Yeşil Bakan’ın sözleri gaz fiyatlarını uçurdu

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Almanya’da Dışişleri Bakanı Annalena Bearbock, görevi devralmasından sadece birkaç gün sonra yaptığı açıklamayla Avrupa enerji piyasasını sarstı. Eylüldeki seçimde Yeşiller’in şansölye adayı da olan Baerbock’un Rusya’dan Almanya’ya uzanan “Kuzey Akım-2” doğalgaz boru hattının açılmasının Ukrayna krizinin çözümüne bağlı olduğu söylemesi doğalgaz fiyatlarını yükseltti.


ZDF televizyon kanalında kritik açıklamalar yapan Yeşiller Partili Baerbock, ülkesinin başta ABD olmak üzere Batılı devletler ile Rusya politikasında hemfikir olduğunu belirtti. “Kuzey Akım-2” doğalgaz boru hattı projesine de değinen Baerbock, “Rusya’dan ülkemize uzanan bu doğalgaz boru hattı Avrupa Birliği enerji yasaları yönetmeliğine uyumlu olmadığı için şimdiki haliyle devreye giremez. Rusya’dan doğalgaz pompalanmasına başlanamaz” ifadelerini kullandı.

FİYATLAR YÜKSELDİ

Baerbock’un bu sözleri üzerine Avrupa piyasalarında bin metreküp doğalgaz fiyatı bir ay önce olduğu gibi bin 300 Dolar seviyesine fırladı. Eski Almanya Başbakanı Angela Merkel, birçok AB ülkesinin eleştirmesine rağmen Putin yönetimiyle yapılan ‘Kuzey Akım-2’ projesine büyük önem veriyordu.

ABD, KUZEY AKIM’A KARŞI

Kuzey Akım-2 boru hattı inşaatı 2018’de başladı. Ukrayna’nın transit ülke olarak baypas edilmesi anlamına gelen projeye ABD şiddetle karşı çıktı. Baltık Denizi’nin dibinden döşenen 1.234 kilometrelik boru hattının maliyeti 10 milyar Euro. Eylül 2021’den itibaren hat gaz akışına hazır hale geldi. Avrupa Enerji Komisyonu henüz işletim iznini vermiş değil.

Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov ise, Rus haber ajansı Interfax’a Kuzey Akım 2 geliştirme şirketinin ‘düzenleyici ile çalıştığını ve tüm taleplerini yerine getirdiğini’ söyledi. Peskov, “Sadece biraz daha sabırlı olmamız gerekiyor” dedi.

Öte yandan Belarus lideri Aleksandr Lukaşenko da AB’nin ülkesi üzerinde ekonomik yaptırım ve baskılarının devam etmesi durumunda ülkesi üzerinden Avrupa’ya giden “Yamal-Avrupa” doğalgaz boru hattı vanasını kapatmaya kadar giden süreci başlatacağını bir kez daha dile getirdi.