YÖK toplantısına katılan Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, ''Katsayı konusunda YÖK ile mütabakat sağlanamadı. Ancak bu mesele eninde sonunda çözülecektir'' dedi.

VOLKAN ŞAHİN İSTANBUL

YÖK toplantısına katılan Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, ''Katsayı konusunda YÖK ile mütabakat sağlanamadı. Ancak bu mesele eninde sonunda çözülecektir'' dedi.

"YÖK'ün kararından sonra hükümet olarak nasıl bir yol izlersiniz?'' sorusu üzerine Çelik, bu konuda tek başına karar veremeyeceğini söyledi.

''Hükümet olarak ne yapılabilir?'' meselesinin, Bakanlar Kurulu'nu, Başbakan Erdoğan'ı ve siyasi iradeyi bütün olarak ilgilendiren bir karar olduğunu belirten Çelik, toplantıdaki sonuçları hükümet ile paylaşacağını bildirdi. YÖK'ün kaldırılması için Anayasa'nın değiştirilmesi gerekti ğini söyleyen Çelik, kanun çıkarılmasının TBMM'nin işi olduğunu anımsattı.

Çelik, ''YÖK, katsayı konusunda Esneklik gösterebilir mi?'' sorusu karşısında da YÖK Genel Kurulu'nun 2006'da yapılacak ÖSS ile ilgili olarak katsayının değiştirilmemesi kararı aldığını anımsatarak, şunları kaydetti:

''1998'de bu hale getiren kararı yine YÖK almıştı. YÖK bir kararla bu tartışmaları bitirebilirdi. Ancak bu tartışmalar devam ediyor. YÖK'e bu yetkiyi veren 2547 sayılı Yasa'nın 45. maddesi yürürlükten kaldırılmadığı müddetçe bu yetki YÖK'ün. Bu yasa değiştirilebilir mi, değiştirilemez mi, göreceğiz.”

Burada üzerinde durulan konunun, meslek liseleri öğrencilerinin 2 yıllık meslek yüksekokularına sınavsız geçmeleri olduğunu belirten Çelik, kendilerinin de ''hiçbir katsayı engeli olmadan meslek liselilerin yüzde 5'inin üniversiteye gidebildiğini, bunu bugün yüzde 2'ye düşürmenin bir anlamı olmadığını'' söylediklerini bildirdi. ''Toplantıya neden YÖK'ten kimsenin katılmadığı''na yönelik bir soru üzerine de Hüseyin Çelik, toplantının gündeminin kendileri tarafından tespit edildiğini, toplantının başkanlığını da kendisinin yaptığını söyledi.

Bu açıklamayı sadece şahsı adına değil, YÖK Genel Başkanı Prof. Dr. Erdoğan Teziç adına da yaptığını belirten Hüseyin Çelik, söylediklerinde kendisini tatmin etmeyen, toplantıda alınan kararlarla çelişen durum olması halinde Prof. Dr. Erdoğan Teziç'in çıkıp aksini söyleyebileceğini, ancak böyle bir şeyin söz konusu olmadığını belirtti. Çelik, gündemin 2 maddesinde mutabakat sağlandığını, ancak 3. maddede sağlanamadığını yineledi.