Yılmaz Güney sineması

Batman’da Yılmaz Güney Sineması’nda elektrik kontağından çıktığı ileri sürülen yangın sonucu sinemanın büyük bölümünün kül olduğu haberi üzüntü verici. Yıllarca Yılmaz Güney Kürt Kısa Film Festivali’ne mekân sahipliği yapması ve Türkiye’deki diğer bütçeli ve tartışmalı yarışmalarıyla gündemde olan bilindik festivallere alternatif oluşturması açısından önemli bir yeri vardı. Festival Türkiye’de vizyona girmeyen kısa filmlerin, uzun metraj, kurgu ve belgeselleriyle içerik açısından son derece zengin bir yapıya sahipti. Defalarca izleyici olarak katıldım. Suriçi’nde çektiğim “Kağıttan Kayıklar-Serhildan” adlı filmimin Diyarbakır’dan sonra ikinci galası bu sinemada yapılmıştı. Festival bünyesinde gösterime giren filmleri bu köşeden BirGün okurlarıyla paylaşmıştım.

Batman ve yöre açısından kültürel ve simgesel öneme sahip olan sinemanın restore edilip yeniden hayat bulması yapılamaz değil, niyet önemli. Yangının çıkış nedeninin araştırılacağı söyleniyor. Kapalı olan/kullanılmayan sinemanın şalterlerinin de kapalı olması lazım değil mi? Yılmaz Güney Kürt Kısa Film Festivali’ne ve çoğunlukla Kürt filmlerine ev sahipliği yapması nedeniyle sabotaj ihtimalini düşündürüyor. Araştırılacak açıklaması eğer samimiyse, Batman Belediyesi tarafından inşa edilen sinemanın, onarılıp yeniden faal hale getirilmesini bekliyoruz.

Sarıyer Edebiyat Günleri
“Herkesin bir öyküsü vardır” sloganı altında düzenlenen “Fakir Baykurt Öykü Yarışması”nın son başvuru tarihi 3 Mart olması dolayısıyla dostum Vecdi Çıracıoğlu’ndan gelen maili paylaşıyorum;

Sarıyer Belediyesi olarak 2012 yılından bu yana her yıl “Sarıyer Edebiyat Günleri” düzenliyoruz. Bu yıl 5.sini düzenlediğimiz etkinliğin planlama komitesinde aktif olarak görev yapmaktayım.

Sarıyer Edebiyat Günleri düzenlememizdeki temel amaçların başında her yıl Tüyap Kitap Fuarı haricinde yazarlar, şairler, sanatçılar ve gazetecileri okurlarıyla buluşturan etkinliklerin az olması ve fuarın mevki olarak uzak kalması sebebiyle katılamayanlar için alternatif bir alan oluşturmak. Bu doğrultuda yola çıktık ve her yıl üstüne koyarak devam eden önemli bir kültürel etkinlik oluşturduk.

Sarıyer Edebiyat Günleri’nin içeriği nedir?
Sarıyer Edebiyat Günleri’ni 2014 yılından bu yana Sarıyer Kireçburnu Haydar Aliyev Parkı’nda 3 gün süren bir etkinlik olarak gerçekleştiriyoruz. 2017 yılında 6.sını yapacağımız etkinliği 12-13-14 Mayıs tarihlerinde düzenleyeceğiz. Yeşil ve mavinin buluştuğu güzel bir ortamda edebiyat keyfi yaşatıyoruz. 7’den 70’e her yaştan edebiyatsever katılıyor.

Etkinlik süresince;
Kitap stantları kuruyor, yayın evlerini davet ediyoruz. Yayın evleri okurlarıyla buluşuyor ve kitap fuarı ortamı oluşturuyoruz.
İmza stantları kuruyor, yazarları okurlarla buluşturuyoruz. Okurlar, hem kitaplarını imzalatıyor hem de kısa sohbet etme ve fotoğraf çektirme imkânı buluyor. Bugüne kadar imza günlerine katılan bazı yazar, gazeteci, edebiyatçı ve sanatçılarımızı sizinle paylaşmak istiyorum: Zülfü Livaneli, Ahmet Ümit, Ayşe Kulin, Emre Kongar, Hıfzı Topuz, Pelin Batu, Enver Aysever, Soner Yalçın, Orhan Alkaya, Mine Söğüt, Öner Ciravoğlu, Adnan Özyalçıner, Doğan Hızlan, Yaşar Seyman, Adnan Özyalçıner, Emrah Serbes, Türkan Şoray, Selim İleri, Ece Temelkuran, Şükran Soner…

Etkinlik alanına kurduğumuz sahne ile söyleşi ve paneller düzenliyoruz. Belirlenen konu başlığı altında ustaları davet ediyoruz. Keyifli sohbetler gerçekleştiriliyor. Gerçekleştirdiğimiz panel ve söyleşilerin bazıları: “Edebiyat ve Sinema” (Selim İleri - Türkan Şoray), “Edebiyatın Dizilere Etkileri”(Renan Bilek, Orhan Alkaya, Altan Erkekli. Oktay Kaynarca), “Futbol ve Edebiyat” (Ahmet Çakır, Serhan Asker, Mehmet Arslan, Rıdvan Akar), “Edebiyatta Boğaziçi” (Doğan Hızlan), “Edebiyatın Müziğe Etkileri” (Zülfü Livaneli)…

Şiir Teknesi oluşturduk. Etkinlik süresince konuk şairlerimiz ile okurlar boğazın üstünde 2 saat boyunca hem İstanbul’un güzelliğini yaşıyor hem de dizeleri İstanbul’a karşı okuyorlar. Usta, deneyimli ve amatör şairler, şiirseverler ile buluşuyor.

2014 yılında edebiyata büyük katkılar veren ustalara Beyaz Martı Edebiyat Onur Ödülü vermeye başladık. Ödülümüzü 2014 yılında Yaşar Kemal, 2015 yılında Zülfü Livaneli, 2016 yılında ise Vedat Türkali’ye sunduk. Edebiyat Onur Ödülümüzü 2017 yılında ise Murathan Mungan’a vereceğiz.