Antalya’da 17 Şubat’ta sundurma balkonun çökmesiyle faciadan kıl payı dönülen Şehit Metin Darbaş Ortaokulu’na ilişkin hazırlanan teknik raporda, müteahhit firmanın uygun kiriş yapmadığı belirtildi.

Yıkımın nedeni müteahhit hatası
Okulun sundurma balkonu 17 Şubat’ta çökmüştü. (Fotoğraf: BirGün)

Uğur ŞAHİN

Müteahhitlerin hatalı veya eksik iş yapmaları nedeniyle ülke genelindeki birçok okulun durumu içler acısı. Antalya’nın Kepez ilçesinde inşaatı 2017’de tamamlanan Şehit Metin Darbaş Ortaokulu da bunlardan biri. Okulun kapı ve pencere önünü korumak için yapılan ‘sundurma balkon' 17 Şubat’ta çöktü. 16 derslikli okulda meydana gelen olayda şans eseri yaralanan olmadı. Faciadan kıl payı dönülürken BirGün, yaşananların ardından bir inşaat teknikeri ve bir inşaat mühendisi tarafından hazırlanan “teknik inceleme” raporuna ulaştı. Raporda, müteahhit firmanın uygun kiriş yapmadığı için balkonun çöktüğü aktarıldı. Raporda yer alan bilgilere göre, projeye aykırı imalat yapıldı, kiriş olmadan da beton blok sonradan ilave edildi.

HATALI İMALAT YAPILDI

İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nce hazırlatılan, 17 Şubat tarihli raporda, şu ifadeler yer aldı:

“İhalesi yapılarak Antalya Merkez Odabaşı Ortaokulu Yapım İşi 2017 yılında tamamlanmış olup, eğitim öğretime Şehit Metin Darbaş Ortaokulu olarak açılmıştır. 16 Şubat 2022 tarihinde okulun batı cephesine bulunan yangın merdiveni markizinin yıkılması neticesinde, mahallinde yapılan incelemede; okulun ihale dokümanında belirtilen kirişi mahallinde belirtilen statik proje, detay ve donatılarının uygulanmadığı markizin betonarmesinin sonradan yapıldığından, soğuk derz oluştuğu kirişlerle çerçeve oluşturulması gerekirken konsol döşeme uygulandığı, uygun donatı ve kiriş yapılmadığından markizin kendi yükünü taşımadığı ve yıkıldığı…”

Raporda, yıkılan sundurma balkonun aynısının okulun doğu cephesinde bulunduğu aktarılarak, bu durumun öğrenciler ve öğretmenler için ciddi tehlike oluşturduğuna dikkat çekildi:

“Okulun doğu cephesinde bulunan yangın merdiveni markizinin de aynı biçimde yapıldığı, kirişlerinin yapılmadığı, yıkılma riski taşıdığı, beton kütlenin ağırlığı dikkate alındığında öğrenciler ve personel açısından hayati tehlike arz ettiği, acilen yıkılarak yerine yeniden markiz yapılması gerektiği gözlemlerimizle tespit edilmiştir.”

ÇÖKME SONRASI YENİLENDİ

Yaşananların ardından çöken sundurma balkona ilişkin 30 Mart’ta yeni proje hazırlandı. Ardından da hem yıkılanın yerine yenisi yapıldı hem de okulun diğer cephesindeki sundurma balkon yenilendi. Ancak hatalı imalat nedeniyle öğrencilerin ve personelin can güvenliğini tehdit eden inşaata dair soruşturma açılıp açılmadığı belirsiz. AKP’li Kepez Belediyesi’nin bu binaya ruhsat vermesi nedeniyle de ‘kusurlu’ olduğu belirtiliyor.

HENÜZ BEŞ YILLIK BİNA

Çökmenin meydana geldiği okul, henüz 5 yıllık bir bina. Okulun yapımına ilişkin 8 Ocak 2016 tarihindeki 4 milyon 460 bin TL maliyetli ihaleyi, 2 milyon 943 bin TL’lik teklife ‘Başarı İnşaat’ isimli firma almıştı. Aynı şirketin Antalya’daki Serik Anadolu Lisesi inşaatını da eksiklerle teslim ettiği ve hatalı elektrik tesisatı yüzünden iki ayrı yangın tehlikesine neden olduğu da ortaya çıkmıştı.