YKS tercih dönemi öğrencilerin kabusu olacak. Bilinmezler içerisinde geçecek döneminin tüm sorumluluğu rehber öğretmenlere yüklenecek

YKS tercihlerinin yükü rehber öğretmenlerde

MUSTAFA MERT BİLDİRCİN

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla değiştirilen Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na (YKS) ilişkin belirsizliklere bir yenisi daha eklendi. Tercih komisyonunda yer alacak rehber öğretmenlere tercih danışmanlığıyla ilgili sunum gerçekleştiren Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) yetkilileri, “ÖSYM bu riski alamaz” gerekçesiyle tercih dönemindeki bütün sorumluluğu rehber öğretmenlere yükledi.

Adayların puanlarının hesaplanması için gereken kriterlerde güncelleme yapılarak daha önce 18 olan puan türü sayısının 6’ya indirilmesiyle, rehber öğretmenler ve öğrenciler neyle karşılaşacaklarını bilmedikleri bir tercih dönemiyle baş başa bırakıldı. Bakanlığın telekonferans yoluyla gerçekleştirdiği sunuma katılan bir rehber öğretmen, sorumluluğun kendilerine yüklendiğini belirtti. Rehber öğretmen, Bakanlık yetkililerinin “ÖSYM bu riski alamaz, maalesef riski rehber öğretmenler alacak’” dediğini aktardı.

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Erdoğan’ın talebiyle gerçekleştirilen ve değişiklik ömrü bir ay süren YKS’de ardı ardına yapılan değişiklikler öğrenciler açısından büyük bilinmezler doğurdu. YGS-LYS sistemini kaldırmakla övünmesine karşın peşi sıra yaptığı değişikliklerle sınav sisteminde başa dönen YÖK, puan türlerinde yaptığı değişikliğin sorumluluğunu üstlenmekten uzak durdu.

Referans yok

Daha önce örneği olmaması itibarıyla herhangi bir tercih simulasyonuyla tercih yapılamayacak olan yeni sistem olası mağduriyetlere kapı araladı. Tercih sürecinde yayımlanacak kılavuzda okulların kaç puanla ve hangi sıralamayla öğrenci alacağına ilişkin bilgilerin yer almayacağı öğrenildi. Tercih döneminde öğrencilere danışmanlık veren rehber öğretmenlerin elinde hiçbir referans olmayacağı bildirildi. Rehber öğretmenlerin ve öğrencilerin yalnızca, bölümlerin hangi puan türüyle öğrenci aldığı bilgisini görebileceği ifade edildi. Belirsizlikler üzerine tercih komisyonunda yer almaktan kaçınan rehber öğretmenlere Bakanlığın yanıtı, “Bu riski maalesef siz alacaksınız” oldu. Bakanlık yetkililerinin tercih önerisi yalnızca, “Öğrenciler istedikleri okullardan başlayarak en az istedikleri okula doğru tercih yapsınlar” oldu.

EK PUAN SINAVDAN SONRA

YKS’nin tercih döneminde yaşanacak belirsizlikler bunlarla da sınırlı kalmayacak. Bu yıl ilk defa sınav puan türüne göre öğrenci alacak iki yıllık mesleki bölümleri tercih edecek meslek lisesi mezunlarına gelecek ek puan türü de sınavdan sonra açıklanacak. Seçim nedeniyle sınavları ertelenen öğrenciler, neyle karşılaşacaklarını bilmedikleri bir tercih dönemiyle baş başa bırakılacak.