YÖK’ün 14 bölüme ilişkin aldığı özel yetenek sınavının kaldırılması kararını sanatçılar BirGün’e değerlendirdi. Yeteneğin sınavla ölçülemeyeceğini söyleyen sanatçılar ertelemenin de yeterli olmadığını ifade etti.

Yetenek optiklere sığmaz

BİRGÜN EĞİTİM

Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) 10 Ekim’de aldığı kararla 14 bölüme özel yetenek sınavı şartını kaldırdı. Alınan karara göre aralarında Grafik Tasarım ve Spor Bilimleri’nin de yer aldığı 14 yükseköğretim programı 2020 Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nda (YKS) merkezi yerleştirme ile öğrenci alacaktı. Ancak karara hem öğrencilerden hem de toplumun birçok kesiminden tepki geldi. Sanatçılar da tepki göstererek kararın iptal edilmesini istedi. YÖK ise aldığı kararla sınavı kaldırmak yerine sadece uygulamayı bir yıl ertelemekle yetindi.

Uygulamanın ne anlama geldiğini ve zararlarını sanatçılarla konuştuk. Müjdat Gezen, Nazan Kesal, Levent Üzümcü ve Ceren Moray yeteneğin ölçütünün sınav olamayacağını ifade etti.

DÜNYADA BİR İLK

Tiyatro sanatçısı Müjdat Gezen, bu kararla dünyada bir ilke imza atıldığını düşündüğünü dile getirirken “Bir öğrencinin yeteneğiyle gireceği bir bölüme yetenek sınavı olmadan girmesini çözemiyorum. Bu sınav olmadan öğrencinin istediği branşa yeteneği var mı, yok mu? Bunu nasıl anlayacaklar onu merak ediyorum” diye konuştu.

Oyuncu Nazan Kesal, öğrenci yeteneğinin fark edilmesi için yetenek sınavının yapılması gerektiğini aktarırken, “Çünkü yeteneği olan öğrenciler bu sınavı geçebiliyor” diye konuştu. Kesal, Sanatın rastlantısal bir şey olmadığını şu sözlerle vurguladı: “Sonraki kuşaklar için bu ülkede sanatın her dalında nitelikli işler yapabilecek insanların sayısını rastlantıya bırakıyorlar. Yükseköğretim Kurulu’nun aldığı karar, yanlış bir karar hızla geri dönülmelidir. Sanat üreten insanların liyakat düzeyinde olabilmesi için bu sınavın kaldırılmaması gerekiyor. Herkesin sanatçı olamayacağı bir noktada çok acı bir karar bu.”

HERKES TEPKİ GÖSTERMELİ

Oyuncu Levent Üzümcü ise “Sanat okuma yazmayla veya YKS gibi sınavlarla olacak bir şey değil. Sanatın ölçütü YÖK ün yaptığı sınav değildir. Sanatın ölçütü yetenektir. Bu yeteneği belirleyecek olan da yetenek sınavıdır” dedi. Üzümcü son olarak “Sanat zekâsı başka bir zekâdır. Optiklere kodlanan şıklarla bu ölçülemez” ifadelerini kullandı.

Ceren Moray ise uygulamanın çok absürd olduğunu söyledi. Moray şu ifadeleri kullandı: “Her gün daha da saçma bir şeyle karşı karşıya kalıyoruz. Yetenek sınavı olmadan insanların sadece testle yeteneğe tabii tutulması bana normal gelmiyor. Öte yandan tüm gazetelerde ‘Müjde! Bir yıl ertelendi’ deniyor. Neyin müjdesi? İptal edilmedi, yalnızca ertelendi. Çünkü şu anda insanların çok dikkatini çekti. Anladığım kadarıyla başka gündemlerin konuşulduğu bir zamanda bunu tekrar onaylamaya çalışacaklar. Herkesin buna tepki göstermesi gerektiğini düşünüyorum. Düşünün, manavsınız ve domates salatalık satamıyorsunuz. Ama sözde manavsınız. Madem öyle, o zaman üniversiteye geçiş sınavında da ilk kapıya koşan kazansın.”