Karadeniz İsyandadır ve Ekoloji Kolektifi yaptıkları yazılı açıklamayla geçtiğimiz hafta Resmi Gazete’de ilan edilen ve Doğal SİT Alanları’nda HES Projesi yapımının önünü açan ilke kararlarını tanımayacaklarını duyurdular

Yeşil BirGün'ün ekoloji gündeminde geçen hafta

18 Ağustos Pazartesi

İlke kararlarınızı tanımıyoruz

Karadeniz İsyandadır ve Ekoloji Kolektifi yaptıkları yazılı açıklamayla geçtiğimiz hafta Resmi Gazete’de ilan edilen ve Doğal SİT Alanları’nda HES Projesi yapımının önünü açan ilke kararlarını tanımayacaklarını duyurdular. HES’ler uğruna ekosistemi yok edecek bir karara imza atıldığı ve doğal sitlerin koruma statüsünün ortadan kaldırılmaya çalışıldığına dikkat çekildi.

***

19 Ağustos Salı

Amasra’da gaz çökmesi tehlikesi

Yatağan’da kanser patlamasına yol açan termik kaynaklı gaz çökmesi tehlikesi, bu defa da termik yapılması planlanan Amasralıların korkulu rüyası oldu. Doktor Bulut  Yatağan’da kanser vakalarında gözle görülür artış olduğunu, ancak bilimsel araştırmaların önünün kesildiğini vurguluyor

***

20 Ağustos Çarşamba

Fatsa'da su samurları özgür!

Fatsa’da mahkemenin yürütmeyi durdurma kararına rağmen usulsüzce süren Atilla HES’e kaymakamlık ‘kararın uygulanması’ emrini verdi. Köylüler Kaymakamlığın da görevini yapması için eylemler yapıyordu

***

21 Ağustos Perşembe

Oruçlu: Barajdan sonra maden sürgünü

Artvin’in Oruçlu Köyü 2012’de dünyanın en hızlı akan nehirlerinden Çoruh’a Deriner Barajı’nın yapılmasıyla sular altında kaldı. Eski köy terkedilerek 900 metre yükseğe taşındı, ismi Yeni Oruçlu olarak değişti. Şimdi aynı tepe maden, köylüler de bu yüzden ikinci kez sürülme tehdidi altında.

***

22 Ağustos Cuma

MNG Arhavi'yi terketti, HES iptal!

Artvin’in Arhavi ilçesi Kemerköprü köyünde yapılan 14 MW’lık Kavak 1-2 HES Projesinin yürütmesi Arhavi Doğa Koruma Platformu’nun Rize İdare Mahkemesi’nde açtığı dava sonucu durduruldu.

***

23 Ağustos Cumartesi

3. Köprünün ÇED Raporu nerede?

Anayasa Mahkemesinin dev projeleri Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Yönetmeliği hükümlerinden muaf tutan düzenlemeyi iptal etmesine rağmen İstanbul Boğazına yapılan Üçüncü Köprünün ve Kuzey Marmara Otoyolu Projesinin inşaatı ÇED’siz sürüyor.

***

24 Ağustos Pazar

Validebağ Korusu üzerinde algı oyunları

Üsküdar Belediye Başkanı, “Hyde Park olacak” dediği Validebağ Korusu’nun Büyükşehir Belediye’sine devredildiğini açıkladı ancak bu konuda resmi bir açıklama yok. Gönüllüler bunun algı oyunu olduğu kanaatinde.