Rap müzisyeni Anıl Piyancı, yeni single’ı ‘Döndüm Durdum’ ile 14 Ağustos’ta dinleyicisiyle buluşmayı bekliyor. Rap müziğini yıllarca bastırmaya çalıştıklarını söyleyen Piyancı, “Rap, her şeyi söyleyebildiğiniz bir müzik türü. O zamanlar popüler olmasın diye ellerindeki tüm gücü kullandılar ama şimdi internetle beraber çok geniş kitlelere ulaşabiliyor” diye konuştu.

Yıllarca rap’i bastırmaya çalıştılar

Yaren Çolak

Müzisyen Anıl Piyancı, lise yıllarından beri rap müzikle ilgileniyor. Küçük yaşlarda kurduğu stüdyosunu zamanla büyüterek Türkiye’nin sayılı rapçileri arasında yerini aldı.

Karantina günlerinde müziğine bolca vakit ayıran Piyancı, 14 Ağustos’ta yeni single’ı ‘Döndüm Durdum’u çıkarıyor. Piyancı ile rap müziği, karantina günlerini ve yeni çalışmalarını konuştuk.


► 16 yaşında yeşil oda ismi ile bilinen rap müzik stüdyonuzu kurdunuz. 16 yaşındaki biri için stüdyo kurmak çok da kolay olmamalı. Buna nasıl karar verdiniz? Aileniz destek oldu mu?
14-15 yaşlarımda rapçi bir abim vardı Emir ‘Monoman’. Ona stüdyo işlerinde yardım ediyordum ve bir şeyler öğrenmeye çalışıyordum.
Bu stüdyoya sürekli gidiyordum. ‘Monoman’ ve takip ettiğim birçok rapçi vardı. Rap müzik için ne lazım bu stüdyoda gördüm. Küçük yaşta onlardan birçok şey öğrendim ve o cesaretle 16-17 yaşımda ilk defa evde kayıt aldım. Sonra bu bir şekilde işe dönüştü, derken ben bir stüdyo açtım. Eve o dönemde o kadar çok insan geliyordu ki annem durumdan rahatsız olmaya başladı. Sonra para kazanmaya başlayınca onlar da bana destek oldular.

İNSANLAR SUNULANI DİNLİYORDU

► Neden rap müzik son zamanlarda çok popüler bir müzik oldu?
Birçok nedeni var ama internetin büyümesi en büyük neden oldu. Rap müziğin çok sevilen bir müzik türü olduğunu ben zaten biliyordum. Benim jenerasyonum ve önceki jenerasyon aslında çok severek dinliyordu rap müziği ama televizyon yayınları ve radyonun popüler olduğu dönemde insanlar ne sunulursa onu dinlemek zorunda kalıyorlardı. Yani size bir popçu dinlettiklerinde siz onları dinliyordunuz ama şimdi isteyen istediğini dinleyebildiği için seçimler daha net ortaya çıkıyor. Rap müziği yıllarca bastırmaya çalıştılar. İnternet ortaya çıkınca insanlar çok rahat bir şekilde rap müziğe ulaşabildi, ulaştıkça sevdiler ve böyle böyle büyüdü. Olay aslında internetin büyümesiyle oldu yani.

► Neden rap müziği bastırdıklarını düşünüyorsunuz?
Çünkü yeni bir türe, yeni bir müziğe yer açmak istemiyorlardı. Türkiye’de bu vardır. Güçlü olana hiçbir zaman yer açmak istemezler. Bastırmaya çalışırlar. Bütün piyasalarda, işlerde bu böyledir. Rap, her şeyi söyleyebildiğiniz bir müzik türü. O zamanlar popüler olmasın diye ellerindeki tüm gücü kullandılar ama şimdi internetle beraber çok geniş kitlelere ulaşabiliyor. Mecralar, gelir yerleri artınca zaten genel olarak müzik serbestleşti.

PARANOYALARIMI VE KÂBUSLARIMI ANLATTIM

► 14 Ağustos’ta yeni single çalışmanız çıkıyor. ‘Döndüm Durdum’un hikâyesini sizden dinleyelim.
Aslında ‘Döndüm Durdum’, tam bir karantina şarkısı. Kendi paranoyalarımı, kâbuslarımı anlattım. Yerimizde sayıp durduğumuz veya uyuyamadığımız gecelerden bahsettiğim ve paranoyalardan bahsettiğim bir şarkı.

► Karantina süreci sizin için nasıl geçti? Üretim açısından verimli bir dönem oldu mu?
Zor geçti. Karantinaya girdiğimiz ilk iki hafta hiçbir şey yapamadım. Sadece olaya uyum sağlamaya, süreci anlamaya çalışıyordum. Sonraki haftalarda da kendimi stüdyoya kapattım. Aslında müzik yapmak açısından iyi oldu. Çünkü yaklaşık bir senedir konserlerden dolayı stüdyoya pek giremiyordum. Kendime ve müziğime vakit ayırmam açısından iyi oldu. Yeni normal zamanda da biraz psikolojimizi toparladık ama yine eskiye döneceğiz gibi görünüyor.

***

SEYİRCİYLE BULUŞMAK GİBİSİ YOK

yillarca-rap-i-bastirmaya-calistilar-766779-1.

► Pandemi sebebiyle tüm toplu etkinlikler ve konserler durdu. Müzik sektörü belki de hiç olmadığı kadar önemli bir durgunluk içinde. Bu süreç sizi ve müzik sektörünü nasıl etkiledi?
Müzik sektöründe maddi bir çöküşe sebep oldu. Ayrıca bizim için manevi bir çöküş de söz konusu çünkü konser bambaşka bir his. Müzisyen için şarkıyı yaptık internete koyduk, Youtube reklamlardan kazandık falan ama bir de sahnede seyirciyle buluşmak var ki bu bambaşka bir duygu. Pandemiyle beraber bundan mahrum kaldık. Ama herkesin sağlığı için de bu gerekli bir durum.

► Önümüzdeki süreçte plan ve projeleriniz neler?
Bu hafta Contra ve Maho G ile bir single çıktı. Önümüzdeki hafta da bir single, bir klip çıkıyor. Sonrasında bir albüm var. Önümdeki en önemli proje kendi solo albümüm. Onun üzerine titizlikle çalışıyorum. Umarım güzel bir sonuca varacak.


► Nasıl bir albüm olacak?
Çok renkli. Her duygudan olan bir albüm. İçinde birçok tarzı bulundurmaya çalıştım. Albüm uzun bir döneme yayıldı. Bir iki senedir üzerinde çalıştığım bir albüm oldu. Bu süreçte içine girdiğim birçok psikoloji albüme de yansıdı. O yüzden şöyle bir albüm diye tanımlayamam. Şarkı sayısı olarak fazla olacak gibi gözüküyor. 10 şarkı üzerinde şarkı barındırmasını planlıyorum. Düetler de olacak.