Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, meslek lisesi ve imam-hatip öğrencilerine çifte diploma yolunu açan Açıköğretim Lise Yönetmeliği'ni onayladı. Yönetmelik, Resmi Gazete'nin dünkü sayısında yayımlanarak, yürürlüğe girdi...

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, meslek lisesi ve imam-hatip öğrencilerine çifte diploma yolunu açan Açıköğretim Lise Yönetmeliği'ni onayladı. Yönetmelik, Resmi Gazete'nin dünkü sayısında yayımlanarak, yürürlüğe girdi.

 YÖK DAVA AÇIYOR
 YÖK Başkanı Prof. Dr. Erdoğan Teziç ise Açık Öğretim Lisesi Yönetmeliği'nin iptali ve yürütmenin durdurulması için yargıya başvuracaklarını açıkladı.

 Yönetmelik üzerindeki incelemelerinin sürdüğünü söyleyen Teziç, ''bu yönetmeliğin iptali ve yürütmenin durdurulması için yargıya başvuracağız'' dedi. YÖK'ten başka bir yetkili de Açık Öğretim Lisesi Yönetmeliği'nde yer alan hükümlerin 'YÖK'ün yetkisini kullanmasını engellediğini' belirterek, ''bu durumda dava açma yetkimiz var. Zaman geçirmeden iptali ve yürürlüğünün durdurulması için Danıştay'a dava açacağız'' şeklinde konuştu.

 Eğitim Sen Genel Başkanı Alaaddin Dinçer, yönetmeliğe konulan hükümlere göre, ilahiyat fakültelerinden mezun olanların da Açık Lise'ye kayıt yaptırabileceklerini belirtti. Alaaddin Dinçer, ''hem imam hatip lisesi mezunlarına, hem ilahiyat fakültesi mezunları na alan değiştirme hakkı tanınıyor. Gerçekten meslek liselerinin önü mü açılıyor? Hayır. Bu, meslek liselilerin önündeki katsayı engelini ortadan kaldırıyor gibi gösterip, imam hatip liselilerin önünü açmaktır'' dedi. AlaaddinDinçer, bu yönetmeliğin içinde pek çok tuzağı barındırdığını da sözlerine ekledi.

 YÖNETMELİK NELER GETİRİYOR?
 Yönetmelikle, meslek lisesi hazırlık sınıfından ayrılanların geçebildiği açıköğretim liselerine artık ara veya son sınıftaki meslek lisesi öğrencileri ile mezunları da geçebilecek.

 İmam hatip liselerinin de yararlanacağı bu değişiklik ile bir dönem öğrenim gördükten sonra öğrenciler üniversite sınavına istediği alandan girebilecek.

 Katsayı nedeniyle puan kaybı da ortadan kalkacak. Yani ÖSS'ye meslek lisesi değil genel lise mezunu olarak girecek.

 Yönetmelik değişikliğine göre, açıköğretim lisesinde iki buçuk yıl olan öğretim süresi dört yıla çıkarıldı. Meslek lisesinden geçecek öğrenciler alan değişikliğine gidilebilecek. Fark derslerini veren genel lise mezunları nın yararlandığı tüm haklara sahip olacak.