Yeniden inşa süreci önceliğimiz olacak
Fotoğraf: Depo Photos

Haber Merkezi

Yeşil Sol Parti ve HDP Parti Meclis Sonuç Bildirgesi’ni yayımladı. Bildirgede sahici bir eleştiri-özeleştiri sürecinin ihtiyaç olduğu belirtilirken "Örgütsel işleyişimizi ve siyaset yapma biçimimizi yeniden yapılandıracağız" denildi. Tartışmaların daha derinlikli yapılması gerekliliği de vurgulanan açıklamada "Adayların belirlenme sürecine, örgütün yetersizliğine, siyasal yaklaşım farklılıklarına, kampanyanın niteliği gibi etkenlere sıkıştırılamayacak kadar yapısaldır" değerlendirmesi yapıldı.

Yeşil Sol Parti ve HDP 6-7 Haziran’da yaptığı Parti Meclisi sonuç metnini yayımladı. Açıklamada seçim sonuçlarıyla beraber istenilen başarının yakalanamamasının ve geleceğe yönelik perspektifin çıkarılmasının tartışıldığı belirtildi. Parti Meclisinden çıkan bildirge de “Siyasal fikriyatımızın dönüştürücü gücünü daha fazla gösterebilmesi ve toplumsallaşması için yeni bir siyasal ve örgütsel anlayışı ve dili örgütlememiz zorunludur. Sahici bir eleştiri-özeleştiri süreci ve yeni döneme güç katabilecek yapıcı değerlendirmeler en önemli ihtiyaçtır. Toplantımız böylesine hayati bir meramın önemli uğraklarından biri olmuştur” ifadeleri yer aldı.

Açıklamanın devamında ise yapısal ve örgütsel sorunların kapsamlı bir şekilde değerlendirildiği ve bu süreçte özeleştirinin kendisinin pratikte verilmesi vurgulanarak “Toplumsal katılımı güçlü kılacak mekanizmaları inşa edeceğiz. Mevcut sorunların yaşandığı yapısal işleyişten radikal bir kopuşun yollarını derinlemesine tartışmaya devam edeceğiz” denildi.

Bildirgede sahici bir eleştiri-özeleştiri sürecinin ihtiyaç olduğu belirtilirken “Yeni dönemde mücadele geleneğimizin vazgeçilmezi olan özeleştirinin ve eleştirel diyaloğun gücü ile yürümeye, başarısız olduğumuz alanları yeniden inşa etmeye ve yoldaşlık hukukunu daha sahici kurmaya yönelik inancımız oldukça güçlüdür. Bu doğrultuda; hâlihazırda yürüttüğümüz tartışmalar ile il-ilçe-mahalle-köy düzeyinde yapacağımız yaygın halk toplantılarının, konferansların, kongrenin ve yeni tartışma zeminlerinin mevcut siyasal ve gündelik resmimizi daha net açığa çıkaracağına inanıyoruz. Halklarımıza olan siyasal ve tarihsel sorumluluğumuz gereği bu resmin şeffaf olmasından imtina etmediğimizin altını çizmek isteriz” denildi.

YENİ DÖNEMİN İNŞASI

Yeni dönemde siyaset yapma biçiminin değiştirilmesi vurgulanırken şu ifadelere yer verildi: “Seçimin yalnızca seçim çalışması ile kazanılmayacağının ya da kaybedilmeyeceğinin farkında olan bir tarihsel deneyime sahibiz. Seçim dönemi boyunca bir yandan halkın sahadaki reaksiyonlarının doğru okunmadığı, diğer yandan ise özden ve esas kaynaklarımızdan uzaklaşıldığına dair eleştirilerin bir süredir devam ettiği görüldü. Bu eleştirilere karşı siyaset yapma biçimimizi nasıl değiştirebileceğimizi, hangi kurumsal mekanizmaları inşa etmemiz gerektiğini ve bunu yaparken nasıl bir örgütlenme modeline ihtiyacımız olduğunu değerlendirdik.

Temsili ve orta sınıf siyaset biçimine sıkışmak yerine siyasetin toplumsallaşmasını merkeze alacağız. Önümüzdeki mücadele döneminde toplumsal dinamikleri açığa çıkarmaya daha fazla yoğunlaşacağız. Parti-halk ve merkez-yerel gibi hiyerarşik ikiliklerle bürokratikleşmiş yapılara, anlayışlara ve yaşamın her alanındaki toplumsal cinsiyete dayalı eşitsizliklere karşı devrimci kolektif mücadeleyi ve anlayışı esas alacağız. Bu gidişattan rahatsızlık duyan ve değişimi kaçınılmaz gören her örgütlü yapı, çevre ve kişi ile bu temelde birlikteliklerde ısrar etmek direniş ve yeniden inşa hattımızın önceliği olacaktır.”