Yeter ki adalet yerini bulsun
Gabonlu öğrenci Dina ve Dina’nın annesi Makemba Panga

Karabük’te cansız bedeni bulunan Gabonlu 17 yaşındaki Jeannah Danys Dinabongho Ibouanga’nın cesedi 26 Mart’ta Filyos Çayı’nda bulundu. Soruşturma devam ederken Dina’nın Gabon’da yaşayan annesi Jessica Sandra Makemba Panga açıklamalarda bulunarak, "Türklerin ten rengine bakmadığını biliyorum. Onlara güveniyorum. Adalet yerini bulsun. Ben kızımı hayvanların eline değil, Türkiye´ye gönderdim. Çünkü Türklerin tüm insanları koruyan kanunları var" dedi.

Dinabongho’nun Gabon’da, Türkiye’de okumak için girdiği sınavı geçtiğini söyleyen annesi Jessica Sandra Makemba Panga, Türkiye´deki Gabonlular tarafından hoş karşılandığını kaydederek şu ifadeleri kullandı: "Yabancı bir ülkeye gittiğinde topluluk ona sahip çıkar. Çünkü topluluk yeni ailedir. Dina cep telefonunu burada bir arkadaşına göndereceğine söz vermişti. Ben istediğimde bile, ‘Sen benim annemsin ama arkadaşıma söz verdim. Sözümü tutmazsam doğru olmaz’ dedi."

Gönderisinin iletilemeyeceğini öğrenince kızının tekrar postaneye gittiğini söyleyen Panga, "Orada dinlenilmeyince sinirlendi, tartışmışlar. Dina beni arayarak, ‘Ağlıyorum, siyah olduğum için telefonumu geri vermek istemiyorlar’ dedi. Cumartesi günü, kızım postane çalışanlarından kendisinden büyük oldukları için özür dilemesi gerektiğini söyledi. Benim kültürümde haklı bile olsam gidip özür dilemem gerekir. Kızıma ‘Yanında biriyle git’ dedim. Bana ‘Anne gündüz vakti, endişelenecek bir şey yok’ diye cevap verdi. Postacılarla buluştuktan sonra geri gelince bana ‘Anne özür diledim. 250 liram vardı, hatta taksi paralarını ödemeyi teklif ettim ama reddettiler’ diye anlattı. Bundan sonra Gabonlu arkadaşlarıyla buluştu ve 22.12’ye kadar telefonla konuştuk Çocuğumdan bir daha haber alamadım" dedi.

Kızı için adalet isteyen Panga, "Kızımın çok saygılı biri olduğunu biliyorum. Onlar denilene göre, insanları ten rengine göre ayırmıyor. Ben kızımı Türkiye’ye gönderdim. Türklerin ten rengine bakmadığını biliyorum. Bu yüzden onlara güveniyorum. Ben kızımı hayvanların eline değil, Türkiye’ye gönderdim. Çünkü Türklerin tüm insanları koruyan kanunları var. Türklere güveniyorum, adalet yerine gelsin. Dina’nın başlattığı mücadelenin daha başında olduğumuzu söylemeliyim. Gurbetteki çocuklarımızın başına kızıma olanlar gelmesin diye mücadeleyi sürdürmeliyiz" ifadelerini kullandı.

(DHA)