‘Yenilenebilir’ orman katliamı
Sabancı Holding, yenilenebilir enerji adı altında ormanlara göz dikti. Ege Bölgesi'ne 9 adet RES yapmak isteyen şirket Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'na başvuruda bulundu. Proje alanlarına yakın mesafelerde milli parklar ve yerleşim yerleri bulunuyor.
Aycan KARADAĞ
Sabancı Holding’e ait Enerjisa Elektrik Üretim Şirketi, Ege’de Aydın, Denizli, Manisa, İzmir, Balıkesir ve Çanakkale’de tarım ve ormanlık alanlara rüzgâr enerji santralı (RES) projeleri yapmak için harekete geçti. Şirket 9 ayrı projeyi Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'na sunarak çevresel etki değerlendirme (ÇED) sürecini başlattı.
Şirket, Çanakkale’de Yenice ilçesine bağlı Yalıoba, Karasu, Güzeloba ve Kabalı köyleri ve Balıkesir’in Gönen ilçesine bağlı Fındıklı mahallesinde ‘Ihlamur Rüzgâr Enerji Santrali’ projesi kapsamında 2 bin 984 hektrarlık alanda 18 tane türbin yapmak istiyor. Proje alanı, orman ve tarım alanları içerisinde yer alırken en yakın konutta ise kuş uçumu 355 metre mesafede yer alıyor.
MİLLİ PARK TEHLİKEDE
Şirket Çanakkale ve Balıkesir illerinde yapmak istediği ikinci RES projesi Elmalı Rüzgâr Enerji Santralı. Proje kapsamıda, Çanakkale’nin Bayramiç ve
Ayvacık ilçelerine bağlı Uzunalan ve Tuzyaşı köyleri ile Balıkesir Edremit ilçesinin Narlı Mahallesi’nde 2 hektarlık orman alanı içerisinde 14 adet türbin kurulması planlanıyor. Proje alanına yaklaşık 3 bin 800 metre yakınlıkta Kazdağı Milli Parkı yer alırken, 900 metre mesafede Darıdere Tabiat Parkı bulunuyor.
Şirketin Çanakkale ve Balıkesir’de üçüncü RES projesi ise Armutçuk Rüzgâr Enerji Santrali. Bu santral için Çanakkale’nin Yenice ilçesine bağlı Armutçuk köyü ve Balıkesir’in Havran ilçesine bağlı Büyükşapçı Mahallesinde 2 bin 451 hektarlık tarım ve orman alanı içerisinde kalan bölgede 20 adet türbin kurulmak isteniyor. Kazdağı Milli Parkı ÇED alanına 16,7 kilometre mesafede kalıyor.
Şirketin Çanakkale’de ormanlık alanda yapmak istediği diğer projesiyse merkez köylerden Kızılkeçili ve Yukarıokçular ve Lapseki ilçesinin Üçpınar ve Hacıgelen köylerinde Harmancık Rüzgar Enerji Santralı. Proje kapsamında bin 646 hektarlık alanda 10 adet türbin kurulması planlanıyor. Şirket, Çanakkale’de başka bir ormanlık alanda Ovacık Rüzgâr Enerji Santralı yapmak istiyor. Bayramiç ilçesinin Gökçeiçi, Kuşçayır ve Karıncalık köylerinde bin 719 hektarlık 13 adet türbin kurulmak istiyor.
RES İÇİN PATLATACAKLAR
Şirket, Aydın’ın Nazilli ve Kuyucak ilçeleri, Manisa’nın Alaşehir İlçesi ve İzmir’in, Kiraz İlçesi sınırlarında Kestanederesi Rüzgar Enerji Santrali ve Mobil Kırma Eleme Tesisi projesini de hayata geçirmek için ÇED süreci başlattı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nda yer alan ÇED dosyasına göre 28 adet türbinden oluşacak santralın alanı tarım, mera ve orman vasıflı araziler yer alıyor. Proje sahasının bir kısmı Çaldağı Devlet Ormanı ve Koca Gedik Devlet Ormanı sınırları içerisinde kalıyor.
Şirket bir diğer RES projesini ülkenin turizmde önemli ilçelerinden biri olan Didim’de Akköy Rüzgar Enerji Santralı kapsamında 6 adet türbin ve Mobil Kırma Eleme Tesisi Projesi kurmak istiyor. Proje alanı yakında sit alanı bulunuyor. ÇED alanına, 2 bin 500 metre mesafede Tavşanburnu Tabiat Parkı ve 7 bin metre mesafede Bafa Gölü Tabiat Parkı kalıyor.
Denizli’nin Buldan ilçesinin Bostanyeri, Aktaş, Çatak ve Süleymanlı mahalleleri ile Aydın’ın Buharkent ilçesinin Muratdağı, Gündoğan, Ericek mahalleleri ve Kuyucak ilçesinin Gencellidere mahallesine, Belenova Rüzgâr Enerji Santralı ve Mobil Kırma Eleme Tesisi Projesi kapsamında 23 adet türbin kuracak. Proje alanına 265 metre mesafede konut bulunurken, 110 metre mesafede türbe yer alıyor. Proje alanı ise, tarım, bahçe, meşelik, ham toprak ve orman vasıflı araziler yer alıyor. İzmir’de de Kartal Dağı’na yapılması planlanan mermer ocağına karşı mücadele sürerken şimdi de bölgeye RES yapmak isteniyor. Proje kapsamında bölgede toplamda 11 adet türbin kullanılması planlanıyor. Proje alanı ise orman, tarım ve mera alanları içerisinde kalıyor. Ayrıca ÇED alanı, Meryem Ana Tabiat Parkı’na 15 kilometre mesafede yer alıyor.