İsrail’in iki gün süren Cenin saldırısından geriye birçok can kaybı ve yıkılan bir şehir kalırken, Netanyahu “Operasyonlarımız sürecek” dedi. UNICEF bölgede öldürülen çocukların sayısındaki artışa dikkat çekti.

Yıkımı sürdürecek
Fotoğraf: İHA

Dış Haberler

İsrail’in Batı Şeria’daki Cenin kentinde başlattığı son 20 yılın en geniş çaplı operasyonundan geriye yıkım kalırken, İsrail ordusu tarafından Gazzeye’ye saldırı düzenledi. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, operasyonların devam edeceği sinyalini verdi.

Cenin bölgesindeki bir İsrail askeri karakolunu ziyaret eden Netanyahu, “Cenin’deki kapsamlı operasyonumuzun tek seferlik olmadığını söyleyebilirim” dedi. “Terörizmi gördükleri her yerde yok edeceklerini” belirten Netanyahu, “sivillere zarar vermemek için azami çaba gösterdiklerini” kaydederek “İsraillilere kim zarar vermek isterse ya hapse girecek ya da mezara” ifadelerini kullandı.

İsrail askerleri, işgal altındaki Batı Şeria'nın kuzeyindeki Cenin kenti ve buradaki mülteci kampından iki günlük kuşatmanın ardından çekildi. İsrail ordusunun açıklamasında "operasyonun hedefine ulaştığını, Cenin Mülteci Kampı'ndaki terör altyapısını çökerttikleri ve 300 kadar şüphelinin gözaltına alındığı" ifade edildi. Açıklamada Cenin’de bir İsrail askerinin öldüğü kaydedildi.

İsrail güçlerinin havadan ve karadan yaklaşık iki gün süren saldırılarında 4’ü çocuk, 12 Filistinli öldürüldü, 20’si ağır olmak üzere yaklaşık 120 kişi yaralandı. Saldırılarda ölenler dün sabah saatlerinde defnedildi. Çatışmalar kentte büyük hasara yol açtı.

GAZZE’YE DE SALDIRDI

Cenin kuşatmasından çekildiğini açıklayan İsrail’in savaş uçakları, gece boyunca Beyt Lahya ve Gazze kentlerinde Filistinli gruplara ait bazı mevzileri bombaladı. Görgü tanıkları, saldırılarda hedef alınan mevzilerin yanındaki evlerin zarar gördüğünü belirtti. İsrail ordusundan yapılan yazılı açıklamada ise, saldırının, "Gazze Şeridi'nden İsrail'e atılan beş rokete yanıt olarak gerçekleştirildiği" ifade edildi. Açıklamada, "Savaş uçakları, Hamas'ın kimyasal madde departmanının silah üretimi için kullandığı bir yeraltı tesisi ile roket hammaddelerinin üretildiği bir mevziye hava saldırısı düzenledi" denildi.

ÇOCUKLAR ÖLÜYOR

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), İsrail'e, Cenin kentinde "çocuklara karşı şiddet kullanmaktan kaçınması ve silahlı şiddete derhal son vermesi" çağrısında bulundu.

UNICEF, yılın başından beri özellikle Doğu Kudüs dâhil Batı Şeria'da artan şiddet olayları nedeniyle 27'si Filistinli, 6'sı İsrailli 33 çocuğun öldürüldüğünü açıkladı. Bu rakamın Batı Şeria'daki çocuklar için 2004'den beri "en ölümcül yıl" kabul edilen 2022'de yaşanan kayıplardan daha yüksek olduğuna dikkat çekildi.