Yerli kadınlar sömürgecilere karşı mücadelede

BirGün/KADIN

Bu hafta feministin çantasını Güney Amerika’daki yerli kadınların örgütlü mücadelelerin heyecanıyla açıyoruz. Kıtadaki gıda sorununa alternatif olarak geliştirdikleri yöntemlerle birlikte salgının ve hâlihazırda var olan ekonomik krizin etkilerini azaltmak üzere geliştirdikleri yöntemleri anlattıkları, erkek egemen kültüre karşı verdikleri mücadelenin aktarımını çok kıymetli buluyoruz.

Kıtadaki 20 farklı ülkeden yerli kadınlar, çarşamba günü Bolivya’nın en büyük üçüncü kenti Cochambha’da buluştu. Abya Yala Yerli Kadınları’nın gerçekleşen ilk zirvesinde iklim krizi, güvenli gıdaya erişim, kadın cinayetleri, dekolonizasyon, ataerkillik ve kadınları korumaya yönelik mevcut yasaların nasıl geliştirilebileceğini tartıştılar. Zirveden çıkan öneriler, Birleşmiş Milletler Teşkilatı'nın yerli halkların sorunlarına ilişkin konuşulacağı Daimi Forumu’nda sunulmasına karar verildi. Zirveye katılan kadınlar, özellikle Covid-19 salgını sırasında gıda güvensizliğiyle mücadele etmek için geliştirdikleri hidroponik(topraksız tarım) yöntemiyle aldıkları verimleri anlattılar, bu projelerini tüm dünyaya sunabileceklerinden söz ettiler.

Öte yandan Güney Amerika’daki yerli kadınların mücadelesinin ilk tohumları bu zirvede atılmadı. Yüzyıllar boyunca emperyalist zorbalığın şiddetine maruz bırakılan ve yok sayılan yerliler, kıtada esen sol rüzgarla birlikte kendilerine ifade alanı buldular, örgütlendiler. Sömürgeciliği ve erkek egemenliğini ortadan kaldırmak, halklar arasındaki olduğu kadar eşitsizliği de tersine çevirmek için mücadele ettiğini dile getiren yerli halk topluluklarının üyesi kadınlar, Bolivya’da, kadın haklarının ilerletilmesi ve ırkçılıkla mücadele için yeni bir bakanlık dahi kurdular. Bolivya Kültürler, Dekolonizasyon ve Depatriarkalizasyon Bakanlığı ile birlikte adeta ‘ileri’ gittiler.