Yeşilçam’ın güldüren yıldızı 25’inci veda yılında anılıyor
Fotoğraf: IMDb

Türk sinemasına çok sayıda unutulmaz filmler bırakan Kemal Sunal, ölümünün 23’üncü yılında anılıyor. 

“Süt Kardeşler”, “Hababam Sınıfı”, “Tosun Paşa”, “Sahte Kabadayı” ve “Kapıcılar Kralı”nın da arasında bulunduğu onlarca filmde birbirinden farklı karakterleri başarıyla oynayan Sunal, gülüşüyle hafızalarda kaldı. Profesyonel tiyatro oyunculuğuna 1966’da başlayan Sunal, Kenter Tiyatrosu’ndaki bir oyunda sahneye çıktı ve repliği olmamasına rağmen seyirciyi güldürmeyi başardı. Münir Özkul, Devekuşu Kabare’de Sunal’ın oynadığı “Dün Bugün” adlı oyunu izledikten sonra Sunal’ı yönetmen Ertem Eğilmez ile tanıştırdı. Kemal Sunal, Eğilmez’in 1973’te çektiği, Münir Özkul, Zeki Alasya, Metin Akpınar, Tarık Akan, Halit Akçatepe ve Filiz Akın’ın da rol aldığı “Tatlı Dillim” filminin kadrosuna katılarak sinemaya adım attı.

Atıf Yılmaz’ın yönettiği “Salako” filminin ardından, Zeki Ökten’in “Hanzo” ve “Şaşkın Damat” filmlerinde başrol oynayan oyuncu, Rıfat Ilgaz’ın eserinden Eğilmez’in beyazperdeye uyarladığı “Hababam Sınıfı”nda da usta isimlerle birlikte rol aldı. İşinde her zaman titiz ve tertipli olduğunu söyleyen Sunal, genellikle halkın içinden bir halk kahramanını oynadığı rollerle izleyicinin dikkatini çekti. Sunal, özgün fiziği ve oynadığı tiplerin halka olan yakınlığı nedeniyle kısa zamanda Türkiye’nin en sevilen oyuncularından biri oldu. Her karakterle seyircilerin yüzünü güldürmeyi başaran ve halk tarafından benimsenen Kemal Sunal’ın oynadığı filmlerin genelinde, Türk halkının geleneklerinden, adetlerinden ve inanışlarından örnekler öne çıktı. Sunal, yaşamı boyunca çok sayıda ödüle değer görüldü. 

Uçak fobisi olan Sunal, “Balalayka” filminin çekimleri için Trabzon’a gitmek üzere bindiği uçakta kalp krizi geçirdi ve 3 Temmuz 2000’de hayata veda etti. AA