Erdoğan’ın Davutoğlu açıklanmasından sonra gözler kurulacak yeni kabineye çevrildi. Eski ve yeni birçok isim hakkında tartışmaların sürdüğü kabinenin Eylül’de güvenoyu alması bekleniyor

'Yeniyetmeler' kabineye damgasını vuracak

NURCAN GÖKDEMİR

Ahmet Davutoğlu’nun başbakanlık görevini üstleneceği yeni kabinede eskilerin tamamen dışlanmayacağı ancak Recep Tayyip Erdoğan’ın çekirdek kadrosunda yer alan yeni isimlerin etkili görevlere getirileceği bildiriliyor. Ahmet Davutoğlu’nun “Kabine yeni değişti” sözlerini hatırlatanlar değişikliğin sınırlı olacağı beklentisini dillendiriyor.

DAVUTOĞLU’NUN YERİNE FİDAN
Başkent kulislerinde konuşulanlara göre, Davutoğlu’nun yerine MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın getirilip getirilmeyeceği hala belirsizliğini koruyor. Fidan’ın ‘Paralel yapı ile mücadele’ ve çözüm sürecindeki etkin rolü nedeniyle bu dönem kabine yer almayabileceği, 2015 seçimlerinde milletvekili adayı olacağı bildiriliyor. Dışişleri Bakanlığı için Mevlüt Çavuşoğlu’nun ismi de kulislerde konuşuluyor.

ARINÇ VE ATALAY İSTERSE
Abdullah Gül’e yakınlığı ile bilinen Bülent Arınç’ın isterse yine kabinede yer alabileceği, Beşir Atalay’ın da kalıp kalmayacağının kendi kararına bağlı olduğu kulislere sızan bilgiler arasında. Ancak Mehmet Ali Şahin yeni Genel Başkan’ın elini rahatlatmak amacıyla kongreden sonra eski ekipte yer alan isimlerin nezaketen istifalarını verebileceği sözleri Erdoğan ve çevresinin eski isimleri kabinede istemediğine dair işaret olarak değerlendiriliyor.

BABACAN EKONOMİNİN BAŞINDA
Ali Babacan’ın da ekonominin başında kalacağının kesinleştiği bildiriliyor. Yiğit Bulut’un bakanlık görevine getirileceği haberlerine AKP kulislerine hakim isimler ‘şaka’ gözüyle bakıyor.

ERDOĞAN’IN ÇEKİRDEK KADROSU
Yalçın Akdoğan’ın kabineye girmesine kesin gözüyle bakılırken yine Erdoğan’ın yakın çalışma arkadaşları Süleyman Soylu ve Numan Kurtulmuş’un da kabinede yer alabileceği konuşuluyor. Öte yandan Faruk Çelik, Hayati Yazıcı’nın yeni kabinede olmayacağına; Efgan Ala, Mehmet Müezzinoğlu, Emrullah İşler, Nihat Zeybekçi, Ayşenur İslam, Çağatay Kılıç, Fikri Işık, İdris Güllüce, Veysel Eroğlu’nun ise kabinede kalmalarına kesin gözüyle bakılıyor. Mustafa Şentop’un adı Adalet Bakanlığı için geçerken Bekir Bozdağ’ın bu görevinde devam edebileceği de kulislere yansıyanlar arasında.

GENEL SEKRETER YILDIRIM
Geçmişten beri Erdoğan’la yakın çalışma arkadaşı olan Binali Yıldırım’ın ise Cumhurbaşkanlığı Köşkü’nde genel sekreter olarak çalışabileceği ya da hükümette Ulaştırma Bakanı olarak yeniden görev alabileceği konuşuluyor. Yıldırım’ın üç dönem engeline takılması nedeniyle Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri olma olasılığının daha yüksek olduğu belirtiliyor. Yıldırım da dün düzenlediği basın toplantısında bu konuya dair bir soruya “Bunların hepsi zamanı gelince ortaya çıkar, hepsi görülür” yanıtı vererek bu görevi reddetmediğini gösterdi.

***

Süreç nasıl işleyecek?

27 Ağustos’ta yapılacak AKP olağanüstü kongresine tek aday olarak gidecek Davutoğlu’na 28 ağustosta Erdoğan’ın yemin etmesi ardından aynı gün Köşk’e çağrılarak yeni hükümeti kurma görevi verilecek. 29 ağustosta ise yeni hükümetin kurulduğuna dair kararın Resmi Gazete’de yayımlanacak. 62. Hükümeti’in 2 ya da 7 eylülde güvenoyu görüşmelerini yapması bekleniyor.