Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, yerli otomobili üretecek firmaları açıklamasının yankıları sürüyor

Yerli otomobilin yönü değişti

ERSOY YAŞAR

Uzun süredir ‘yerli otomobil’ başlığı ile gündemde yer alan konunun ekseni, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘Türkiye’nin Otomobili’ vurgusu ile yön değiştirdi. Hatırlayalım, yerli otomobil üretim stratejisi adına 2006-2010 yılları arasında İsveç’te Saab fabrikasında üretilen ancak bantlara veda eden Cadillac BLS’ye ait GM’nin Epsilon platformunun fikri mülkiyet hakları satın alınmıştı. Platformun fikri mülkiyet haklarının alınması için 2008’de iflas açıklayan Saab’ı 460 milyon dolara satın alan Çinli NEVS şirketine 40 milyon avro ödendiği belirtilse de anlaşmanın detayları üzerine açıklama yapılmadı.

Yerli otomobil ‘müjdesini’ veren dönemin Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık’ın koyduğu otomobilin 2018’de İstanbul Auto Show’da son hali ile dünyaya tanıtılacağı hedefi değişti. Gebze’de bir Otomobil Mükemmelliyet Merkezi kurulacaktı, olmadı.

NEVS, yatırımlarını sürdürdü
Geçmişte işbirliği yapılan NEVS, Çin merkezli araç üreticisi Dongfeng Motor ile elektrikli araç alanındaki işbirliğini sürdürdü. Dongfeng; Renault, Nissan, Honda, Volvo, Kia ve Peugeot gibi birçok marka ile elektrikli araç üretiminde birlikte çalışıyor. Şirket, Çin’in büyük araç üreticilerinden. Bu referans işbirliklerini temel alarak NEVS’in açıkladığı hedefleri yerine getirebileceğini söylemek mümkün olabilir. Türkiye’nin otomobil üretimi hedefi ise ‘Türkiye’nin Otomobili Ortak Girişim Grubu’ ile sürdürülecek. NEVS ile yapılan anlaşma ve ödenen 40 milyon avro değerindeki yatırımın akıbeti ise şimdilik bilinmiyor.

Ortak Girişim Grubu, Türkiye’nin önemli markalarından oluşuyor. Ancak, otomobil yatırımının finansal büyüklüğü, otomotiv endüstrisinin bakış açısı, üniversiteler ile kurulması olası işbirliği modeli ve en önemlisi dünyada yükselen elektrikli otomobil pazarında nasıl rekabet edeceği soruları kritik önem taşıyor. Küresel üreticilerin Endüstri 4.0’a geçiş sürecinde, içten yanmalı motor üretimini azaltarak, elektrikli ve yakıt hücreli otomobillere yöneldiği günümüzde, alınacak çok yol olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır. Elbette gündemi yakından izlemeyi sürdüreceğim.