“Her erkin görev ve yetkilerinin sınırı açıkça Anayasa'da bellidir. Erklerin kendini başka bir erkin yerine koyamaz” diyen Toptan, bu demokratik gelişmeye zarar veriyor” dedi. Toptan…

TBMM Başkanı Köksal Toptan,  "Türkiye yeni Anayasa ile senatoyu da tartışmalı" dedi. Toptan, Anayasa Mahkemesi"nin türban düzenlemesine ilişkin kararını  düzenlediği basın toplantısıyla değerlendirdi. Toptan, özetle şunları söyledi:

"Türkiye Cumhuriyeti demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devletidir. Anayasamız yasama, yürütme, yargı erklerinin ayrIılığı ilkesine dayanmaktadır. Her erkin görev ve yetkilerinin sınırı açıkça Anayasa"da bellidir. Erklerin kendini başka bir erkin yerine koyamaz. Erkler arasında zaman zaman belirgin hale gelen bu sorunlar demokratik gelişme sürecine zarar vermektedir. Erkler birbirlerinin görev alanına girmemeli. Bundan en fazla etkilenecek olan demokrasimizdir, hukuk sistemimizdir, Türkiye"dir. Anayasa Mahkemesi kendisine gönderilen  yasayı sadece şekil bakımından inceleyebileceği açıkça belli olmasına rağmen esasla ilgili bir karar vermiştir. Yüksek mahkemenin 148"inci madddeye göre yetki aşımını kullanması ayrı birşeydir. Yüksek mahkeme yetki ötesine geçmiştir. Bu demokrasimiz açısından ciddi şekilde kaygı vericidir."

Senatoyu da artık Türkiye"nin tartışmasının yararlı olacağını ifade eden TBMM Başkanı, "Çift kamaralı sistemle Anayasa Mahkemesi"nin yükü hafifleyebilir" diye konuştu.  Toptan, "çift kamaralı sistem" önerisini Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmediğini belirterek, "Bunu ilk kez telaffuz ediyorum. Ne bana böyle bir telkin yapıldı ne de ben bunu başkasıyla paylaştım" diye konuştu.

Meclis Başkanı, önümüzdeki günlerde Meclis"te temsil edilen partilerin liderleriyle görüşmek istediğini de söyledi. Birgün Ankara

 

***

Baykal: Herkesi sukûnete çağırıyorum

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Anayasa Mahkemesinin kararını siyasi tartışma konusu yapmanın yanlış olduğunu belirterek, şöyle devam etti: ""Bu karardan önce siyasal hayatımızda çok önemli, derin bir tartışma yaşanıyordu. Karardan sonra da bu siyasi tartışmayı sürdürme anlayışının ortaya çıktığına tanık oluyorum. Siyasi hayatta, tartışma demokrasinin gereğidir. Ama bu tartışmalar belli bir noktaya gelince, bu konuda Anayasa Mahkemesi"nin anayasa kuralları açısından bir durum değerlendirmesi yapma ihtiyacı ortaya çıkar. Türkiye"de de böyle olmuştur. Anayasa Mahkemesi"nin kararını siyasi tartışmanın parçası haline dönüştürmek, yapılabilecek en yanlış iştir. Anayasa mahkemeleri bu iş için vardır. Bir ülkedeki siyasi tartışmaların belli bir yoğunluk noktasına gelmesi halinde, anayasa penceresinden olaya bakarak konuyu çözmek Anayasa Mahkemesi"nin işidir. Anayasa Mahkemesi"nin aldığı kararın bir kısım insanı sevindirmesi, bir kısım insanı üzmesi doğaldır. Bu duyguyu Anayasa Mahkemesi"ne, anayasaya yönelik bir mücadelenin temeli haline dönüştürmek çok sakıncalıdır, çok yanlıştır. Şimdi Türkiye"nin sükunete ihtiyacı var. Anayasa Mahkemesi"ni tartışmaya devam etmek hiç doğru değildir. Hele bu tartışmayı devletin en sorumlu olması gereken, en yüksek noktalarından yapmaya kalkışmak fevkalade yanlıştır.""

‘MAHKEME KARARI NORMAL’

""Anayasa Mahkemeleri daima Meclis tasarrufları ile ilgili karar alırlar. Bu çok doğaldır. Meclis tasarrufları ile ilgili olarak alınmış kararı Meclis ve Anayasa Mahkemesi arasında bir husumet varmış gibi sunmak çok sakıncalı ve çok yanlıştır"" diyen Baykal, Anayasa Mahkemesi"nin kararını hukuk penceresinden almasının doğal olduğunu söyledi. CHP Genel Başkanı, sözlerini şöyle sürdürdü:

""Şimdi Türkiye"nin ihtiyacı sükunettir. Tartışmanın bir tarafından anayasamız, cumhuriyetimiz, cumhuriyetin temel ilkeleri var. Öbür tarafında bu konuda değişiklik isteyen belli toplum kesimleri, onlara sözcülük yapan siyasi anlayışlar var. Bu tartışmayı burada noktalamayı başaramazsak, bu tartışma hiç kuşku yok çok tehlikeli bir istikamette gelişebilir. Bu çok yanlış ve sakıncalı olur. Bu tartışmayı burada noktalamayı bilmek lazımdır. Bu bir hesaplaşma noktasına getirilirse bu hesaplaşma giderek toplumda derin bir ayrışmayı ve çatışmayı beraberinde getirir. Herkesin bundan uzak durması gerekir.Şu anda yapılması gereken şey, Anayasa Mahkemesi kararına ne kadar kızarsak kızalım, bunu ülkenin istikrarına, anayasamıza, hukukun temel ilkelerine saygının gereği olarak taşımasını bilmektir. Bu sınav ile karşı karşıyayız. Ben siyasetçilerin bu sınavı başarıyla vermesini diliyorum. Herkesi sükunete çağırıyorum. Bu ortam anayasada değişiklik arayışı için uygun bir ortam değildir.""

Baykal, basın mensuplarının, TBMM Başkanı Köksal Toptan"ın açıklamalarına ilişkin sorusu üzerine, ""Bu sözlerim o değerlendirmelere ilişkindir"" dedi.

 

***

Fırat: Muhatap TBMM

AKP Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat, Anayasa Mahkemesinin aldığı kararın muhatabının Anayasaya göre yasama yetkisini elinde bulunduran TBMM olduğunu söyledi. Fırat,  şunları kaydetti: "Aslında bu kararın muhatabı, Anayasamıza göre yasama yetkisi tekelini elinde bulunduran Yüce Meclisimiz"dir. Anayasa Mahkemesinin kararı, Yüce Meclis"in yasama yetkisine doğrundan bir müdahale olup, kuvvetler ayrılığı ilkesinin ihlalidir. Anayasa Mahkemesinin kararına konu olan yasal düzenlemeler, herhangi bir siyasi partinin siyasi kararı değildir, bizzat TBMM"nin iradesi olarak ortaya çıkmıştır, 550 milletvekilinin 411"inin oylarıyla Yüce Meclisimiz"de kabul edilmiştir.  TBMM"de en büyük gruba sahip siyasi parti olarak; bu değerlendirmelerin ilk ve öncelikli olarak Meclisimiz tarafından yapılması gerektiği kanısındayız