AKP’nin Yükseköğretim Kanunu’nda değişiklik öngören kanun teklifi TBMM Başkanlığı’na sunuldu. Üniversitelerde 50/D statüsünde çalışanların kadroya geçirilmesini içeren kanın teklifinde, MİT bünyesinde Milli İstihbarat Akademisi kurulması ve Türk-Japon Bilim ve Teknoloji Üniversitesi kurulması öngörüldü.

YÖK Kanun teklifi TBMM’de: MİT bünyesinde İstihbarat Akademisi kurulacak

BirGün/ANKARA

AKP, Yükseköğretim Kanunu'nda değişiklik içeren kanun teklifini Meclis Başkanlığı'na sundu. MİT bünyesinde, “Milli İstihbarat Akademisi” adı altında bir yükseköğretim kurumu kurulmasını öngören teklifte disiplin cezalarının yeniden düzenlenmesi de öngörüldü.

Kurulması planlanan Milli İstihbarat Akademisi’nin, “İstihbarat ve milli güvenlik ile ilgili alanlarda lisansüstü eğitim-öğretim, bilimsel araştırma ve yayın yapacağı” belirtildi. Teklifte ayrıca, üniversitelerde 2547 sayılı Kanunun 50/D maddesinde istihdam edilen ve kadro bekleyen araştırma görevlilerini ilgilendiren bir madde de yer aldı. Maddede, 50/D kadrosu ile çalışan araştırma görevlileri aynın kanunun 33/ maddesi uyarınca kadroya alınacağı kaydedildi.

UYARMA CEZASI KALKIYOR

AKP’nin kanun teklifi ile öğrencilerin disiplin işlemlerini yönetmelik yoluyla düzenleme yetkisi veren ve Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilen kanun da yeniden ele alındı. Buna göre, ilgili maddede en hafifi olsa bile sicil kayıtlarında, "Ceza" olarak görünen, "Uyarma" disiplin cezası ve bu cezayı gerektiren fiillere yer verilmedi.

Teklife göre, vakıf üniversiteleri, öğrenci gelirlerinin yüzde 2’sini her yıl üniversite adına açılacak hesaba yatıracak. Hesapta biriken para, üniversitenin faaliyet izninin geçici olarak durdurulması ve kaldırılması halinde öğrencilerin eğitimlerinin tamamlanabilmesi amacıyla kullanılacak.

TÜRK-JAPON ÜNİVERSİTESİ

Türk-Japon Bilim ve Teknoloji Üniversitesi de teklifin kanunlaşması halinde kurulacak. Üniversite konseyinin altı üyesi Cumhurbaşkanı tarafından dört üyesi Japon Devleti tarafından belirlenecek. Üniversitenin rektörünü de yine Cumhurbaşkanı belirleyecek.