Yeni bir AKP projesi: zengin belediyeler, Doğu ve Güneydoğu'dan 'kardeş belediyeler' bulacak

AKP, ilk bakışta iyi niyetli gibi görünen, ancak perde arkasında 'antidemokratik bir oyun'un sergilendiği yeni bir proje başlattı. Buna göre, Türkiye'deki zengin belediyeler, Doğu ve Güneydoğu'dan "kardeş belediyeler" bulacaklar ve söz konusu "kardeşlerin" araç gereç, teknik donanını, personel ve diğer ihtiyaçlarını karşılayacaklar.

AKP'nin yerel yönetimlerden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Tanrıverdi koordinatörlüğünde başlattığı projede ilk olarak 6 belediye kardeş oldu. AKP'li başkanların yönettiği Siirt ile Balıkesir, Bitlis ile İsparta ve Kahramanmaraş ile Ağrı kardeş belediye ilan edildi. Ocakta bu belediyeler arasında protokoller imzalanarak yardımlar başlatılacak. Diğer belediyeler arasında da benzer işbirliği protokolleri yapılacak. Mart 2009'da Türkiye yerel seçime gidecek. AKP, bu seçimde DTP'nin Doğu ve Güneydoğu il ve ilçelerindeki gücünü kırmak istiyor. Bu amaçla AKP'li belediyeleri hizmete boğarak seçmeni etkileyecek. Bu bölgelerde DTP'nin gücünün kırılması, AKP'nin belediyelerin büyük bölümünü ele geçirmesi anlamına geliyor. Çünkü bu bölgelerde DTP dışında siyasi partinin AKP'ye rakip olabilecek durumu yok.

AKP'nin kardeş belediye projesine, siyasi parti temsilcilerinden tepki geldi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Cevdet Selvi, projenin ilk bakışta iyi niyetli gibi görünse de altında ciddi bir istismarı barındırdığını söyledi, "Bir belediyenin tüm imkanları başka bir belediyeye aktarılacak. Hesaplar karışacak, denetim zorlaşacak, şeffaflık diye bir şey kalmayacak. AKP kardeş belediye projesi gibi projeler üreteceğine, doğuya bugünkünden daha fazla yatırım yapmaya çalışmalıdır" dedi.

EMEP Genel Başkanı Levent Tüzel, AKP'nin Kürt seçmene şirin görünmek gibi bir anlayış içine girdiğini ifade etti, sosyal devletin yapması gereken çalışmaları çeşitli projelerle belediyelere yüklemeye çalışmanın yararına inanmadığını, bunun bir kişinin bir cebinden aldığı paranın diğer cebine koymasından farksız olduğunu vurguladı.

ÖDP Genel Başkan Yardımcısı Alper Taş, AKP'nin projesini şöyle değerlendirdi: "Geçen yıl biz Hopa Belediyesi ile Diyarbakır'ın Kayapınar Belediyelerini kardeş ilan ettiğimiz zaman AKP bizi bölücülük yapmakla suçlamıştı. Şimdi aynı şeyi kendisi yapıyor. AKP uyguladığı ekonomik politikalarla toplu önce fakirleştiriyor, sonra da onlara çeşitli yardımlar yaparak siyasi rant elde etmeye çalışıyor. Oysa kamu eliyle güçlü politikalar uygulanması gerekir. Kürt sorununun demokratik çözümü ve kamusal kalkınma sadece belediyelerin dayanışması ile mümkün olamaz."

DTP Eşbaşkan Yardımcısı Bayram Altun da görüşlerini şöyle dile getirdi: "AKP iki yüzlü bir politika yürütüyor. Bölgedeki belediyeleri almaya yönelik bir politika bu. DTP'nin elindeki belediyelerin ödenekleri tam verilmezken, yüksek oranda kesintiler yapılırken, kendi belediyelerine kaynakları peşkeş çekerek adil olmayan bir politika yürütüyorlar. İktidar olanaklarını kendi partilerine aktarmak istiyorlar. DTP'nin çeşitli projelerini de engelliyorlar. AKP'nin bu ve benzeri politikalarına karşı halkımız bilinçlendi. Özellikle seçimlerden sonra AKP'nin yürüttüğü düşmanca politikaları halkımız çok iyi gördü. AKP'nin maskesi seçimlerden sonra düştü. Halkımız nezdinde AKP'nin politikalarına itibar edilmeyecektir"

TUNA ARIGÜÇ-ZEHRA ŞAHİNDOKUYUCU ANKARA