Dün Resmi Gazete’de yayımlanan ‘Sinema Sektörünün Desteklenmesi Hakkında Yönetmelik’e göre sinema sektöründe verilen destekler düzenlendi. Yönetmeliğe göre sinema salonları da yılda 12 yerli film gösterirse devlet desteği alabilecek.

Yerli film gösteren sinema salonlarına destek

BURAK ABATAY

Türkiye’deki film çekimlerine ilişkin ihtiyaç ve çözümlerin tespiti, kurumlar arası koordinasyonun sağlanması, iş ve işlemlerin hızlı ve etkin yürütülmesi, film çekim ücret tarifesi ve çekim güvenliği esaslarının belirlenmesini sağlamak amacıyla, ihtiyaç duyulan illerde Film Çekim Koordinasyon Komisyonları oluşturuluyor.

Dün Resmi Gazete’de yayımlanan 30919 no’lu yönetmeliğe göre; animasyon film yapım desteği, belgesel film yapım desteği, çekim sonrası desteği, dağıtım ve tanıtım desteği, dizi film desteği, ilk uzun metrajlı kurgu film yapım desteği, kısa film yapım desteği, ortak yapım desteği, proje geliştirme desteği, senaryo ve diyalog yazımı desteği, uzun metrajlı sinema film yapım desteği, yerli film gösterim desteği, yabancı film yapım desteği başlıklarında yapımcılara maddi destek sunulacak.

Kültür ve Turizm Bakanlığınca, yayımlanan ‘Sinema Sektörünün Desteklenmesi Hakkında Yönetmelik’e göre sinema yapımcılarına verilen destek kriterlerinde de bazı değişikliklere gidildi.
Yapılan değişikliklere göre artık yerli film gösteren sinema salonlarına da destek verilecek. Yönetmelik, yılda en az 12 yerli filmi salonlarında gösterecek salon sahiplerine Kültür Bakanlığı tarafından her filmin toplam gişesinin %30’u kadar destek verileceğini duyurdu. Ancak yönetmelikte gösterime sokulacak yerli filmlerin Kültür ve Turzim Bakanlığı desteği alıp almaması ya da bağımsız bir yapımcı tarafından yapılıp yapılmamasına ilişkin herhangi bir ifade yer almadı.

İLK FİLMLERE PORTFÖY ŞARTI

Yeni yönetmeliğe göre, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın ilk uzun metraj filmini çekecek yapımcılara ya da yönetmenlere, daha önce en az 2 kısa film ya da 1 belgesel filmi çekmiş olması şartı konuldu.

KURUL ÜYE SAYISI 8’E DÜŞTÜ

Tüm bu destekleri değerlendirecek kurulun sayısıyla ilgili de bir değişikliğe gidildi. Daha önce 15’e kadar belirlenen ve tek sayı olan kurul üye sayısı 8’e düşürüldü. İlgili madde, “Kurullar, ilgili alan meslek birlikleri tarafından belirlenecek dört sektör temsilcisi ile yapımcı, yönetmen, senaryo ve diyalog yazarı, oyuncu, sinema salonu işletmecileri, film dağıtımcıları, yayıncı kurum veya kuruluş temsilcileri ve üniversitelerin sinema alanında eğitim veren bölümlerinde görev yapan öğretim üyeleri arasından Bakanlık tarafından belirlenecek üç üye ve bir Bakanlık temsilcisi olmak üzere sekiz üyeden oluşur. Bakanlık temsilcisi kurulun başkanıdır” şeklinde düzenlendi.

Yönetmelikte, uzun metrajlı sinema film yapım desteğinde destek tutarının, başvuruda belirtilen toplam bütçenin yüzde 50’sini aşamayacağı, dizi film desteğinde ise dizi filmin en az üç kıtada, 10 ülkeye ve en az bir sezon olarak ihraç edilmesi gerektiği de belirtildi.