HDP eski milletvekili ve Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu Onursal Başkanı Turgut Öker’in Cumhurbaşkanı Erdoğan’a “yezid” dediği için yargılandığı dava, konuşmanın gerçekleştirildiği Hatay’a gönderildi

“Yezid” davası Hatay’a gönderildi

BirGün/Ankara

7 Haziran seçimlerinde HDP’den milletvekili seçilen Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu Onursal Başkanı Turgut Öker’in Cumhurbaşkanı’na Hakaret’ten yargılandığı dava dosyası, Ankara 23’üncü Asliye Ceza Mahkemesi’nden konuşmanın gerçekleştirildiği Hatay’a sevkedildi.

“Yezid’in lanetlenmesi inancımızın gereği”
1 Eylül Dünya Barış Günü'nde Hatay’da yaptığı konuşmada Cumhurbaşkanı Erdoğan hakkında, “Bundan 76 yıl önce Hitler barbarının yaptığını bugün yezit Tayyip Erdoğan bu topraklarda yapıyor. Yezit Tayyip Erdoğan bu topraklarda bugün bu barbarlığı reva görüyor. Nasıl Hitler faşisti tarihin çöp sepetine atıldıysa katil Tayyip Erdoğan da aynı şekilde tarihin çöp sepetine atılacaktır” sözleri nedeniyle Cumhurbaşkanı’na hakaretten yargılanan Öker, ilk duruşmada yaptığı konuşmayı savundu. Belirttiği hususların tümünün maddi delillere dayandığını ifade eden Öker, “Cumhurbaşkanı, belediye başkanı olduğu dönemden itibaren Alevilere karşı olan tutumu nedeniyle kendisini yezid olarak tanımlamamda hakaret kastım yoktur. Yezidin lanetlenmesi bizim inancımız gereğidir” dedi.

“Erdoğan’ın yaptıkları Alevilere hakarettir”
Öker’in avukatı Kazım Genç ise, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Cem evlerini “ucube” olarak adlandırmasını hatırlatarak, “Erdoğan’ın yaptıkları, Alevilere hakaret olarak vasıflandırılabilecek eylemlerdir. Alevilere Ali’siz Alevi demiştir. Bu hususlar Alevilere hakaret olarak kabul edilmelidir. Müvekkilimin hakaret eylemi yoktur” diye konuştu.

Savunmaların ardından Ankara 23’üncü Asliye Ceza Mahkemesi, dosyayı konuşmanın gerçekleştirildiği Hatay’a sevkedildi.