Yine MOBESE belirsizliği
Fotoğraf: MA

Haber Merkezi

Mardin Midyat’ta polislerce açılan ateşte öldürülen Adem Kara’ya dair Mardin Valiliği’nin polisleri savunmak adına yaptığı “kaldırım taşına ayağının takılması sonucu silahı ateş almış” iddiasını görgü tanıkları yalanlarken, olaya dair kamera kayıtları olduğu belirtildi.

MA’nın haberine göre olay yerinde 4 ayrı iş yerine ait güvenlik kameraları ile biri 360 derece görme açısına sahip, biri de olay yerine bakan MOBESE kamerası bulunuyor. İş yeri kameralarından birinin önünde bulunan ağaç olması, birinin de olay yerinde bulunan karpuzcuya ait şemsiyenin kamera görüşünü kapatması nedeniyle olay yerini görmediği, bir başka kameranın da dükkan önünü görecek şekilde ayarlanmış olması nedeniyle olayı kaydetmediği belirtildi. Yine de olay yerindeki kamera kayıtlarına jandarma tarafından el konulduğu da ifade edildi. Olay yerinde bulunan MOBESE kamerasının ise, her şeyi kaydettiği belirtilirken, görüntülerin dosyaya eklenip eklenmediği konusunda ise henüz net bilgi bulunmuyor.

İstanbul Kadıköy’de de geçen yıl dur ihtarına uymadığı iddia edilen Çetin Kaya polisin açtığı ateş sonucu ölmüştü. Olayın yaşandığı Fahrettin Kerim Gökay Caddesi üzerinde çok sayıda mobese kamerası olmasına rağmen, mobeselerin devredışı olduğu iddia edilmişti. Görüntüleri izlemek isteyen arkadaşlarına, o bölgedeki mobeselerin devre dışı olduğu söylenmişti. Polis olayın üzerinin örtülmesine izin vermeyeceklerini söyleyen Kaya’nın arkadaşları, sosyal medya üzerinden görgü tanıklarına ve olay anına ilişkin görüntülere ulaşmak için çağrı yapmıştı. Ancak bu çağrı karşılıksız kalmıştı.

TANIKLAR VALİYİ YALANLADI

Öte yandan Kara’nın öldürülmesine dair Mardin Valiliği olaydan 3 gün sonra yaptığı açıklamada, ‘kaza’ savunması yaparak, “Şahsın kaçmaya çalışmaya devam etmesi üzerine personelimiz takibe başlamış, bu sırada kaldırım taşına ayağının takılması sonucu silahı ateş almış ve Adem Kara yaralanmıştır. Mardin Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne kaldırılan Kara, yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayarak hayatını kaybetmiştir” savunması yapmıştı.

Görgü tanıkları ise valilik açıklamasının gerçeği yansıtmadığını belirtti. Güvenlik gerekçesiyle isimlerinin açıklanmasını istemeyen görgü tanıklarından biri, olayın yaşandığı yerde Pazar kurulduğunu ve kalabalık olduğunu dile getirerek, “Önce polislerin 2 kişiyi kovaladığını gördük. 2 ya da 3 el havaya ateş açtılar. Gençler kaçarken, bir tanesi kendisini kurtarıp, kaçtı. Diğerini yakaladılar. Sonradan Adem olduğunu öğrendik. Bu karşı tarafta iki kişinin esrar kullandıklarını söylediler. Yakaladıktan sonra polis arabasına doğru götürdüler. Ama sonra bu genç (Adem Kara) ellerinden kaçtı. Yeniden koşmaya başladılar. Sonra bir silah sesi daha geldi, çocuğun vurulduğunu gördük. Ambulans geldi, götürdü” ifadelerini kullandı. Görgü tanığı, Valiliğin açıklamasına dair “Hikaye” derken, “Ben öyle bir şey görmedim. Taşa takıldı, düştü, yok öyle bir şey” ifadelerini kullandı. Olayın başka bir görgü tanığı da, benzer şeyler söyledi.