Financial Times, Bank Asya tartışması ile su yüzüne çıkan Ali Babacan ve Yiğit Bulut tartışmasını irdeleyen bir makale yayımladı

Yiğit Bulut yatırımcıyı korkutur

İngiliz Financial Times gazetesinden Daniel Dombey, seçimin birçok kesime göre favorisi olduğunu belirttiği Erdoğan'ın seçilmesi halinde kurulacak yeni hükümetin kalitesinin şüpheli göründüğünü yazdı. Dombey'e göre, bu noktada en önemli konulardan biri de uluslararası saygınlığı olan ve son aylarda sıklıkla hayal kırıklığı yaşadığını ima eden Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın geleceği.

BABACAN GÜVEN KAYNAĞI
Dombey, Babacan'ın yabancı yatırımcılar için bir güven kaynağı olduğunu belirttiği yazısında, “Genelde mali disiplin, yapısal reform, Merkez Bankası'nın bağımsızlığı gibi yabancı yatırımcıların sevdiği politikalar izleyip, mesajlar veriyor” ifadelerini kullandı. Ancak Babacan'ın üç dönem kuralı nedeniyle önümüzdeki yılki genel seçimlerin ardından hükümetten ayrılmasının beklendiğini belirten Financial Times yazarı, “İşadamları ve yatırımcılar, Pazar günkü seçimlerden sonra nasıl bir hükümet kurulursa kurulsun, Babacan'ın o döneme kadar görevi sürdürmesini umuyor. Babacan'ın hamisi, bir süreliğine siyaset sahnesinden çekilecek gibi görünen Cumhurbaşkanı Abdullah Gül olsa da..." dedi.

BABACAN'IN TAM TERSİ
Ali Babacan'ın Bank Asya'nın Ziraat Bankası tarafından satın alınacağına dair tartışma yaratan sözlerini 'gaf' olarak nitelendiren Dombey, Başbakan Erdoğan'ın Başdanışmanı Yiğit Bulut'un Babacan'ı yalanlayarak spekülasyona yol açtığını belirtmesini hatırlatarak, “Yiğit Bulut Babacan'ın tam tersi bir isim. 'Faiz Lobisinin' Türkiye'ye zarar vermeye çalıştığına dair görüşleri ile tanınıyor. Erdoğan da bu iddialı teoriyi benimsiyor” dedi.

 ERDOĞAN BULUT'U DESTEKLİYOR
Yiğit Bulut'un, havayolu şirketi Lufthansa'nın Gezi Parkı Direnişi'nin arkasında olduğunu iddia etttiği ve Erdoğan'ın düşmanlarının onu telekinezi yöntemiyle öldürmeye çalıştığı gibi enteresan iddiaları olduğunu hatırlatan Dombey, Yiğit Bulut'un ekonomi konusunda Ali Babacan'dan daha fazla söz sahibi olduğu bir ülkenin yatırımcıları tereddüde itebileceğini belirtti. Erdoğan'ın perşembe günü verdiği mesajda Babacan'dan çok Yiğit Bulut'a yakın durduğunun gözlemlendiğine vurgu yapan Dombey, “Anaakım ekonomi teorisine yönelik saldırılarını sürdüren Erdoğan, işadamlarına karşı, yükselişteki enflasyonun temel nedeninin faiz oranları olduğuna yönelik ısrarlarını sürdürdü” diye ekledi.