Milletvekili adaylıkları bellli olurken, AKP'nin listesindeki isimler dikkat çekti. Son dakikada açıklanan listede Erdoğan'ın damadından Kabataş yalancısı gazetecilere kadar pek çok isim yer aldı

Yiyiciler listesi

AKP’nin 2015 Genel Seçimleri için YSK’ye bildirdiği aday listesinde yandaş gazetecilerin varlığı dikkat çekti. Kabataş yalanına destek veren Yeni Şafak yazarları Mehmet Metiner ile Markar Esayan ve Sabah gazetesi yazarı Mahmut Övür milletvekili adayı gösterildi. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın damadı Berat Albayrak da milletvekili adayı olarak gösterilirken, yakın zaman önce Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç’la tartışma yaşayan Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkanı Melih Gökçek’in oğlu Osman Gökçek kendine listede yer bulamadı. Erdoğan’a yakın isimlerin listede önemli yerlere yerleştirildiği görüldü.

AÇIKLAMA ATALAY'DAN
AKP’nin milletvekili adayları hakkındaki açıklamayı partinin sözcüsü Beşir Atalay yaptı. Erdoğan’ın damadının aday gösterilmesine karşın Atalay, akrabalık ilişkileri konusunda dikkatli davrandıklarını iddia etti. Atalay, “Aday gösterilirken akraba ilişkilerini bir ilke kararı olarak önemli gördük. Üst kurulumuz çalışmaya başlarken, üçüncü dereceye kadar akrabalık ilişkisi olanlar listeye alınmadı” dedi.

99 KADIN 451 ERKEK
6 bin 223 adayın başvuru yaptığının bilgisini veren AKP Sözcüsü, gösterdikleri 550 adayın içinde 99’unun kadın, 451’inin de erkek olduğunu söyledi. Aday gösterirken parti içindeki eğilimlere dikkat ettiklerini öne süren Atalay şu ifadeleri kullandı: “Hukukçular ağırlıkta, doktor, mühendis, akademisyenler var. 36 akademisyen aday. Özel sektörden adaylarımız var. Her dönem bir hücre yenilenmesi oluyor. Bazı arkadaşlarımız dinlenmeye alınmıştır ama biz onlarla hep görüşeceğiz. 24’üncü dönemdeki 312 vekilimiz arasında 10 kişi başvuru yapmamıştır, 70’i üç dönem kuralına takıldığı için zaten başvuru yapmamıştır. Toplamda 80 kişi başvuru yapmamıştır. Vekil olanlardan 132’si aday gösterilmiştir. Geriye kalanlar liste dışında kalmıştır. Lisansüstü 186 kişi. Lisans mezunu olan 319 kişi. Lise mezunu olan 43 kişi. İlkokul mezunu olan 2 kişi, adayımız vardır.” AKP’nin belirlediği adaylardan öne çıkanlar şöyle:

ONAY VERDİ, 'ÖDÜL' ALDI
Listedeki dikkat çekici isimlerden biri Fatma Varank. İstanbul aday listesinde yer alan Varank, Erdoğan’ın danışmanı Mustafa Varank’ın kuzeni olarak biliniyor.  Fatma Varank, Çevre Şehircilik Bakanlığı Mekansal Planlama Genel Müdür Yardımcısı olarak görev yapmıştı. Varank İstanbul 1’inci bölgeden 21’inci sıra adayı oldu. Fatma Varank, 2012-2013 arasında Ankara 1. bölge Tabiat Varlıklarını Koruma Komisyon Üyeliği görevini yürütürken Kaçak Saray’ın imar planlarına onay verenlerden biriydi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’la çok yakın çalışan bazı isimler de, AKP’nin aday listesinde en ön sıralarda yer aldı. Erdoğan’ın Başbakanlığı dönemindekimetin yazarı Aydın Ünal da Ankara 2’nci bölgeden 5’inci sırada milletvekili adayı oldu.

AKP’nin Ankara listesinde dikkat çeken bir başka isim ise Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun danışmanlarından Ertan Aydın. Ankara 1’inci bölge 6’ncı sıradan aday olan Aydın, Erdoğan’ın da Başbakanlığı döneminde danışmanlığını yapmıştı. AKP’nin Ankara listesinde, birinci bölgede yine Erdoğan’ın başbakanlığı dönemindeki siyasi başdanışmanı ve mevcut Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan ismi göze çarpıyor. Akdoğan 1’nci bölge 1’inci sıradan milletvekili adayı. 3. dönemi dolduran Ali Babacan’ın yerine ise Emrullah, İşler Ankara 2. bölgeden 1’inci sırada yer aldı.


YANDAŞLAR UNUTULMADI
AKP listelerinde yer alan yandaş gazetecilerden Mahmut Övür İstanbul 3’üncü bölge 14’üncü sırada yer aldı. Mehmet Metiner İstanbul 3’üncü bölge 12’nci sıra, Markar Esayan ise İstanbul 2’nci bölge 12’nci sıradan aday gösterildi.

'DOMBIRA'NIN MUCİDİ LİSTEDE
AKP’nin seçim şarkılarını seslendiren ve AKP iktidarı döneminde ünlenen şarkıcı Uğur Işılak, İstanbul 3. bölge 9’uncu sıradan milletvekili adayı oldu.

YAZICIOĞLU'NUN DAMADI
AKP İstanbul listesinde dikkat çeken bir başka isim ise Büyük Birlik Partisi’nin geçen yıllarda ölen eski Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu’nun damadı Mustafa Afşin Yazıcıoğlu oldu.Yazıcıoğlu, İstanbul 3’üncü bölgede 11’nci sıradan milletvekili adayı oldu.

***

Bakanlar ilk sırada

AKP milletvekili adaylarında hükümet üyeleri bakımından bir sürpriz yaşanmadı. 3 dönemi doldurmayan tüm bakanlar AKP listesinin ilk sıralarında yer aldı.

Daha önce Batman’dan aday olan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek bu kez Antep’den liste başı oldu. Karaman’dan seçilen Ulaştırma Bakanı Lütfü Elvan ise bu kez Antalya’dan birinci sırada aday oldu. İstanbul milletvekili olarak geçen dönem Meclis’e giren AB Bakanı Volkan Bozkır, bu dönem de İstanbul 2’nci bölge 1’nci sıradan aday oldu. Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’nın yine Eskişehir’den, 1’inci sırada aday gösterildi.


Bu dönem ilk kez vekil adayı olan İçişleri eski Bakanı Efkan Ala ise Erzurum’da 1’inci sırada yer aldı.
İstanbul 1. bölge 1’nci sıradan Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, 3. bölge 1’nci sıradan ise Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Şentop milletvekili adayı gösterildi.

***

Arınç, Gökçek iddiasını reddetti

Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, Melih Gökçek’in oğlu Osman Gökçin’in aday gösterilmemesi için “hatır koyduğu” yönündeki iddiayı reddetti. Arınç, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Bugün Hürriyet gazetesinde ‘Saray’ın Şifresi’ başlığı ile yer alan ‘Benim bu partide hatırım varsa..’ diye devam eden internet sayfalarında iktibas edilen haber doğru değildir. Yalandır. Fitne çıkarmaya yöneliktir. Kesinlikle reddederim” dedi.

Sözkonusu haberde Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın, yakın çevresine “Benim bu partide hatırım varsa Melih’in oğlunu aday göstermezler” dediği iddia edilirken, Osman Gökçek’e Davutoğlu’nun da sıcak bakmadığı öne sürülmüştü. Haberde Gökçek’in Erdoğan’ın kontenjanından aday olabileceğinin konuşulabileceği belirtilmişti.

AKP'nin seçim listesi açıklandı: Gökçek'in oğlu yok, yerine Erdoğan'ın damadını verelim