Yerel gastronomi için örnek adım

Nurhayat TALAY

Karşıyaka Belediyesi, Ege’nin kadim mutfak kültürünün tanıtımına ve gelişimine katkı sunmak, gastronomi alanında nitelikli personel yetiştirerek istihdama destek sağlamak ve şehre yeni bir sosyal aktivite alanı kazandırmak amacıyla Cordelion Mutfak Sanatları Merkezi projesini gerçekleştirmiş. Tüm ilçelerimize örnek olması gereken bu projeyi yürekten kutluyor, alkışlıyorum. Yıllardır kapı kapı gezerek tarif toplayan, unutulan lezzetleri hatırlatmaya çalışan biri için bunun nasıl değerli bir çaba olduğunu anlatamam.

Eğitim ve etkinlik odaklı bir tesis olarak düzenlenen Cordelion Mutfak Sanatları Merkezi’nde teknolojik donanıma sahip çok amaçlı bir ‘Yemek Atölyesi’ bulunuyor. Öğrenciler ve kursiyerler, burada çeşitli gastronomik kimlikleri deneyimleyerek öğrenebilecek. Ayrıca merkezde, deneyimli şefler eşliğinde pastacılık alanının inceliklerine dair pratik derslerin görüleceği ve sunum yöntemlerinin öğrenileceği bir ‘Tatlı ve Unlu Mamüller Atölyesi’ yer alıyor. Akademi öğrencilerinin ve kursiyerlerin teorik eğitimlerini tamamlayacakları, alanları ile ilgili dersleri görecekleri, bunun yanında teknolojik anlamda da desteklenmiş olan bir ‘Teorik Sınıf’ bölümü oluşturuldu. Mutfak sanatları ile ilgili çeşitli objelerin ve bilgilendirmelerin sergileneceği bir ‘Sergi ve Müze Alanı’ da yapıldı. Bir de ‘Açık Etkinlik Alanı’ düzenlenerek; çeşitli atölye çalışmalarının, tadım organizasyonlarının ve talebe yönelik sosyal aktivitelerin yapılabileceği keyifli bir ortam yaratılmaya çalışıldı.

Cordelion Mutfak Sanatları Merkezi’ndeki tüm eğitim programları, Yaşar Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü akademisyenleri tarafından hazırlanacak. Bu kapsamda Aşçılık Mutfağı, Pastacılık Mutfağı, Barista Eğitimi, Restoran ve Kafe İşletmeciliği ve Servis Elemanı Eğitimi gibi başlıklarda programlar gerçekleştirilecek. Bu sayede sektöre nitelikli ve kalifiye insan yetiştirilecek, istihdama katkı sunulacak. Uzun süreli sertifikalı eğitimlerin yanı sıra bir günlük kısa hobi kursları da verilecek. Hayatın her aşamasında insanın gastronominin incelikleriyle tanışması, mutfak kültürünün güçlendirilmesi amaçlanacak.

Öte yandan Cordelion Mutfak Sanatları Merkezi, düzenlenecek festivaller ve etkinlikler ile gastronomi konseptli çekim alanı olacak. Daha önce gerçekleştirilmiş olan Karşıyaka Ayaküstü Lezzetler Festivali ve Karşıyaka Ege Otları Festivali devam ettirilirken, bunlara İzmir Mutfak Mozaiği Kültür Festivali gibi yeni organizasyonlar da eklenecek. Öte yandan, merkez ile ilgili bir Youtube kanalı kurulacak olup, bu kanal için çekim yapılan eğitimler bu kanal üzerinden yayınlanacak.

Yiyecek içecek kültürü, hangi sosyal sınıftan, hangi eğitim seviyesinden ve yaştan olursa olsun, toplumun her kesimini ve ferdini ilgilendiren ortak bir ilgi alanıdır. Son yıllarda ülke ve bölgemizin geleneksel mutfak ve ürünlerini daha iyi tanımak ve tanıtmak sizin o coğrafyaya olan aidiyetinizin bir göstergesi haline geldi. Açılacak olan kültür merkezi Karşıyakalıların her yaş ve kesimine hitap etmek amacıyla planlandı. Çırak yetiştirmeyi hedefleyen profesyonel eğitimlerin yanı sıra anne ve babaları ile birlikte yemek yapmasını öğrenecek çocuklardan, evlenmeye hazırlanan gençlere kadar çok değişik konu ve seviyelerde eğitimler düzenlenecek. İki modern ve ferah dershanemizden biri genel mutfak eğitimleri, diğeri ise pasta ve unlu mamuller temalı. Bir üçüncü dershane ise meşhur şefler yemek yaparken onları oturtarak ve TV ekranlarından destek alarak izleme imkânı tanıyan bir demo mutfak olacak. İzmir ve Ege mutfağının klasiklerinin ustaları tarafından hazırlanacak tariflerinin videoya çekilip daha sonra ‘Youtube’ videosu olarak yayınlanması, TV odası ve arşiv, bu becerilerin gelecek nesillere aktarılması açısından çok önemli. Kahve kavurmak, öğütmeye ve ‘Barista’ becerilerine kadar mesleğin öğretileceği ve bir küçük kafe işletmesinde hizmet verecek olan bir eğitim barı da kompleks içinde yer alıyor. Sponsor firmaların ürünlerinin sergilenerek satılacağı, bir ‘Cookshop’ uygun fiyatlar ile alışverişe imkân verecek. Nihayet İzmir’in ilk ve tek ‘Mutfak Kültür Müzesi’ senede 4 kez değişecek ‘misafir koleksiyonlarla’ Karşıyakalıların ziyaretine açık olacak. Okullar ile organize edilecek gezilerde geleneksel mutfak kültürü ile bu şekilde gençler tanıştırılacak. Ülkemizdeki ve dünyadaki okul ve kültür evleri ile değişim programları yapılarak hem farklı mutfakları tanıma hem de kendi mutfağımızı tanıtma fırsatımız olacak. Karşıyaka ve İzmir başta olmak üzere Ege bölgesindeki yiyecek-içecek temalı festival ve aktivitelere bu merkez teknik ve lojistik destek sağlayacak. Tadımlar ve hobi kursları aktiviteler arasında yer alacak ve bu konularda uzman Ege firmaları ürünlerini tanıtabilecekler. Yaşar Üniversitesi projenin paydaşı olarak eğitim konularına destek verecek, aktiviteleri daha yüksek bir seviyeye taşıyacak.

Mutfak Sanatları Merkezi’nden dezavantajlı gruplar da faydalanacak. Bu gruplara yönelik eğitimler ve kurslar düzenlenecek. Ayrıca glutensiz gıdaların kullanıldığı sağlıklı beslenme atölyeleri de gerçekleştirilecek. Atıksız mutfak ilkesiyle hizmet verecek merkezde gıda israfının önlenmesi, kısa tedarik zincirine sahip ürünlerin tercih edilmesi ve sürdürülebilir diyetler konusunda eğitimler de verilecek.

Merkezde sadece yiyecek-içecek konuları üzerine hazırlanmış eserlerin olduğu Türkiye’nin ikinci gastronomi kitaplığı da yer alıyor.

Açılışka Karşıyaka Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, amaçlarının ilçenin, İzmir’in ve Türk mutfak kültürünün dünyada tanınmasına katkı sağlamak olduğuna dikkati çekti.

Yaşar Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölüm Başkanı Doç. Dr. Seda Genç de projenin mutfak kültürüne katkıda bulunacağını anlattı.

Sadece Yarımada’da 400’ün üzerinde tarif topladım. İnanıyorum ki İzmir, Aydın, Manisa, Muğla, Balıkesir genelinde tüm ilçelerde bu tür merkezler açılarak binlerce, on binlerce tarif toplanabilir. Gastronomi turizmi yapacaksak mahalleye, köye inmemiz lazım.