Yoğun bakımlar alarm veriyor

HABER MERKEZİ

Covid-19 salgınında yeni pik endişesi sürerken bazı illerde yoğun bakımlar alarm vermeye başladı. Aşılama oranının düşük olduğu iller ile turizm kenti Antalya bu iller arasında. İstanbul ve Eskişehir’deki yoğun bakım servislerinde de yoğunluk giderek artıyor.

Türk Yoğun Bakım Derneği Başkanı Prof. Dr. Oktay Demirkıran, BirGün’e yaptığı açıklamada, yoğun bakımların durumuyla ilgili şu bilgileri verdi: “Urfa, Diyarbakır gibi aşılamanın düşük olduğu illerde yoğun bakım servislerinde yoğunluk yaşanıyor. Edindiğimiz bilgilere göre, Antalya’da da yoğun bakımlar dolmuş durumda. Eskişehir’de, Ege Bölgesi’ndeki bazı illerde yine benzer bir durum söz konusu, yeni servisler açılıyor. İstanbul’da da artış başladı.”

EKİMDE KRİZ YAŞANABİLİR

Yoğun bakımlarda artan yoğunluğa karşın durumun bir önceki pik dönemindeki gibi olmadığını söyleyen Demirkıran, “Bir önceki dönemde yoğun bakımlara yağmur gibi hasta yağıyordu, şimdi öyle değil. Ama bu kez gelenlerin durumunun daha ağır olduğunu görüyoruz. Böyle gidersek ekim-kasım gibi yeniden yoğun bakımlarda bir kriz yaşayabiliriz” dedi.

TAM AŞILI HASTA ÇOK AZ

Yoğun bakımlarda yatan hastaların büyük çoğunluğunun aşısızlar ile aşısını eksik yaptıranlardan oluştuğunu vurgulayan Demirkıran, “Tam aşılı hastaların oranı yüzde 5’i geçmez. Örneğin Urfa’da 1 Temmuz-17 Ağustos arasında yoğun bakımlarda yatan hastaların yüzde 66’sı aşısız, yüzde 30’u ise eksik aşılıydı. Bu dönemde 55 aşısız, 49 eksik aşılı hasta hayatını kaybetti. Tam aşılı hastalardan hayatını kaybeden tek kişi bile olmadı” diye konuştu.

DELTANIN ŞAKASI YOK

Toplumda Covid-19 önlemleriyle ilgili oluşan rehavete dikkat çeken Demirkıran, yurttaşlara şu uyarılarda bulundu: “Bilin ki Delta ve Delta plus varyantlarının hiç şakası yok. Maske-mesafe ve aşı… Bu önlemlere uyulması, insanların bilinçlenmesi çok önemli. Yeni yoğun bakımlar açmakla bu süreci atlatamayız. Aşılanmanın önemini her yerde vurgulamak zorundayız."

Bazı işkollarında aşının zorunlu olması gerektiğini de söyleyen Türk Yoğun Bakım Derneği Başkanı Prof. Dr. Demirkıran, "Örneğin aşısız sağlık çalışanı olmamalı” ifadelerini kullandı.

***

Diyarbakır’da doluluk oranı yüzde 70’lerde

Sağlık Bakanlığı’nın koronavirüs risk haritasına göre, nüfusa oranla en fazla vakanın bulunduğu ikinci il olan Diyarbakır’da, hastanelerdeki yoğunluk artıyor. Gazi Yaşargil Eğitim Araştırma Hastanesi’nde yoğun bakım doluluk oranı yüzde 70’lere çıktı. Türk Tabipler Birliği (TTB) Merkez Konsey Üyesi Dr. Halis Yerlikaya, kentte dördüncü pikin yaşandığını belirterek, “Her ne kadar birinci doz aşılamada turuncu iller arasına alınsak da vaka sayısı açısından hâlâ kırmızıdayız. Bu durum hastanelere de yansıyor. Hastanelerde hem yatan hem de vefat edenlerin çoğu aşısız kişilerden oluşuyor” dedi.