Üniversitelerin iktidar tarafından küçümsendiğini, YÖK’ün hırpalan

Üniversitelerin iktidar tarafından küçümsendiğini, YÖK’ün hırpalandığını söyleyen YÖK Başkanı Prof. Dr. Erdoğan Teziç, Başbakan’la tartışmaya giremeyeceğini söyledi. Prof. Dr. Teziç, “Çünkü aynı üslupla konuşamam. Utanırım o sözcükleri kullanmaya” dedi. NTV’de yayınlanan Basın Odası programında YÖK’e ve üniversitelere yönelik eleştirileri yanıtlayan Prof. Teziç, YÖK’ün kuruluş yıllarında merkezi yapısına sıcak bakmadığını, bazı akademisyenlerin görevden alınmasından hoşnut olmadığını söyledi. YÖK’ün Anadolu’ya yayılması, yayın alanında mesafe alması olumlu bulduğunu söyleyen Teziç, “Ancak YÖK’ün olumsuz imajını silebilmek mümkün olmadı” dedi. Üniversitelere yeterli kaynak ayrılmamasından yakınan YÖK Başkanı, “Olumsuzluklara rağmen yayınlarda geldiğimiz sıra övünülecek düzeydedir” diye konuştu. YÖK’te reformun 2002 seçiminden sonra gündeme geldiğine dikkat çeken Teziç, “Üniversiteler iktidar tarafından hep küçümsendi. 2002’den sonra çok hırpalandık. Katsayı, türban gibi sorunlar bize maledildi. Oysa bizim bunlarda hiçbir dahlimiz yok. Ortada yargı kararları var, YÖK sadece uygulayıcıdır” diye konuştu.

‘GÜVEN ZEDELENDİ’
Hükümetin 2003’te katsayıları kanunla düzenlemeye kalktığını hatırlatan Teziç bu gerilimin giderildiğini ancak 2004’te yeni gerilimin doğduğunu söyledi. Teziç, “2004’te Milli Eğitim Bakanlığı ile ortak taslak hazırlarken mahalli seçimler öncesi Başbakan’ın çok ağır bir sözüyle karşılaştık. Başbakan ‘Herkes haddini bilsin’ dedi. Ondan sonra da güven zedelendi” dedi.

‘BAŞBAKAN İLE TARTIŞAMAM’
100.Yıl Üniversitesi Rektörü’nün tutuklanmasıyla ilgili olarak yargıya müdahale anlamında tek sözcük söylemediklerini belirten Teziç, “Karşımızda Adalet Bakanlığı var. Adalet Bakanlığı’na bu olayla ilgili yazılar yazdık. Ben Başbakan’la tartışmaya girmem çünkü aynı üslupla konuşamam. Utanırım o sözcükleri kullanmaya” dedi. Önümüzdeki günlerde düzenlenecek uluslararası bir konferansta üniversitelerin tüm sorunlarının ele alınacağını söyleyen YÖK Başkanı, “Ayrıca tarama sürecinde üniversitelerin sorunları teker teker ele alınacak” dedi.