YKY'den beş yeni kitap raflardaki yerini aldı

Yapı Kredi Yayınları (YKY) beş yeni kitapla edebiyatseverlere sesleniyor. Julia Kristeva ile Philippe Sollers’in söyleşilerinden derlenen "Güzel Sanatların Bir Dalı Olarak Evlilik” kitabı, evlilik ve özgürlük hikâyelerini konu alıyor. Mehmet Rifat’ın yazdığı, Yapı Kredi Yayınları’ndan çıkan Ruhların İletişimi – Proust ve Müzik” kitabı hem müzikseverlere hem de Proust tutkunlarına ses­leniyor. Şark’ın Sultanları”, Faruk Nafiz Çamlıbel’in ilk eseri. Han Duvarları adıyla yayımlanan “toplu şiirler”e bu kitapçıktan küçük birtakım değişikliklerle iki şiir alınmış: Şark’ın Sultanları ve Yolcu. Gürcü yazar ve çizer Sophie Kirtadze’nin yazıp resimlediği, Yapı Kredi Yayınları’ndan çıkan Zebra Baba’nın Kayıp Çizgilerini Hazel Bilgen çevirdi. “Karga Agarak Apango”, Kâmuran Demirkesen’in yazdığı, 2012 yılında genç yaşta denizde hayatını kaybeden ressam, heykeltıraş ve dağ bisikletçisi Hakan Celayir’in resimlediği, 7’den 70’e her yaştan okurun belleğinde yer edecek, unutulmaz bir hikâye…

O kitaplar şöyle:

yky-den-bes-yeni-kitap-raflardaki-yerini-aldi-446860-1.Güzel Sanatların Bir Dalı Olarak Evlilik

Yapı Kredi Yayınları’ndan çıkan ve Julia Kristeva ile Philippe Sollers’in söyleşilerinden derlenen “Güzel Sanatların Bir Dalı Olarak Evlilik” kitabı, ağızlarından çıkan her sözcüğü sanat, edebiyat ve felsefeye bağlayabilen bir çiftin entelektüel evlilik ve özgürlük hikayesini anlatıyor.

Evlilik çoğu zaman taraflardan birinin kurban konumunda olduğu bir çatışmadır. İnsanlar birtakım hesaplarla ya da aldatıcı hayallere kapılarak evlenir; zaman, kitabına uygun bu kırılgan sözleşmeyi yıpratır, evlilik bozulur, insanlar yeniden evlenir ya da karşılıklı hayal kırıklıkları arasında çakılıp kalır.

“Burada öyle bir şey yok: Her iki taraf da eşit olarak, birbirini sürekli olumlu etkileyerek kendi yaratıcı karakterini koruyor. O halde burada düzen meraklısı ama çözülen toplumun kabul etmekte zorlandığı yeni bir aşk sanatı söz konusu. Her türlü gericiliğe karşı bir sosyal eleştiri ve özgürlüğe düzülen şiirsel bir güzelleme olarak evlilik? Deneyin.” - Philippe Sollers

“Julia (1941, Bulgaristan, Sliven doğumlu) ile romanlarında inanılmaz tuhaflıkların altını çizen Philippe’in (1936, Fransa, Bordeaux doğumlu) 1966 yılının Paris’inde karşılaşma şansları neydi? 68 Mayısı’ndan hemen önce, o sırada ve sonrasında birbirlerini sevme şansları? Peki 1967’den bu yana evli kalma şansları? Çok az, ihtimaller hesabı yapılsa 0’dan sonra astronomik bir sayılar dizisi eklemek gerekirdi...” - Julia Kristeva

Güzel Sanatların Bir Dalı Olarak Evlilik

Yazar: Julia Kristeva – Philippe Sollers
Çeviren: Aysel Bora
Editör: Korkut Erdur

Sayfa: 104, 9 TL
YKY Edebiyat / Konuşmalar

yky-den-bes-yeni-kitap-raflardaki-yerini-aldi-446861-1.

Ruhların İletişimi – Proust ve Müzik

Mehmet Rifat’ın yazdığı, Yapı Kredi Yayınları’ndan çıkan Ruhların İletişimi – Proust ve Müzik” kitabı hem müzikseverlere hem de Proust tutkunlarına ses­leniyor. Müziksever olup da Proust tutkunu olmayanı ya da Proust tutkunu olup da müzik sevme­yeni düşünemeyeceğimize veya düşünmek istemeye­ceğimize göre, bu kitap açıkçası “Müziksever Proust Tutkunları”na sesleniyor.

Okurlar iki ana bölümden (Proust ve Müzik; Proust ve Besteciler) oluşan kitabın sayfalarında dolaşırlarken bir yandan müzik üzerine yapılmış en güzel, en çarpıcı, en ironik, en “hareli” yorumların Proust’un kaleminden çıktığını görecekler, öte yandan bu “büyük yazar”ın Bach, Beethoven, Berlioz, Boieldieu, Chabrier, Chopin, Debussy, Fauré, Franck, Indy, Massenet, Mozart, Saint-Saëns, Schubert, Schumann, Strauss, Stravinski, Wagner ve daha birçok besteciye ilişkin değerlendirmelerini, beğenilerini, eleştirilerini okuya­caklar.

Bu arada Proust’un “pek az müzisyende bulunan bir yeteneğe sahip” besteci olarak yarattığı Vinteuil’ün Sonat’ı ve Septuor’uyla ilgili önemli ipuçlarına da ula­şacaklar.

“Ruhlar arasında mevcut olabilecek iletişimin yegâne örneği müzik mi diye düşünüyordum.” (Marcel Proust)

Ruhların İletişimi – Proust ve Müzik

Yazar: Mehmet Rifat
Editör: Ersel Topraktepe

Sayfa: 160, 14 TL

YKY Edebiyat / İnceleme

yky-den-bes-yeni-kitap-raflardaki-yerini-aldi-446862-1.Şark’ın Sultanları

“Yâdigârın ne bir tutam saç var,

Ne soluk bir fidan, ne bir yaprak!..

Acı bir zehr akınca kalbimize

Seni mehtaba sorduk ağlayarak.”

Yapı Kredi Yayınları’ndan çıkan Şark’ın Sultanları”, Faruk Nafiz Çamlıbel’in ilk eseri. Han Duvarları adıyla yayımlanan “toplu şiirler”e bu kitapçıktan küçük birtakım değişikliklerle iki şiir alınmış: Şark’ın Sultanları ve Yolcu.

Doğu’ya has bir sesi, Doğu’dan aldığı ilhamlarla yakalamaya, dile getirmeye şalışan şair, kendi ipeğini süzeceği kozayı bu şiirlerle örmeye başlamış: Gizemli sultanlar, gönül çelen güzeller, sâkîler, Sadâbâd, Nedîm ve Lâle Devri, mevsiminde güzellikler, mevsimsiz hüzünler. Ses o ses, koza o koza, ipek o ipek.

Şark’ın Sultanları

Şair: Faruk Nafiz Çamlıbel
Haz: Zübeyde Kırmızı
Editör: M. Sabri Koz

Sayfa: 64, Fiyat: 6 TL
YKY Şiir

yky-den-bes-yeni-kitap-raflardaki-yerini-aldi-446863-1.

Zebra Baba’nın Kayıp Çizgileri

“Çizgisiz bir zebrayı kim ciddiye alır ki?” diye düşünüyordu Zebra Baba.

Zebra Baba çok endişeliydi. Çünkü günden güne siyah çizgileri yok oluyordu. Çizgisiz kalırsa onu kim ciddiye alırdı ki? Rahatsızlığına çeşitli çareler arayan Zebra Baba bunun bir hastalık değil, basit bir cilt kusuru olduğunu öğrendi. Yine de huzursuzluğundan kurtulamıyordu.

Başkalarının rahatsızlıklarını öğrenmek acaba onun hayatını değiştirecek miydi?

Gürcü yazar ve çizer Sophie Kirtadze’nin yazıp resimlediği, Yapı Kredi Yayınları’ndan çıkan Zebra Baba’nın Kayıp Çizgilerini Hazel Bilgen çevirdi.

Zebra Baba’nın Kayıp Çizgileri

Yazar-Resimleyen: Sofio Kirtadze
Çeviren: Hazel Bilgen
Sayfa: 44, Fiyat: 18 TL
YKY Doğan Kardeş / Çocuk – Resimli Öykü (3-8 Yaş)

yky-den-bes-yeni-kitap-raflardaki-yerini-aldi-446864-1.

Karga Agarak Apango

Özgürlük Üzerine Unutulmayacak Bir Hikâye…

Biri soyu tükenmekte olan bir karga: Agarak Apango. Diğeri tutsak edilmiş bir heykeltıraş: Nameylus. İki kahramanın hayatı bir sürgün yeri olan Anveriyan Şatosu’nda kesişir. Bu rastlaşma ikisinin de yazgısını değiştirecektir.

Sanat ile hayatın buluşmasından özgürlük değilse ne doğabilir ki?

Yapı Kredi Yayınlarından çıkan “Karga Agarak Apango”, Kâmuran Demirkesen’in yazdığı, 2012 yılında genç yaşta denizde hayatını kaybeden ressam, heykeltıraş ve dağ bisikletçisi Hakan Celayir’in resimlediği, 7’den 70’e her yaştan okurun belleğinde yer edecek, unutulmaz bir hikâye…

Karga Agarak Apango

Yazar: Kâmuran Demirkesen
Resimleyen: Hakan Celayir
Sayfa: 48, Fiyat: 8 TL
YKY Doğan Kardeş / Resimli Öykü (12 + Yaş)