ABD’nin güney kentlerini vuran kar fırtınası yurttaşların cebine yansıdı. Binlerce dolarlık elektrik faturaları geldi, mangalla ısınmaya çalışanlar zehirlenerek hastanelere kaldırıldı.

Yetersiz önlem yoksulu vurdu

Dış Haberler Servisi

ABD’nin Teksas eyaletini vuran şiddetli kış şartlarından etkilenen milyonlarca kişinin yaşadığı kriz yetersiz önlemlerin ve eşitsizliğin çarpıklığını ortaya koydu. Kentlerde sık sık elektrik ve su kesintileri yaşanırken elektrik verilen haneler ise yüksek faturalarla karşılaştı.

Dailybeast’in haberine göre, ev ve işyeri sahiplerinin, son bir haftadır eyalette etkili olan kış şartlarından ötürü elektrik faturaları binlerce dolar arttı. Bir Griddy abonesi Royce Pierce bir önceki dönem 387 dolar fatura öderken son bir haftada elektrik fiyatlarındaki artıştan dolayı şubat ayı için 8 bin 162 dolar elektrik faturası geldiğini belirtti. Dallas’taki acil servislere son iki günde yüzlerce kişi karbonmonoksit zehirlenmesi nedeniyle başvurdu. İnsanların, araçların içinde veya evlerindeki mangal malzemeleriyle ısınmaya çalıştığı bu nedenle söz konusu zehirlenmeler yaşandı.

PARKTA SU KUYRUKLARI

Eyalette aynı zamanda içme suyu krizi patlak verdi. Soğuk hava nedeniyle boruların patlaması ve arıtma tesislerine aşırı yüklenme olması sonucu çeşitli bölgelerde sular kesildi ve depolanan sular kirlendi. Teksas yönetimi, temiz suya ulaşamayan 13 milyon yurttaşa musluk suyunu içmeden önce kaynatmalarını önerdi. Sosyal medyada paylaşılan görüntülerde, Teksaslıların damacanalarla resmi parklarda sıraya girip hortumlarla su doldurduğu görüldü. Teksas Çevre Kalitesi Komitesi direktörü Toby Baker, boruların donması sonucu su basıncının düştüğünü ve birçok kişinin donmayı önlemek için musluklarını damlar halde açık bıraktığını belirterek bunun da faturalara yansımasının beklendiğini dile getirdi.