‘Yeşil yol açık cezaevi duvarı demek’

Karadeniz’de Samsun’dan başlayan ve Artvin’e kadar yaylaları asfalt ve beton yolla birleştirme projesi olan ‘Yeşil Yol’a tepkiler sürüyor. Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu’nun, Şubat 2020’de, yapılan yolların yaylaların varlığını yok edeceğini ve yol boyunca yeni yapılaşmaların olacağını belirterek projeye ‘durdurma’ kararı vermesine rağmen Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA) 5 milyon lira bütçe ayırdı. Projenin kapsadığı illerdeki CHP’li belediye başkanları ise durdurma kararına rağmen bütçe ayrılmasına ilişkin tepkilerini anlattılar.

Projenin başlangıç şehri Samsun Atakum Belediye Başkanı Cemil Deveci, “Karadeniz’in kültürünü, doğasını, yaylalarını yapılaşmaya açacak, tarım alanlarını yok edecek, oradaki ekosistemi ortadan kaldıracak bir proje” diye konuştu. Rize Fındıklı Belediye Başkanı Ercüment Şahin Çervatoğlu şunları söyledi: "Daha önce sahil yolu ile denizle bizlerin arasına duvar örenler şimdi yaylalarımızla duvar örüyorlar. Karadeniz halkı, Karadeniz Sahil Yolu ile yapılmak istenen Yeşil Yol Projesi ile iki açık cezaevi duvarı arasında hapsedilmek isteniyor"

Ordu Gülyalı Belediye Başkanı Ulaş Tepe de, “Yeşil ile doğanın arasında beton yığınlarının olmamasına hep beraber özen göstermemiz gerekiyor" diye konuştu. Danıştay’ın Yeşil Yol Projesi’ne yönelik aldığı kararın geçikmiş de olsa doğru bir karar olduğunu söyleyen Artvin Borçka Belediye Başkanı Ercan Orhan, ayrılan 5 Milyon TL’lik bütçeye ilişkin Başkan Orhan, "Bu bütçeyi köylülerimiz için harcanması da ekonomik gelişim açısından önemli olacaktır. Biz bu konuda her türlü desteği vermeye hazırız” çağrısında bulundu.

Artvin Hopa Belediye Başkanı Taner Ekmekçi de, “Doğal dengenin bozulmasının faturasını çok ciddi kayıplarla ödemekteyiz. Deremize, ormanımıza, yaylamıza, yaşam alanlarımıza sahip çıkıyoruz” diye konuştu.

ANKA