The Economist, barış grubunun gelişinin sebebinin “bir yıldır Türkiye ile Iraklı Kürtler belki de PKK’nin görüşmesi sonucunda geliştiğini”...

The Economist, barış grubunun gelişinin sebebinin “bir yıldır Türkiye ile Iraklı Kürtler belki de PKK’nin görüşmesi sonucunda geliştiğini” yazdı, karşılıklı güvensizliklerin de olduğunu belirtti


The Economist “Yerlilerin Dönüşü” başlığıyla yayımladığı haber analizinde çarpıcı iddialarda bulundu.
Atılan adımı “Türkiye, Amerika, savaşçıların üstlendiği dağlık bölgesini kontrol eden Iraklı Kürtler ve belki de PKK arasında bir yıllık gizli görüşmelerden sonra gerçekleşiyor” diye yazdı.
Şiddete karışmayan PKK’liler için bir af ilan etme planına Türkiye’nin “şahin generallerinin” karşı çıktığını yazan dergi, “Iraklı Kürtlerin Türkiye’yi adeta bağımsız olan devletlerini tanımaya zorlama umudu ile isyancılara bölgede serbestçe hareket etmelerine izin verdiğini ancak yaklaşan Amerika askerlerinin çekilişinin ve Irak’taki etnik ve mezhebi şiddetin tırmanması riskinin karşısında akılların başlara toplanmasına yol açtığını” kaydetti.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın PKK’lilere yaptığı “Vakit kaybetmeyin, geri dönün” çağrısını “bir partiye davet”e benzeten The Economist, “Ve gerçekten bir parti idi, zılgıt çeken on binlerce Kürt, 19 Ekim’de barış getirebilecek bir jest olarak kendilerini teslim eden 34 PKK savaşçısı ve sempatizanını karşılamak üzere sınıra akın ettiğinde” diye yazdı.

“KÜRTLER PKK’Yİ SIKIŞTIRIYOR”
Economist, artık Türkler ile Iraklı Kürtlerin aralarında sorunları bir kenara ittiğini, Türkiye’nin şimdi Kuzey Irak’tan petrol ithal ettiğini ve Erbil’de bir konsolosluk açmayı planladığını, bunun karşılığında da Iraklı Kürtlerin PKK’yi sıkıştırdığını da iddia etti.

‘AÇILIMA UYGUN DÜŞÜYOR’
Dergi, bütün bu gelişmelerin Başbakan Erdoğan’ın, Türkiye’deki “Kürtlerin daha çok siyasi ve kültürel özgürlük taleplerini tatmin etmeye yönelik Kürt Açılımı” na uygun düştüğüne işaret etti.

‘BAZI TÜRKLER KUŞKULU’
Beklendiği gibi muhalefet liderlerinin “ihanet” diye bağırdıklarını kaydeden dergi, “Çoğu Türk’ün hükümetin girişimini desteklese de, birçoğu muhalefetin PKK’nİn Türkiye’nin parçalanmasına yol açabilecek taktikleri kullanmasından kuşku duyuyor” diye yazdığı analizine son verirken şu görüşleri de dile getirdi:

‘GÜVENSİZLİK KARŞILIKLI’
“Ancak güvensizlik karşılıklı. Bazı Kürtler, isyancıları dağdan indirdikten sonra Türkiye’nin eski baskıcı uygulamalarına dönmesinden kaygı duyuyor.”
Baskıcı uygulamaya dönüşün mümkün görünmediğini belirten dergi, nedenini şöyle açıkladı:
“Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ, defalarca sadece askeri yöntemlerle Kürt sorunun çözülmeyeceğini söyleşmiş bulunuyor. Ve Kürtlerin çoğunlukta olduğu Güney Doğu’da görev yapmış olan biri olarak biliyor olmalı.” ANKA