Gülsuyu Davası’nın 4 Mart’ta görülen duruşmasında tutuksuz sanıkların üzerinden bıçak çıkmasına ilişkin ortaya çıkan Jandarma tutanağı, alınan güvenlik önlemlerinin yetersizliğini gözler önüne serdi

‘Yeterince güvenlik önlemi alınmıyor’

ELÇİN YILDIRAL - e.yildiral@gmail.com

Maltepe Gülsuyu’da Eylül 2013’te uyuşturucu çetelerine karşı düzenlenen yürüyüşe saldırarak Hasan Ferit Gedik’in ölümüne neden olan sanıkların yargılandığı davanın 4 Mart’taki duruşmasında tutuksuz sanık Uğur Köroğlu’nun mahkeme salonunda izleyicilere bıçak çektiği olayın jandarma tarafından tutulan tutanağı ortaya çıktı. Tutanak, davada alınan güvenlik önlemlerinin yetersizliğini ortaya koydu. Jandarma, “güvenliğin yeterince sağlanmadığını” itiraf etti.

Tutanakta, “Herhangi bir polis kuvvetinin salonun güvenliğini sağlamadığı, jandarmanın ise ancak hükümlü ve tutukluların güvenliğini sağlayabileceği görülmüş” denildi.  Bu durumun ilgililere bildirildiğinin kaydedildiği tutanakta,  ilgililerin de başkaca bir güvenlik önlemi alınmasına gerek olmadığını ifade ettiği kaydedildi.

BIÇAK OLAYINA YER YOK

Tutanakta bıçağın bulunması şu şekilde anlatıldı: “Arbede esnasında, devriye personelinin şüphesiyle, salonda herhangi bir polisin de bulunmaması sebebiyle Köroğlu’nun üzerinde arama yapılmak istendi, fakat kendi ricasıyla sol bel kısmında kılıf içerisinde taşımış olduğu yekpare bıçağı teslim etti. Olay ile ilgili tutanak tutularak mahkeme başkanına da bilgi verilerek bıçak adliye içerisindeki polis noktasına teslim edildi.” Arbedenin anlatıldığı tutanakta, Köroğlu’nun izleyicilere bıçak çekme olayına ise yer verilmemesi dikkat çekti.

TELEFON ALIŞVERİŞİ

Tutanakta, güvenliğin yetersizliğini gözler önüne seren başka bir skandal da anlatıldı.  Tutanakta, duruşma arasında bekleme odasında tutuksuz sanıklardan Uğur Köroğlu ve Vedat Maden’in tutukluların arasına karışarak onlarla sarılıp tokalaşması üzerine müdahale edildiği tutuklular ile iki tutuksuz sanık arasında yasak madde alışverişi yapılmış olabileceğinden şüphelenilerek, üst araması yapıldığı ifade edildi. Aramada sanık Ferhat Keleş’in ceket cebinde cep telefonu bulunduğu kaydedildi.

***

Olayların sorumlusu mahkeme

Gedik ailesinin avukatı Ebru Timtik, tutanağı ve davadaki güvenlik zafiyetini değerlendirdi. Jandarmanın bu tutanakla sorumluluğu üzerinden atmak istediğini belirten Timtik, müştekiler ve aile didik didik arandığını, sanıkların ellerini kollarını sallayarak adliyeye girdiğini kaydederek, “O bıçak güvenlik duvarını aşarak nasıl içeri sokulabildi? Bunun araştırılması gerekiyor” dedi. Bıçağın içeriden birinin de verebileceğine dikkat çeken Timtik, olayların asıl sorumlusunun mahkeme olduğunu söyledi. Timtik şöyle konuştu: “Mahkeme, müşteki avukatlarına ve aileye hakaret, küfür ve tehdit etmesini sadece izlemekle yetindi. Son duruşmada avukat arkadaşımızın ölümle tehdit edilmesi olayında tavrı ‘ben duymadım’ şeklinde oldu. Sanıklar, ilk duruşmadan bu yana sürekli saldırgan davranışlarda bulundular. Ancak bugüne kadar buna ilişkin hiçbir önlem alınmadı.”