Yetersiz personele binlerce lira kıyak

BirGün ANKARA

Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü’nün, 2020’de ‘Danışmanlık hizmeti’ adı altında TÜRKSAT’tan aldığı iki personele aylık net 80 bin 749 TL ödediği tespit edildi.
Müdürlüğe, ‘Uzman Network Personeli’ olarak alınan ve aylık 26 bin TL ödenen kişinin lise mezunu, ‘Kıdemli Yazılım Mimarı’ denilerek aylık 54 bin TL karşılığında kuruma alınan kişinin ise iki yıllık bilgisayar bölümü mezunu olduğu ortaya çıktı.

e-Devlet hizmetleri kapsamında alınan iki personelin TÜRKSAT’tan yeterlilikleri belgelendirilmediği belirlendi. TÜRKSAT Uydu Haberleşme Kablo TV ve İşletme A.Ş. ile Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü arasında 2020 yılında bir yıl süre ile iki danışman görevlendirilmesi karşılığında 874 bin 506 TL’lik sözleşme imzalandı. Sayıştay denetçisi, danışmanların özlük bilgilerini müdürlükten talep etti. Ancak Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü, denetçiye belgeleri sunamadı. Bunun üzerine başlatılan detaylı inceleme mevzuata aykırılığı ortaya koydu. Kuruluşun, iki danışman görevlendirilmesi karşılığında TÜRKSAT’a aylık net 80 bin 749 TL ödediğini hesaplayan Sayıştay denetçisi, “TÜRKSAT A.Ş.’den görevlendirilecek personelin niteliklerinin belirlenmesi ve seçiminde kuruluş personel politikasına uygun ulusal veya uluslararası geçerliliği tanımlanmış mezuniyet, sertifikasyon ve sınav zorunluluğu getirilmesi önerilir” uyarısında bulundu.