Datça Yete Gari Platformu’nun mitingine katılan yurttaşlar elektriğe, kiralara, akaryakıta, gıdaya gelen zamlara tepki göstererek, "Yete gari geçinemiyoruz" dedi.

Yete gari, geçinemiyoruz

Mehmet ERDAL

Datçalılar, arka arkaya gelen zamları, eriyen maaşları, geçim ve barınma sorunlarını protesto etmek için Datça Cumhuriyet Meydanı’nda miting gerçekleştirdi. Sendikalar, siyasi partiler ve demokratik kitle örgütleri tarafından kurulan Yete Gari Platformu tarafından gerçekleştirilen mitinge çok sayıda yurttaş katıldı.

Yapılan ortak açıklamada, “Elektriğe zam, kiraya zam, akaryakıta zam, tüpe zam, toplu taşımaya zam. Meyveye, sebzeye, ete, temel ihtiyaç malzemelerine, tekel ürünlerine, mazota, gübreye zam üstüne zam. Markete, pazara gitmekten korkar hale geldik. Alışveriş yaparken temel ihtiyaçlarımızdan dahi kısıtlıyoruz. Sinemaya, tiyatroya gitmek, kitap almak, hatta ısınmak bile lüks sayılıyor artık. İnsanlara doğal gaz müjdesi verip, bir daha doğal gaz faturası ödemeyeceğimizi ilan edenlerin gözüne ısınmak için ödediğimiz faturaları sokmak gerekiyor. Göz göre göre bizimle dalga geçiyorlar. İnsanlara manda yoğurtlu, Medine hurmalı, kestane ballı tarif verenler bunun hangi maaşla hazırlanacağını hiç söylemiyorlar. Çiftçiye sürün toprağınızı, ekin tarlanızı diyenler o mazotun, gübrenin hangi parayla alınacağından hiç bahsetmiyorlar” denildi.

Her şeyin fiyatının arttığı ancak gelirin asla artmadığı vurgulanan açıklamada, “Bir avuç zengin lüks içindeyken, milyonlarca insan açlık sınırının altında yaşıyor. Lafı fazla uzatmaya gerek yok. Geçinemiyoruz. Başka konularda değişse de, iktidara geldiği günden bu yana istikrarlı biçimde sermaye yanlısı politikalar izleyen ve iktidarını bu şekilde devam ettiren AKP bugün yaşadığımız ağır ekonomik çöküşün gerçek sorumlusudur. Bu gidişe son vermek zorundayız. Bu soygun düzenine mahkum değiliz. Bu krizi biz yaratmadık ve faturasını da biz ödemeyeceğiz. Bize aynı gemideyiz diyenler, lüks içinde yaşamaya devam ederken, bizim payımıza her gün daha fazla açlık, daha fazla yoksulluk düşmesine razı değiliz” ifadeleri kullanıldı.

EMEKÇİDEN YANA BİR DÜZEN TALEBİ

Açıklama şöyle devam etti: “Biz geceleri aç yatmadığımız, yarın çocuğumuza ne yedireceğiz, nasıl geçineceğiz, nasıl barınacağız, nasıl ısınacağız diye düşünmediğimiz insanca bir yaşam istiyoruz. Bu devran elbet dönecek. Her şeyimizi elimizden aldılar ama umudumuzu alamayacaklar. Bu ülkenin maaşları her gün eriyen, gelirleri azalan milyonlarca geçinemeyeni olarak temel ürünlere yapılan zamların geri alınmasını, herkese zorlanmadan yaşayabileceği kadar gelir güvencesi sağlanmasını, kamu hizmetlerinin ve zorunlu ihtiyaçların ücretsiz karşılanmasını istiyoruz. Patronlardan yana değil halktan, emekçilerden yana bir düzen istiyoruz!”