesi,
  • Odalardaki ortak kullanım alanlarına kameraların yerleştirilmesi,
  • Düzenli olarak sıcak su ihtiyacının karşılanmaması,
  • Keyfi bir şekilde mevzuatta düzenlenen disiplin cezalarından daha ağır yaptırımların uygulanması,
  • Nakiller, hastane ve adliye gidiş gelişleri sonrasında çıplak arama dayatılması,
  • Hastanelerde kelepçe ile muayenenin zorlanması,
  • İletişim ve görüş yasağı cezalarının yaygın uygulanması,
  • Kitap, dergi ve gazete yasakları