Cezasızlık politikası Saray ittifakının oluşturmak istediği korku iklimini besliyor. AKP ve MHP’ye yönelik eleştirilerin karşılığı giderek şiddete dönüşüyor. Alparslan Türkeş’i eleştirdiği gerekçesiyle MHP’lilerin hedef gösterdiği Gazeteci Gültekin de bir grubun saldırısına uğradı.

Yine hedef yine linç

BirGün ANKARA

İktidara yönelik eleştirilerin karşılığı giderek fiziksel şiddete dönüşüyor. Cezasızlık politikası, Saray ittifakının artan saldırılarla oluşturmak istediği korku iklimini besliyor. MHP'nin hedef gösterdiği, iktidarın göz yumduğu saldırılara yenisi eklendi.

Önceki hafta katıldığı bir yayında, MHP’nin kurucusu Alparslan Türkeş hakkında, “Irkçılık hastalığını bu ülkenin milyonlarca evladının zihnine bolca dökmüş milyonlarca gencin hayatını karartmıştır” sözlerini sarf eden gazeteci Levent Gültekin, saldırıya uğradı. Halk TV binası önünde gerçekleşen saldırı, güvenlik kameralarına da yansıdı.


PARMAĞI KIRILDI

Saldırının ardından canlı yayında değerlendirmelerde bulunan Gültekin, parmağının kırıldığını ifade etti. Gültekin, “Taksiden indim. Meydanda, durağa yürürken iki gençle göz göze geldim, fark ettim beni takip ediyorlar. Kanala 50-100 metre kala sokağın ayrı köşelerinden 15-20 kişi saldırdı. O anda başladılar vurmaya" dedi.

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül ise Gazeteci Levent Gültekin'e "Geçmiş olsun" diyerek şiddetin tasvip edilemeyeceğini ifade etmekle yetindi. Saldırganların kısa sürede serbest bırakılmasına değinen Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, “Davaların, dosyaların içeriğini yargı mensupları bilir. Yargı mensupları da delilden sanığa ulaşır. Bu konularla ilgili yargıç olmadığım için bir yorum yapmam doğru olmaz. Bir kişinin serbest kalması, yaptığı fiillerin cezasız kalacağı anlamına gelmez” dedi.

SALDIRILAR BİTMİYOR

Gültekin saldırısı, kimi zaman MHP kanadından kimi zamansa İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tarafından hedef gösterilerek saldırıya uğrayan isimleri yeniden gündeme getirdi. Son dönem saldırıya uğrayan isimler şöyle:

♦ İktidar tarafından hedef gösterilen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na 2019 yılında Çubuk'ta saldırı gerçekleştirildi. Saldırganların yargılanmasına çok uzun süre başlanmadı. Hazırlanan iddianamede ise düşük süreli hapis cezaları talep edildi.

♦ 2019'da Yeniçağ Gazetesi yazarı Yavuz Selim Demirağ Türkiyem TV’de katıldığı bir televizyon programı sonrasında saldırıya uğradı.

♦ Gazeteci-Yazar Sabahattin Önkibar ise aynı yıl İstanbul’daki evinin yakınlarında saldırıya uğradı. Darp edilen Önkibar, hastanede tedavi gördü. Gözaltına alınan saldırganlar daha sonra serbest bırakıldı.

♦ 2019'un son saldırısı yeniçağ Gazetesi azarı Murat İde'ye yönelik oldu. Aynı zamanda İYİ Parti Basın Danışmanı da olan İde de bir televizyon programı çıkışında saldırıya uğradı.

♦ 2020’de de saldırılar son bulmadı. TİP Genel Başkan Yardımcısı Barış Atay, Kadıköy’de kalabalık bir grubun saldırısına uğradı. Saldırganlar serbest bırakıldı.

♦ Yeniçağ yazarı ve Ankara temsilcisi Orhan Uğurluoğlu da evinin önünde bir grubun saldırısına uğradı. Hastanede bir süre tedavi gören Uğurluoğlu'na yönelik saldırı da cezasız kaldı.

♦ 13 Ocak’ta Gelecek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Selçuk Özdağ, MHP’li Semih Yalçın tarafından hedef gösterildi. Yalçın’ın sıralı mesajlarından iki gün sonra Özdağ, sokak ortasında linç edildi. Saldırganlar kısa sürede serbest kaldı.

♦ MHP Genel başkan yardımcısı Semih Yalçın 4 Mart’ta Gültekin’i hedef aldı. Yalçın, Gültekin’e “Türk düşmanı, azınlık ırkçısı” ifadelerini kullandı. Gültekin dört gün sonra Bakırköy Meydanı’nda kalabalık bir grubun saldırısına uğradı.

***

MHP’den planlı saldırı iddiası

Aydın’da 92 yaşındaki Hanım Pınarlı’yı öldüren Aytu Çetin’in gözaltı sırasında üç hilalli dövmesinin görünmesi ve Samsun’da da boşandığı kadına öldüresiye şiddet uygulayan İbrahim Zarap’ın MHP’ye yakın olduğunu gösteren fotoğraflarının ortaya çıkmasına ilişkin MHP yönetiminden bir açıklama daha geldi. MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın, “MHP’yi hedefe koyan sistemli ve planlı saldırıların 18 Mart Perşembe günü yapılacak 13. Olağan Büyük Kurultay öncesinde cereyan etmesi tesadüf değildir” açıklaması yaptı.