Vahdettin Köşkü’nün yanındaki 13 haneye yıkım kararı veren İBB, kararda yanlış yapıldığını itiraf etti. Belediye’nin mahalle sakinlerine kendi kararına dava açmasını tavsiye etmesi şaşkınlık yarattı. Avukat Yucak: Tapulu arsa için yıkım kararı usulsüz

‘Yıkım kararı yanlışlık olmuş’

OLGU KUNDAKÇI olgukundakci@birgun.net M@olgukundakci

İstanbul’da Çengelköy’de Başbakan Erdoğan’ın çalışma ofisi olacağı iddia edilen Vahdettin Köşkü’nün bitişiğindeki Kuleli Mahallesi’nde 13 haneyle ilgili yıkım kararı alan İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) geri adım attı. İBB Mesken Müdürlüğü yetkilileri mahalle sakinlerini ziyaret ederek, “Tapulu arsa olduğu için biz burada yıkım yapamayız, yanlışlık olmuş” dedi. Mahalleyi ziyaret eden belediye yetkilileri, mahalle sakinlerine belediyenin yıkımı öngören encümen kararına karşı dava açmalarını tavsiye etti. Belediyenin kendi kararına dava açılmasını önermesi mahallede şaşkınlıkla karşılandı. Mahalle sakinlerinden İsmail Sever, “Belediye hem yıkım kararı veriyor, hem de gelip bize diyor ki, bu karar uygunsuz alınmış, siz bu karara dava açıp yürütmeyi durdurma kararı alın. Bu gülünç bir durum” dedi.

YIKIM KARARI USULSÜZ
Mahalleli evlerinin yıkımını öngören encümen kararına karşı yargıya gidecek. Avukat Erbay Yucak, tapulu arazi için alınan yıkım kararının usulsüz olduğunu söyledi. Yucak, “İstanbul Büyükşehir Belediyesi imar planı uygulaması yapmak üzere encümen kararı göndermiş. Mahalle sakinlerine yıkımla ilgili yapılan tebligatın dayanağı olan bu encümen kararı, her şeyden önce yanlış alınmış bir karar. Yıkım kararı çıkan evlerin arasında müstakil tapusu olan, hisseli tapusu olanlar bulunuyor. Plan uygulaması tapusu olan yerlerde bu şekilde uygulanamaz. Bu arazinin tapulu olduğu dikkate alınmadan insanlara tebligat yapılmış. Bu encümen kararı geri alınmalıdır. Eğer belediye yanlış yapıldığını düşünüyorsa bu encümen kararını geri çeksin, insanların da dava açmasına gerek kalmasın” dedi.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi yetkililerinden konu ile ilgili yanıt alınamadı.

***

NE OLMUŞTU?

Çengelköy’de tepki çeken restorasyonu devam eden ve Başbakan Erdoğan’ın çalışma ofisi olacağı iddia edilen Vahdettin Köşkü’nün hemen yanıbaşında yer alan Kuleli Mahallesi Hasanpaşa Setti Yukarı Sokak’ta 13 evin yıkım için belediye meclisinden encümen kararı çıkmıştı. Mahalle sakinlerine gönderilen yıkım tebligatlarını BirGün “Savulun, semte Başbakan geliyor” başlığıyla haberleştirmişti. Boğaz manzaralı yaklaşık 7 bin 300 metrekarelik arazideki 13 haneye arazinin  1/1000 ölçekli Boğaziçi Sahil Şeridi ve Öngörünüm Bölgesi Uygulama İmar Planı’nda  eğim ve Boğaziçi peyzajı yönünden yeşil olması gerekli alanda ve yolda kaldığı gerekçesiyle yıkım tebligatı  gönderildi. Devlet Konukevi olacak köşkün inşaatı hızla devam ederken mahalle sakinlerine belediye yetkilileri “Güvenlik için yıkılması kararı alındı” demişti.