Yine 'Meds Yeghern' diyecek

Avrupa Parlamentosunun Ermeni soykırımını tanıma kararı almasının ve Almanya'nın 'soykırım' ifadesini kullanacağını açıklamasının ardından gözlerin çevrildiği ABD'nin tutumu netleşiyor. Başkan Barack Obama'nın 24 Nisan bildirisinde 'soykırım' yerine yine Ermenice büyük felaket anlamına gelen 'Meds Yeghern' ifadesini kullanacağı öne sürüldü.

Dün Amerikan yönetimiyle Ermeni diasporasının yaptığı görüşmenin ardından bir duyuru yayımlayan Beyaz Saray Sözcüsü Bernadette Meehan, ‘soykırım’ ifadesini kullanmamıştı.

Hürriyet'in Washington temsilcisi Tolga Tanış'a bilgi veren üst düzey bir Amerikan Yönetimi yetkilisi, Obama’nın Ermeni soykırımının 100’üncü yıldönümü nedeniyle 24 Nisan’da yayınlayacağı bildiride soykırım ifadesini kullanmayacağını teyit etti. “Geçmiş yıllarda belirlediğimiz yaklaşımımızın doğru olan olduğuna inanıyoruz” diyen yetkili, Obama’nın bu sene de soykırımı 'Meds Yeghern' ifadesiyle anacağını duyurdu. Yetkili, "Başkan‘ın ‘Meds Yeghern’ olarak bilinen, 1.5 milyon değerli hayatın kaybından oluşan vahşet konusunda geçmiş yıllarda olduğu gibi, olayların 100’üncü yıldönümünün tarihi önemine değinen bir açıklama yapmasını bekliyoruz" dedi.

Yetkili, bu kararın 'şimdiki hayatları kurtarmak için bölgesel ortaklarla çalışma kabiliyeti' adına alındığını belirtti.

'FARKLI DİL DUYMAYI UMANLAR VAR'
Bu sene farklı bir dil kullanılmasını yönünde beklentileri olan kesimlerin varlığını dikkat çeken yetkili, şu ifadeleri kullandı; “Ermeni halkı ve modern zaman vahşetleriyle savaşanlar için 100’üncü yılın çok önemli olduğunun farkındayız. Vahşetten arınmış bir dünya için yürüttüğümüz çabalarımıza daha da bağlanmışken hem açıklamalarımız hem de eylemlerimizle 1915’te başlayan olaylarda vahşice öldürülen herkesin yasını tuttuğumuzu net bir şekilde ifade etmeye odaklanmış durumdayız. Bu sene farklı bir dil kullanıldığını duymayı umanlar olduğunu biliyoruz ve saygı duyuyoruz. Hem geçmişin farkında olup hem de şu andaki hayatları kurtarmak için bölgesel ortaklarımızla çalışma kabiliyetimiz adına geçmiş yıllarda belirlediğimiz yaklaşımımızın doğru olan olduğuna inansak da, onların perspektiflerini anlıyoruz.”

24 Nisan'da Erivan’da yapılacak anma törenine de ABD adına Hazine Bakanı Jack Lew’in katılacağını açıklanmıştı.