YÖK’teki depremin sebebi ‘Alo Yekta’
Yekta Saraç

Mustafa KÖMÜŞ

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) geçen hafta adeta bir deprem yaşadı. Önce üyelere istifa baskısı yapıldığı iddia edildi. Sonra AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kararıyla altı YÖK üyesi görevden alındı, yerlerine beş yeni isim atandı. YÖK kaynakları görevden alınan isimlerin eski başkan Yekta Saraç’la bağlantıları olduğunu ve yeni başkanla uyum içinde çalışmadıklarını aktardı.

Edindiğimiz bilgiye göre Yekta Saraç görevden alınan üyelerle sürekli temastaydı. Bu üyelerin mevcut Başkan Erol Özvar’ı çalışamaz hale getirdiklerini aktaran YÖK kaynakları şunları söyledi:

“Alınacak her karara Yekta Saraç müdahil oluyordu. Bir ‘Alo Yekta’ durumu vardı adeta. YÖK’ten elini çekmek istemedi. Aklı tamamen burada kaldı. Her kararda ona sorulan bir durum vardı. Bu görevden almalar da bu yüzden gerçekleşti. Erol Özvar’ın üyelerle herhangi bir problemi yoktu. İstifa baskısı da olmadı. Hepsiyle de güzel vedalaştı.”

Kurul üyeleri Zeliha Koçak Tufan, Abdullah Kaya, Murat Tuncer, Mehmet Şişman, Hayati Develi ve Mustafa Çiçekler’in görevine geçen hafta Cumhurbaşkanlığı Kararı ile son verilmişti. Yerlerine Cevahir Uzkurt, Eyüp Özdemir, Ayşen Gürcan, Mürteza Bedir ve Haldun Göktaş göreve getirilmişti.