YKS sınavına bu yıl rekor başvuru yapıldı ancak sınava çok az süre kala mağduriyetler sonlanmadı. Depremden etkilenen kentlerden biri olan Diyarbakır’da birçok öğrenci sınava girmek için şehir değiştirmek zorunda kalacak.

YKS mağduriyetler eşliğinde yapılacak
Deprem bölgelerinde eğitim çadırlarda devam etti. (Fotoğraf: AA)

Berkay SAĞOL

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM), Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nı (YKS) bu yıl 17-18 Haziran’da yapacak. Bu yıl gerçekleşecek olan YKS şimdiye kadar en yüksek başvurunun yapıldığı sene oldu. Geçen yıl 3 milyon 243 bin 425 bin adayın başvurduğu sınava bu sene 3 milyon 527 bin 463 aday başvurdu.

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), depremden etkilenen öğrencilere ikamet ettikleri illerdeki üniversitelere yerleşmeleri için yüzde 25 ek kontenjan ayırdı. Buna göre Adana Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji, Adıyaman, Çukurova, Dicle, Fırat, Gaziantep, Gaziantep İslam Bilim ve Teknoloji, Harran, Hatay Mustafa Kemal, İnönü, İskenderun Teknik, Kahramanmaraş Sütçü İmam, Kahramanmaraş İstiklal, Kilis 7 Aralık, Malatya Turgut Özal ve Osmaniye Korkut Ata üniversitelerine genel kontenjanların dışında ilave verilecek.

YKS için sınava giriş belgelerini açıklamasıyla beraber deprem bölgesindeki kentlere başvuru yapan adayların bir kısmı bulundukları şehirlerden başka şehirlerde sınava gireceklerini öğrendi. Adaylar arasında ikameti Diyarbakır’da olup sınava Ankara, Siirt ve Gaziantep’te girecek olanlar var. ÖSYM, deprem bölgesindeki adayların farklı illerde sınava girmeleri durumunda yol ve barınma ihtiyaçlarının AFAD tarafından karşılanacağını duyurdu. Ancak adaylar sınava yol yorgunu bir şekilde girmek istemiyor ve belirsizliklerin giderilmesini bekliyor. Sınava girecek adaylar, kaç gün barınma sağlanacağı, yemek masrafının karşılanıp karşılanmayacağı sorularınında giderilmesini bekliyor.

Eğitim-İş Genel Başkanı Kadem Özbay, “Bölgede eğitimdeki kaos ancak akıllıca ve bilimsel yöntemlerle çözülebilecekken, ek kontenjan açıklaması sadece bir seçim yatırımıydı. Yaşanan problemleri perdeleme çabasıdır. Depremde üniversiteleri kapatarak ilk eğitimden eksiltenler, seçim öncesi, sınırlı sayıda il ve sınırlı sayıda öğrenciye üniversite umudu pazarlıyor. Oysa nice depremzede öğrenci, başka illerde devletin sağladığı güvenli ortamlarda istediği üniversiteye gitmek istiyor. Gençlerimize ve ailelerine şu ana kadar maddi manevi hiçbir destek sağlamayan anlayış, onların adil bir şekilde giremeyecekleri sınavlar için ek kontenjan vaadiyle umut tacirliği yapmaktadır. Eğitimin yalnızca adı var. Örneğin öğrencilerin istediği bölümler ikamet ettiği kentte yoksa sırf ek kontenjan olduğu için başvurmak zorunda kalabilir. Gençler yine travmaya mecbur bırakılacak” dedi.

AFETZEDELERE YOL ÇİLESİ

Sınava ikameti dışında girecek olan kişilerden biri de Merve Demir. Diyarbakır’da ikamet eden Demir, sınava kentinden yaklaşık 200 kilometre uzakta olan Siirt’te girecek. Demir, “Diyarbakır Yenişehir'de ikamet ediyorum. Sınava başvuru yaparken Diyarbakır merkez ve ikinci tercihe de Ergani ilçesini yazdım. Depremzede bir öğrenciyim, evim ağır hasarlı, iki ay şehir dışında yaşamak zorunda kaldım. Giriş yerleri açıklandıktan sonra sınav yerimin başka bir ilde olduğunu gördüm. Çok üzüldüm çünkü bütün zorluklara rağmen sınava hazırlanmaya çalıştım. Defalarca ulaşmaya çalıştım belki değişir diye fakat kimse ilgilenmedi. Ulaşım ve konaklamanın karşılanacağı söylendi. Gerekli formları kaymakamlığı verdim ancak kimse bana detaylı bilgi vermedi. Sınavdan bir gün önce Siirt’e gideceğim çünkü yol yorgunluğu yaşamak istemiyorum” dedi.

Diyarbakır’da ikamet eden bir başka aday ise sınava 300 kilometre uzaktaki Gaziantep’te girecek. İsmini vermek isteyen öğrenci şunları dile getirdi: “Sınav yerleri açıklanmadan önce odamda uyuyup evden kahvaltımı yapıp çıkmak istiyordum ama hayal oldu maalesef. Yetkililere ulaşmaya çalıştım ancak başaramadım. Erkek kardeşimle beraber cumartesi gece yarısı yola çıkıp sabah 08.00 saatlerinde Gaziantep’te olmayı planlıyorum. Bilmediğim bir yer ve okulumu zor bulabileceğimi düşünüyorum. Sınav yerleri açıklandığından beri stresten ders çalışamadım.”

***

ALTERNATİFSİZLİK BAŞVURUYU ARTIRIYOR

YKS’nin Temel Yeterlilik Testi’ne (TYT) 3 milyon 527 bin 463 aday, Alan Yeterlilik Testleri’ne (AYT) 2 milyon 573 bin 136 aday, Yabancı Dil Testi’ne (YDT) 338 bin 14 aday başvuru yaptı. Geçen sene YKS’ye 3 milyon 243 bin 425 aday başvurmuştu. Eğitim uzmanı Salim Ünsal, “Yılların birikimi olarak her yıl sınava giren aday sayısı artıyor ve herkes defalarca sınava girebiliyor. Gençler için üniversite sınavından farklı bir alternatif olmadığı için başka çıkış yolu bulamıyorlar ve kazanamadıkları süreçte sınava tekrar giriyorlar” dedi.

Sınava giren öğrenci sayısının son iki yılda hızla artmasının temel sebeplerinden birinin puan barajının kaldırılması olduğunu dile getiren Ünsal, şunları söyledi: “Geçen yıl sıfır ve eksi netlerle bölümlere yerleşenler oldu. Bu yıl sınavda yalnızca birinci dönem konularından soru çıkacak olması sınav kolay olabilir algısı oluşturdu ve bu durumda başvuru sayısını etkiledi. Ancak en önemlisi alternatifsizlik. Çocukları hayata hazırlayacak farklı sistemler yok. Gençler üniversiteyi tek çıkış yolu olarak görüyorlar. Bu yıl 1 milyondan fazla kontenjanın tamamının dolmasını bekliyoruz. Ancak deprem bölgesindeki kontenjanlarla ilgili bir belirsizlik var. İkameti deprem bölgesinde olan öğrencilerin ek kontenjandan yararlanması için herhangi bir kısıtlama getirilmemelidir. ÖSYM bu konuyu netleştirmelidir. Sistem değişmediği, gençlerin önüne farklı bir alternatif konulmadığı sürece her yıl bir önceki yıldan daha fazla sayıda öğrenci sınava girmeye devam edecektir.”