Hükümet hem para hem de seçmen kazanmak için 24 Haziran seçimleri öncesinde getirdiği yağma ve talanın önünü açan ‘imar affı’nın süresini uzatıyor

Yerel seçim vaadi: Yağma, talan

HÜSEYİN ŞİMŞEK huseyinsimsek@birgun.net @simsekhuseyinn

AKP’nin seçim yatırımı olarak hayata geçirdiği, kaçak yapıların yasallaşmasına olanak sağlayan “imar affı”nda süre uzatılıyor.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, yaptığı açıklamada, “İmar Barışı’nda süreyi uzatmayı değerlendireceğiz” dedi. 31 Ekim’de başvuru süresinin biteceğini hatırlatan Kurum, daha önce “40 milyar TL” olarak hedeflenen gelirin ise 5 milyar TL’de kaldığını belirtti.

“İmar Barışı” düzenlemesi ile özel araziler ile Hazine arazileri üzerine inşa edilen kaçak yapılara yapı kullanım izni ile yasallık kazandırıldı. Ayrıca kullananlara bu arazileri satın alma olanağı da sağlandı. Böylelikle yağmalanan yeşil alanlar ve kıyı şeritleri üzerinden yüksek rantlar sağlanmasının önü açıldı.

Öncekiler gibi değil
TMMOB İstanbul İl Koordinasyon Kurulu (İKK) Sekreteri ve Çevre Mühendisi Cevahir Efe Akçelik, imar affında süre uzatımını BirGün’e değerlendirdi.

İmar affının bir seçim yatırımı olduğunu hatırlatan Akçelik, “Türkiye’de milyonlarca konutu ilgilendiren, mülkiyet ve imar sorunu olan, ruhsatsız ya da imar mevzuatına aykırı olarak eklentiler yapılmış yapıları kapsayacak bu imar affı daha önce çıkarılan imar aflarında rastlanmayan ölçüde geniş bir kapsam ile hayata geçirildi” dedi.

Yüzde 60’ı imara aykırı
Cumhuriyet dönemi boyunca birçok kez imar affının çıkartıldığını ve bunun kanun dışılığın artmasına neden olduğunu ifade eden Akçelik, “Çıkarılan aflara rağmen Türkiye’deki yapı stokunun halen yüzde 50-60 arasında imara aykırılığı söz konusu. Kaçak yapılaşmayı teşvik eden imar afları ülkemizde bugüne kadar pek çok yurttaşın hayatına mal olmuş ve olmaya devam edecek gibi görünmektedir” diye konuştu.

Son çıkarılan imar affı ile toplamda 40 milyar TL gelir öngörüldüğünü hatırlatan Akçelik, şunları söyledi:
“Şimdiye kadar 5 milyar TL gelir elde edildiği açıklanarak sürenin uzatılıp uzatılmayacağı tartışılmaya başlanmıştır. Kısa vadeli sıcak mali kaynak sağlamaya, krize giren inşaat sektörü üzerinden yeni rantlar elde etmeye yönelik çıkarılan af ile beklenen gelir elde edilemedi. Önümüzde yine bir seçim var. Talep yoğunluğu bahane edilerek yaklaşan seçimler ve beklenen gelir elde edilemediğinden sürenin uzatılacağını söyleyebiliriz.”

***

Kaç kişi yararlandı?

Haziran ayında uygulanmaya başlanan İmar Barışı Yasası’ndan yararlanmak için 4 milyon 966 bin 405 kişi başvurdu.
Kaçak konutlar için 4 milyon 350 bin 178 kişi başvuruda bulunurken 449 bin 681 işyeri sahibi de düzenlenmeden yararlanmak için başvurdu. Tarımsal üretimde bulunan 165 bin 309 vatandaş ve güneş enerjisi santralı alanında 137 enerji üreticisi de imar affından yararlanmak istedi.