İlk günden itibaren deprem bölgesine yardım eli uzatmak ve yaraları sarabilmek için eşsiz bir toplumsal dayanışma ortaya konmuş durumda.

Yıkıma karşı tek yürek
Kara, hava ve deniz yoluyla ikinci gün 11 tır, iki uçak ve bir gemi insani yardım malzemesi bölgeye sevk edildi.

Haber Servisi

Öğrenciler, işçiler, emekçiler, sendikalar, bireyler, sanatçılar, kurumlar, emek ve meslek örgütleri, belediyeler… Depremin yol açtığı yıkıma karşı ülke genelinde yediden yetmişe seferberlik başlatılırken büyük bir dayanışma sergileniyor. Doğudan batıya, kuzeyden güneye her kentte kapsamlı çalışmalar devam ederken depremzedelerle tek yürek olunmuş durumda. Siyasi iktidarın, devletin yapamadığını ayağa kalkan yurttaşlar yapıyor. Tek adam yönetiminin tüm engelleme girişimlerine, yasaklara inat yurttaşlar, kurumlar, örgütler kendi imkanlarıyla topladıkları yardımları türlü zorluklara rağmen depremin yakıp yıktığı kentlere ulaştırıyor.

TMMOB
Kapsamlı bir dayanışma kampanyası örgütleyen TMMOB Ankara’dan Elbistan, Maraş, Adıyaman ve Malatya’ya; İstanbul’dan Hatay’a; Van’dan Adıyaman ve Malatya’ya; Konya’dan Hatay’a; Bolu’dan Hatay’a; Bursa’dan Urfa’ya ihtiyaç malzemeleri gönderdi. Dayanışmaya siz de destek verin. TMMOB tüm il ve ilçelerde İl Koordinasyon Kurulları aracılığıyla oluşturduğu Afet Dayanışma ve Kriz Masaları’yla dayanışmayı büyütüyor.

KESK
Kamu emekçileri de ilk günden itibaren toplanan yardımları çok sayıda kente ulaştırdı. Konfederasyona bağlı yüzlerce şubede yardım çalışmaları sürdürülüyor. Ankara ve İstanbul Şubeler Platformu tarafından toplanan yardım malzemesi bölgedeki ihtiyaç sahiplerine ulaştırılmaya devam ediliyor.

DİSK
Dayanışma faaliyetlerini örgütlemek üzere DİSK Genel Başkan Yardımcısı Remzi Çalışkan başkanlığında kriz masası kuruldu. DİSK/Gıda-İş Ege Bölge Temsilciği, zaman acil dayanışma zamanı diyerek Torbalı’daki sendika binası yardımlar için açık tuttu.

TAKSAV
TAKSAV’ın yardım kampanyası devam ederken toplanan giyim, kuşam ve temel ihtiyaç malzemeleri depremin vurduğu bölgedeki kentlere ulaştırılıyor.

DAYANIŞMA KOOPERATİFİ
Dayanışma Kooperatifi’nin deprem kriz masası ilk günden bu yana çalışmalarını sürdürüyor. Hatay, Antep, Malatya ve Maraş bölgelerindeki depremzedelere destek oluyor.

TTB
Tabipler Birliği de tüm gücüyle depremzedelerin yanında. Kentlerde toplanan malzemeler her gün bölgeye gönderiliyor.

MUNZUR SU
Dersim Ovacık merkezli Munzur su depremzedelere tırlarla su gönderiyor. Munzur Su, Ovacık’tan her gün 30 TIR suyu deprem bölgelerine gönderecek.

ERMENİ CEMAATİ
Türkiye'deki Ermeni Cemaati depremlerden etkilenen bölgelere yardım amacıyla AFAD’a 2,5 milyon lira bağışta bulundu. Yapılan açıklamada "Tarihte eşine az rastlanır bir deprem felaketi bu. Kelimelerin yetersiz kaldığı derin bir acıyla sarsıldık” denildi.

KENT KORUMA VE DAYANIŞMA PLATFORMU
Diyarbakır’daki Kent Koruma ve Dayanışma Platformu da dayanışma için seferber oldu. Bir kriz masası kuran platform arama kurtarma çalışmalarının yanı sıra dayanışma kampanyası da gerçekleştiriyor.

YELKEN AKADEMİSİ
Mersin Yelken Akademisi’nin çağrısıyla seferber olan gönüllüler, karayoluyla ulaşmanın mümkün olmadığı Samandağ’a üç tekne dolusu insani yardım malzemesi götürdü. Gönüllüler akaryakıt, içme suyu, bebek bezi, bebek maması, paketli gıda, konserve gibi ürünleri ilçede yetkililere teslim etti.

Edirne yardım merkezinde günlük yaklaşık 4 bin gönüllü dönüşümlü çalışıyor. Edirne yardım merkezinde günlük yaklaşık 4 bin gönüllü dönüşümlü çalışıyor.

DEDEF
Dersim Dernekler Federasyonu (DEDEF) pek çok kentte topladıkları yardımları araçlarla bölgeye ulaştırdı. Federasyon bünyesindeki onlarca dernekte destek ve yardım çalışmaları devam ediyor. Yardımlar geldikçe kentlere iletiliyor.

UMUT-SEN
Deprem bölgesine yardım ve destekler için 6 Şubat Deprem Koordinasyonu’nu kuruldu. Mersin, Malatya, İstanbul, Ankara, İzmir, Kocaeli ve Trakya’da koordinasyon merkezlerinde yardımlar toplanmaya devam ediliyor.

EĞİTİM SEN
Eğitim emekçileri de bölgedeki depremzedeleri yalnız bırakmayanlardan. Eğitim Sen Genel Merkezi ve ülke genelindeki şubeler yardımlar gönderiyor. Geniş çaplı dayanışma, destek ve yardım kampanyası başlatılmış durumda.

***

EVLER VE DÜKKÂNLAR DEPREMZEDEYE AÇILDI

Pek çok yurttaş da bireysel imkanlarıyla depremzedelerle dayanışıyor. Evlerini, işyerlerini mağdurlara açanlardan tutun da günlük kazancını paylaşanlara kadar çok sayıda güzide örnek yaşanıyor. Diyarbakır’da bir esnaf döner dükkânını depremzedelere açarken Antalya’da ihtiyaçlar için Sosyal Market ve Butik kuruldu.

HALKIN YANINDALAR

SOL Parti, EMEP, TKP, TKH, EHP, TİP, SMF, Halkevleri gibi parti ve yapılar da ilk andan itibaren depremzeler için harekete geçti. Tüm halkı dayanışmaya çağıran sol partiler bölgeye anında ekipler göndermenin yanı sıra parti örgütleri aracılığıyla yardımlar topladılar. Hemen her parti örgütü destek ve yardım toplama merkezine dönüştürüldü.

SINIR TANIMAYAN DAYANIŞMA

Dışişleri Bakanlığı 95 ülkenin yardım teklifinde bulunduğunu, 53 ülkenin arama kurtarma ekipleriyle sahada olduğunu açıkladı. Sahadaki yabancı personel sayısının 6 bin 153 olduğunun kaydeden bakanlık, 20 ülkenin daha arama kurtarma ekibi göndereceği belirtildi. Yeni ülkelerden gelecek personel sayısı ise 2 bin 449 olarak açıklandı.

RUSYA
Rusya Acil Durumlar Bakanlığı’na ait IL-76 tipi üç uçak ile afet bölgesine ilk gün intikal eden 140’tan fazla Rus arama-kurtarma uzmanı ve hekim, çalışmalarına aralıksız sürdürüyor. Hızla bir hava-mobil hastanesi de kuran ekip Rus evi organizasyonuyla yardım kolilerini de depremzedelere ulaştırdı. İskenderun Limanı’nda çıkan yangın da Rusya’ya ait Be-200 tipi amfibi uçaklar tarafından günler sonra söndürüldü.

AZERBAYCAN
Azerbaycanlı arama kurtarma ekipleri, Maraş merkezli depremlerde enkaz altında kalan 9'u çocuk 44 kişiyi kurtardı. Azerbaycan Olağanüstü Haller Bakanlığından yapılan açıklamada, 164 kişinin ise cansız bedenine ulaştığı bildirildi. Deprem bölgesindeki arama kurtarma çalışmalarında 725 Azerbaycanlı personel görev alıyor.

POLONYA
Polonya'nın Krakov kentinde Türkiye ve Suriye'deki depremzedelere yönelik yardım kampanyası başlatıldı. Kampanyaya çok sayıda Polonya ve Türkiyeli destek oldu. Çocuk ve yetişkin kıyafetleri, battaniye, mont, çocuk ayakkabısı, çocuk bezi ve hijyen malzemeleri içeren yardım ürünleri, Vera Food isimli şirketin merkezinde toplandı. Polonya İnsani Yardım Hareketi’nin (PAH) başlattığı yardım kampanyasına binlerce kişi ilgi gösterdi.

ALMANYA
Alman hayırseverlerin yoğun ilgi gösterdiği yardım kampanyalarında elde edilen bağışlar, Berlin-Brandenburg Havalimanı yakınında bulunan Uluslararası Havacılık ve Uzay Fuarı (ILA) alanında toplanıyor. Yardımseverlerin getirdiği jeneratör, ısıtıcı, battaniye, mont ve ayakkabı gibi eşya buralarda gönüllülerce kontrol edilerek sınıflandırılıyor. Yardım malzemeleri aynı gün Türkiye'ye ulaştırılıyor.

İSRAİL
Yardıma ilk koşanlardan birisi de İsrailliler. İsrail halkı önemli bir dayanışma sergilerken Tel Aviv deprem bölgesinde sahra hastanesi kurmak üzere Türkiye'ye 230 kişilik yeni ekip gönderdi. Arama kurtarma personelinin yanı sıra doktor, hemşire ve diğer sağlık görevlileri Maraş’ta çalışmalar yapıyor.

MACARİSTAN
Macarların yüreği de depremzedeler için atıyor. Dayanışma kampanyaları devam ederken Macaristan’dan gelen ekip, Maraş’ta çöken apartmanın enkazından oluşturulan yaşam tüneli ile bir kız çocuğu ile annesi günler sonra kurtardı. Macar elçiliği görüntüyü "Umut var" mesajı ile paylaştı.