Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erdoğan Teziç düzenlediği basın toplantısıyla, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün iddialarına...

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erdoğan Teziç düzenlediği basın toplantısıyla, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül"ün iddialarına yanıt verdi. 25 Eylül"de Cumhurbaşkanı Gül"ün davetiyle Çankaya Köşkü"ne gittiğini ve 1,5 saatlik bir görüşme yaptığını hatırlatan Teziç, "Cumhurbaşkanı bana bu olaydan söz etti. "Rektör atamaları ile ilgili gelen evraklar arasında bulunan rektörlerden ikinci sırada olanını atadım. Eşinin başının örtülü olduğu şeklinde bir not vardı" dedi. Gülümsedim. Onun üzerine "bu tür ihbarlar zaman zaman bütün kurumlara geldiği gibi sizlere de ulaşmış olabilir. Biz bu tür şeylere itibar etmeyiz" dedim, kendisine seçimin hangi usulle yapıldığını açıkladım. Bu konuşma aramızda geçtiğinde "adam da üstelik bekarmış" dedi, gülüştük. O görüşmemizde Sayın Cumhurbaşkanı kara çarşaftan bahsetmedi" diye konuştu.

Basın toplantısında, rektör seçimine ilişkin oylama hakkında da bilgi veren Teziç, aday listelerinin gelmesinin ardından, üyelere, "bize gelen adayların akademik özgeçmişi dışında bilginiz varsa isteyenler dile getirsin" derim. Ama bu bilgiler resmi evraka dayalı olmalı. Eğer yoksa oylamaya geçerim. Oylamalarda da hep "üniversitelerden gelen oylamalara bağlı kalalım" derim. Oylamalar gizli olur, oylamalar sırasında da başka konuşma olmaz. Üyeler vicdani kanaatlerine göre karar verirler" dedi.

"BİZDEN BÖYLE BİR BİLGİ GİTMEDİ"
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül"ün iddialarına konu olan rektör konusunda YÖK"ten bilgi notu gitmediğini belirten Teziç, Cumhurbaşkanı"na rektör adayları ile ilgili gönderilen evrakın, oylama sonucu ve adayın kısa akademik özgeçmişinden ibaret olduğunu bildirdi. Teziç, "bizde başkaca bir değerlendirme de zaten olmaz. Basında yer alan haberler bir esasa dayanmıyor" diye konuştu.

Toplantıda, gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Teziç, 25 Eylül"de yapılan görüşmede konunun gündeme gelmesinin ardından, ilgili rektör hakkındaki bilgi notunun nereden geldiğini sormadığını belirtti. Teziç, "Devlet adabında böyle bir soruyu sormayı uygun bulmadım. Kendisi de zaten YÖK"ten bilgi geldi ifadesini kullanmadı, böyle bir imada da bulunmad" dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Özyü-rek,"Sayın Cumhurbaşkanı Abdullah Gül"ü bir an önce Anayasa"da ön görülen görevlerini yapmaya ve AKP"nin sözcüsü gibi anayasal kurumları suçlamaktan vazgeçmeye davet ediyoruz" dedi. Özyürek Gül"ün, "YÖK"ü yıpratmak için gerçek dışı açıklamalarda bulunduğunu" öne sürdü.

GÜL: YÖK"TEN GELDİĞİNİ SÖYLEMEDİM
Cumhurbaşkanı Gül ise Pakistan"da yaptığı açıklamada, rektör atamalarıyla ilgili olarak, "Adaylar hakkında ortaya asılsız iddialar atılabildiğini, hatta bunların bazılarının cumhurbaşkanlığı makamına kadar ulaşabildiğini vurguladım. Gazetecilerle görüşmemde bir rektör adayı hakkındaki asılsız ihbar örneğini verirken, bilgi notunun YÖK"ten geldiğini ifade etmedim" dedi.

* * *
Teziç gidiyor, yerine kim atanacak?
YÖK Başkanlığı"nı 4 yıldır yürüten Prof. Dr. Erdoğan Teziç"in görev süresi 8 Aralık"ta doluyor. Görev süresinin dolması nedeniyle Cumhurbaşkanı Abdullah Gül"ün yerine, 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer"e veda ziyaretinde bulunan Teziç"in Gül ve Başbakan Erdoğan"a veda ziyaretinde bulunması ise beklenmiyor. Teziç"in görev süresinin dolmasının ardından YÖK Başkanlığı için yeni süreç 10 Aralık Pazartesi günü başlayacak. Gül"ün YÖK"e kimi atayacağı merakla beklenirken, kulislerde de Prof. Dr. İzzet Özgenç, Gazi Üni-versitesi"nin eski rektörü Prof. Dr. Enver Hasanoğlu, TÜBİTAK Başkanı Nükhet Yetiş, Prof. Dr. Halis Ayhan ve Bilkent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Doğramacı"nın ismi geçiyor.

ATAMA NASIL YAPILIYOR?
Yükseköğretim kanununa göre, YÖK Genel Kurulu, cumhurbaşkanınca, rektörlük ve öğretim üyeliğinde başarılı hizmet yapmış profesörlere öncelik vermek suretiyle seçilen 7, Bakanlar Kurulu"nca üst düzeydeki devlet görevlileri veya emeklileri arasından seçilen 7 ve Üniversitelerarası Kurul"ca, kurul üyesi olmayan profesör öğretim üyelerinden seçilen 7 olmak üzere toplam 21 kişiden oluşuyor. Bakanlar Kurulu ve Üniversitelerarası Kurul"ca seçilen adayların üyeliği, Cumhurbaşkanı"nın onayıyla kesinleşiyor. Cumhurbaşkanı, genel kurul üyeleri arasından 4 yıl süreyle bir başkan seçiyor. Kanun ve yönetmelik hükümleriyle Yükseköğretim Genel Kurulu ve Yürütme Kurulu kararlarının uygulanmasından sorumlu olan başkan, seçimi kurula verilen akademik personelin ve diğer kişilerin atamalarını yapıyor. Prof. Dr. Teziç, Cumhurbaşkanı kontenjanından YÖK üyeliğine seçildiği için yerine üyeliğe getirilecek kişi de doğrudan Cumhurbaşkanı tarafından atanıyor.

EVRIN GÜVENDİK ANKARA