Yerel seçimler yaklaşırken yerel yönetimlerle ilgili olan filmleri derledik.

Yerel Yönetimlerle İlgili 17 Film

yerel-yonetimlerle-ilgili-filmler-529750-1.

1) Hasip ile Nasip (1976)

Birbirleriyle rekabet halinde olan Halis ve Muhlis'in oğulları Hasip ile Nasip de, küçük yaşlardan itibaren söz konusu rekabete ortaktırlar. Bu iki ailenin yaşadığı ilçeye atanan kaymakamın, yanında getirdiğini metresini kızı olarak tanıtması ve Hasip ile Nasip'in (sözde) kaymakamın kızına aşık olmalarıyla olaylar gelişir.

yerel-yonetimlerle-ilgili-filmler-529751-1.

2) Tuzak (1976)

Amerika'da okuyan ve doktor olan genç bir adam belediye başkanı olan babasının öldürüldüğünü duyunca yurda döner. Babasının kimler tarafından öldürüldüğünü araştırmaya başlar, tek düşüncesi onun intikamını almak olmuştur.

yerel-yonetimlerle-ilgili-filmler-529752-1.

3) Zübük (1980)

Aziz Nesin'in aynı adlı romanından uyarlanmıştır. İbrahim Zübükzade mesleğinden ihraç edilmiş bir siyasetçidir. Sözünde durmayan, ahlaksız bir adamdır. Gazeteci Yaşar gazetede yayınlamak istediği yazı dizisi için Zübükzade’nin yaşam öyküsünü öğrenmek ister. Gittiği köyü Gülören’de karşılaştığı köylüleri Zübükzade’yi nefretle anarlar. Yaşar’ın köylüden aldığı bilgiye göre Zübük iş hayatına bir dairede katip olarak başlamış, kısa sürede aldığı rüşvetlerle zengin olup çıkmıştır. Foyası ortaya çıkınca kovulan Zübük, Destek Partisi’ne girip yağcılıkla ocak başkanlığına yükselir. Girdiği her yere de rüşveti bulaştırır. Muhalefet partisinden olan Kadir Ağa’nın kızı Yektane’yi evlenme vaadiyle kandırıp birlikte olur. Ama çetin ceviz Yektane, silah zoruyla Zübük’ü nikah masasına oturtur. Uyanık Zübük, partili partisiz herkesi öylesine birbirine düşürür ki, sonunda halk onun belediye reisi olması için neredeyse yalvarır.

yerel-yonetimlerle-ilgili-filmler-529753-1.

4) Üç Kağıtçı (1981)

Rıfkı, ölen babasının mallarını satmak için Almanya'dan köyüne döner. Köyde birden adı "Ermiş"e çıkar. Rıfkı, yağmur duasına çıkan köylüler için yarım saat içinde yağmur yağdırır. Üfürükçülük yapar. Evde kalmış yaşlı kadınların kısmetini açar. Kötürümleri üfleyerek ayağa kaldırır. Bu arada bazı çıkarcılar, köyün Belediye Reisi seçimlerine Rıfkı'nın girmesini isterler. Bir başka Belediye Reisi adayı ise Rıfkı'ya seçimlere girmemesi için rüşvet verir. Rıfkı seçimleri kazanır, ama sonunda üç kağıtçı olduğu ortaya çıkar.

yerel-yonetimlerle-ilgili-filmler-529754-1.

5) Selamsız Bandosu (1987)

Selamsız adlı kendi halinde bir Anadolu kasabasının belediye başkanı olan Latif Şahin, gazetede okuduğu bir haberde Cumhurbaşkanı'nın trenle Anadolu'yu gezeceğini ve gezi sırasında yol üzerindeki kasabalara uğrayacağını okur. Latif bu haberi heyecanla karşılar ve derhal belediye meclisini toplayıp Cumhurbaşkanı'nı karşılamak için bir tören düzenleme kararını alır. Bir törenin olmazsa olmazıysa bandodur. Şimdi herkes bir araya gelip kasabanın bir bandosu olması için elinden geleni yapmak zorundadır. Ne var ki kasabada müzikten anlayan kimse yoktur. Bu nedenle ilk adım olarak bando şefi bulunacak ve sonrasında şefin verdiği eğitimlerle bando kurulacaktır. Selamsız kasabası tanık olduğu en heyecan dolu günler böylece başlamış olur.

yerel-yonetimlerle-ilgili-filmler-529755-1.

6) Koltuk Belası (1990)

Filmde, dürüst bir memurun belediye başkanı olmasıyla gelişen olaylar anlatır. Zühtü, işinde ve aile yaşamında dürüstlüğü ile tanınan bir memurdur. Ailesiyle sıradan bir hayat yaşarken belediye başkanlığına getirilir. Başkan olunca rüşvet başta olmak üzere sorunların üzerine gider. Fakat bu ve buna benzer konularda partiden uyarı alır. Bu nedenle Zühtü de düzene uyum sağlamak zorunda kalır.Yaşananlar Zühtü 'nün ailesinin nasıl bir değişim geçirdiğini fark etmesini sağlayacaktır.

yerel-yonetimlerle-ilgili-filmler-529756-1.

7) Sayın Başkan (1990)

Filmde, belediye başkanlığına adaylığını koyan bir adamla danışmanı arasında yaşananlar konu edilir. Şafak, doğup büyüdüğü semtin başkanlık seçimlerine adaylığını koyar. Seçimi kazanmak içinde sevgilisi Günay’dan danışmanlık hizmeti alır. Ancak bazı noktalarda Günay’la fikir ayrılığına düşerler. Bu durum ikisi arasındaki ilişkiyi de etkiler. Günay, seçim sürecinde Şafak’ın hata yapmasını engellemeye çalışacaktır.

yerel-yonetimlerle-ilgili-filmler-529757-1.

8) Vizontele (2001)

Filmde, 70’li yıllarda yaşanan siyasi olayların ve teknolojik gelişmelerin Anadolu’nun taşrasına yansımalarını mizahi bir dille anlatır. 1974’te televizyon, ülke genelinde yeni yeni yaygınlaşmaktadır. Bu “mucizevi aletin” haberi Van’ın Gevaş ilçesine de ulaşmıştır. Lakin kimse nasıl bir şey olduğunu bilmez. Nihayet ilk televizyon girer şehre. Ahali bu kez de bölgeye sürgünle giden memurların ihmaline takılır. Alet, vericisi kurulmadığı için çalışmamaktadır. Belediye Başkanı Nazmi Bey, meseleyi Emin’e havale eder. Teknoloji meraklısı Emin, şehirde deli lakabıyla ün yapmıştır. Tamir edemediği radyo çıkmamıştır o vakte dek. Televizyon konusunda da iddialıdır. Nitekim dediğini yapar. Fakat sihirli kutu Gevaşlılara mutluluk getirmez.

yerel-yonetimlerle-ilgili-filmler-529761-1.

9) Vizontele Tuuba (2004)

Filmde, 80’li yıllardaki siyasi karışıklıkların küçük bir Doğu kasabasındaki yansımaları hicvedilir. Erciş, 1980’de küçük, unutulmuş bir kasabadır. Devlet memurları ancak sürgünle ayak basar oraya. Bazen güzel şeyler de gelir ama hiçbiri uzun süre kalmaz. Yaz başında sürpriz şekilde bir kütüphane müdürü gelir. Eşi ve kızıyla Van’a gelen Güner Bey, solcu olduğu için sürülmüştür. Gelin görün ki kasabada kütüphane yoktur. Belediye Başkanı Nazmi Bey, Deli Emin ve müdür kütüphane kurmak için el ele verir. Ama kütüphane için heyecanla çalışan Emin’in aklı müdürün kızı Tuba’dadır.

yerel-yonetimlerle-ilgili-filmler-529780-1.

10) Vali

Karakteri, güçlü iradesi, sıradışı fikirleri ve enerjisiyle halkın güvenini kazanmış bir devlet adamı olan Vali Recep Yazıcıoğlu’nun, en son görev yaptığı Denizli ilinde başından geçen ilginç olayların anlatıldığı film; ucu uluslararası örgütlere ve gizli servislere dayanan esrarengiz olayları anlatıyor.

yerel-yonetimlerle-ilgili-filmler-529781-1.

11) Eyvah Eyvah 2 (2011)

Eyyvah Eyvah’ın devamı olan filmde, Hüseyin ile Firuzan’ın Geyikli’de geçirdiği günler konu edilir. Ailesinin yanına dönen Hüseyin, Müjgan’a âşıktır. Film Geyikli beldesinde geçmektedir.

yerel-yonetimlerle-ilgili-filmler-529766-1.

12) Muhalif Başkan (2013)

Beldelerine hiç yabancı ve yerli turist gelmeyen halkın belediye başkanını protesto etmesi sonucu başkan bu sezonda kasabada turist patlaması olacağı sözünü verir. Öfkeli kalabalık ona bir şans daha tanımak için meydanı terk eder. Kasaba halkına söz veren belediye başkanı, buraya nasıl turist çekebileceğini kara kara düşünür. Önüne gelene akıl danışır,her kafadan sesler yükselir. En nihayetinde kasabada yapılacak bir güzellik yarışmasıyla buranın hem medyanın hem de turistlerin uğrak yeri olacağına karar verilir. Başkan hiç vakit kaybetmeden kollarını sıvar, İstanbul'daki bir manken ajansla irtibata geçer ve olaylar başlar.

yerel-yonetimlerle-ilgili-filmler-529769-1.

13) Hükümet Kadın (2013)

8 çocuklu Midyatlı sıradan bir kadın olan Xate'nin komşularından tek farkı, kocasının Midyat Belediye Başkanı olmasıydı. Bir gün, başına gelenlerden sonra onun da Midyatlılar'ın da hayatını değişti.Okuma yazması olmayan Xate Midyat Belediye Başkanı olur.

yerel-yonetimlerle-ilgili-filmler-529775-1.

14) Hükümet Kadın (2014)

Güneydoğu’nun ilk kadın belediye başkanı Xate, belediye başkanı olmak için uğraşan olan Faruk ile karşı karşıaya gelecektir. Xate ile Faruk meydanlarda, seçim vaaderi ile yarışacaktır.

yerel-yonetimlerle-ilgili-filmler-529776-1.

15) Dursun Çavuş (2014)

1973 yıllarında Adıyaman’da yaşayan Dursun Çavuş postacılık yaparak geçimini sağlayan sade bir vatandaştır. Oğlu Abuzer’in belediye başkanı Reşat ağanın kızına aşık olması ile işler karışır, ağayla ters düşen Dursun çavuş karısı Server ve arkadaşlarının gazına gelip emekliliği ister ve belediye başkanlığına adaylığını koyar. Seçim kampanyaları boyunca Dursun çavuş ‘un yanından ayrılmayan binlerce Adıyaman’lı Dursun çavuş’un başkan olacağına kesin gözle bakarlar. Ama Dursun çavuş bir seçim oyununa gelmiştir ve sandıktan 3 oyla ayrılır.

yerel-yonetimlerle-ilgili-filmler-529777-1.

16) Ekşi Elmalar (2016)

Elma bahçeleri herkesin dilinde nam salmış olan, Hakkari belediye başkanı Aziz Reis, 1977 yılında yapılan son yerel seçimi kaybeder. Reis’in ters mizacı kadar ünlü bir diğer özelliği de, evlenme çağına gelmiş ama pek de insan yüzü görmemiş 3 güzel kızın babası olmasıdır.

yerel-yonetimlerle-ilgili-filmler-529779-1.

17) Kolonya Cumhuriyeti (2017)

Dünyaya gelen uzaylılara karşılama yapılır. Kolonya'ya iniş yapan uzaylı yerel halkın büyün sevgisiyle karşılanır ancak bir kaza olur ve kutlamalar sırasında uzay mekiği yerle yeksan olur. Kolonya'da bir müddet konaklamak zorunda kalan uzaylı ile yerel halkın arasında da kahkaha dolu bir macera başlar. Uzaylının inişiyle birlikte Amerika da tepkisiz kalmaz ve beş bin nüfuslu beldeye savaş açar ve olaylar başlar.