27 Nisan 2009'da Bostancı’da Orhan Yılmazkaya’nın hayatını kaybettiği çatışmayla gündeme gelen Devrimci Karargah davasında tutuklu bulunan gazeteci...

27 Nisan 2009'da Bostancı’da Orhan Yılmazkaya’nın hayatını kaybettiği çatışmayla gündeme gelen Devrimci Karargah davasında tutuklu bulunan gazeteci Mehmet Yeşiltepe’nin serbest bırakılması istendi. TMMOB Makine Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi’nde düzenlenen basın toplantısında Yeşiltepe’nin avukatı Erman Öztürk, İHD yöneticisi Ahmet Tamer, ÇHD yöneticisi Güray Dağ, Elektrik Mühendisleri avukatı Funda Ekin ve avukatlar Kemal Aytaç, Kamil Tekin Sürek, Sabri Kuşkonmaz katıldı. Toplantıya Tutuklu Gazetecilerle Dayanışma Platformu sözcüsü Necati Abay, İHD Genel Başkan Yardımcısı ve yazar Ragıp Zarakolu destek vermek amacıyla katıldı.

‘DELİLLER DOSYADA YOK’
Toplantıda konuşan Yeşiltepe’nin avukatı Erman Öztürk, iddianamede sayılan delillerin hukuksuz olduğunu ve gerçeği yansıtmadığını söyledi. ‘Önce tutukla sonra delil bulursun’ anlayışı ile delil uydurulduğunu belirten, Öztürk, hükmün emniyette yapıldığını ve yargı aşamasının usulen yapıldığını söyledi.
Dosyada müvekkili ile ilgili hukuksuzlukları anlatan Öztürk, "Dosyada gizlilik kararı konmuş bilgi ve belgelere ulaşmamızı engellenmiştir. 6 ay sonra çıkan iddianamede polisin iddia ettiği delilerin dosyada olmadığını gördük. Tutuklamalara itirazımız ‘toplumda infaal yarattığı gerekçesi ile reddedildi. Bize gösterilmeyen belge ve bilgiler basına servis edildi" dedi. Yeşiltepe’nin hidrosefali hastası olduğunun raporla belgeli olduğunu belirten Öztürk, huksuzulukların giderilmesini istedi.
İHD İstanbul Şube Yönetcisi Ahmet Tamer de dosyada pek çok hukuksuzluk olduğunu söyledi. Tutuklama süreçlerinin uzun tutulmasının bir yöntem olarak kullanılmaya başlandığını belirten Tamer, hukuksuzluğun giderilmesini istedi. ÇHD İstanbul Şube Yönetcisi Güray Dağ’da ‘terör’ suçlaması ile yargılananların Türkiye ve Dünya’da hak ve özgürlüklerin gasp edildiğini söyledi. Davaya müdahil olacaklarını söyleyen EMO avukatı Funda Ekin’de dosyada hiç bir delil olmadığına dikkat çekerek "Geç gelen adalet adalet değildir" dedi. Dava dosyasında pek çok tutuklu için benzer hukuksuzlukların bulunduğunu söyleyen avukat Kemal Aytaç "Öyle adil ve eşit bir hukuk yok. Herkes kendi hukukunu yaratıyor” dedi.
ALİ CEMAL KARABUDAK